7 °C Budapest
Cityscape with modern residential area, new apartment buildings and green courtyard with pavement and trees in autumn

Lassan vége a jó világnak: drágulni fognak a most szuperolcsó lakáshitelek

2021. június 4. 15:32

Áprilisban 107,6 milliárd forint lakáshitelt folyósítottak az igénylőknek a bankok. Ez az év elejéhez képest csaknem duplázást, 82,3 százalékos emelkedést jelent.

Vajon mi lehet az oka a magyarok hiteléhségének? A Bankmonitor szakértői a kérdés megválaszolásához három szempontot vizsgáltak meg:

  • A 2021-től elérhető lakástámogatások összesített hatását.
  • Miként alakult az ingatlan adásvételi szerződések száma az elmúlt időszakban?
  • Meddig maradnak ilyen olcsók a lakáshitelek?

Az otthonteremtési támogatások kibővítése miatt kivártak a vevők

2021. év elején a lakástámogatások körét kibővítette a kormány. A lakásvásárlásokhoz kapcsolódó illetékmentesség, az újépítésű ingatlanok áfájának 27%-ról 5%-ra csökkentése, illetve az adó-visszatérítés komoly segítséget jelent a lakást keresőknek. Egy 50 millió forint értékű új lakás esetében az illetékmentesség és az áfa-visszatérítési támogatás önmagukban 4,38 millió forint plusz kedvezményt jelent.

Éppen ezért sokan kivártak tavalyi év végén, elhalasztva a lakásvásárlásukat. Ez a halasztott kereslet azonban fokozott mértékben jelenhetett meg 2021 elején a lakáspiacon. Természetesen sok vevő nem tudja önerőből megvásárolni az új otthonát, számukra a lakáshitel lehet céljuk megvalósításának kulcsa. Éppen ezért a lakásvásárlások számának növekedése törvényszerűen maga után vonta a lakáshitelek iránti kereslet felfutását is.

Rekordot döntött az adásvételek száma is

A halasztott keresletnek köszönhetően a használt ingatlanok adásvétele is rekordot döntött: a Duna House becslése alapján mind februárban, mind márciusban csúcsot döntött a tranzakciószám.

Látható, hogy az adásételeket némi késéssel követi a hitelfolyósítás, ami érthető, hiszen nagyságrendileg 6-8 hét egy hiteligénylés bírálati ideje. Márpedig a kérelem beadásának jellemzően feltétele az aláírt adásvételi szerződés.

A Duna House áprilisi és májusi becslése már rendelkezésre áll. Ez alapján a lakásvásárlások száma valamelyest esett a márciusi rekordhoz képest áprilisban és májusban, ugyanakkor az adásvételek száma még mindig igen magas. Emiatt várhatóan a folyósított lakáshitelek összege is magasan marad a Bankmonitor szakértőinek várakozásai alapján májusban, bár vélhetően nem dől majd meg az áprilisi rekord.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lakáshitelek igen olcsók, de már  közeleg az áremelés

A jelentős hitelfolyósítás annak is köszönhető, hogy a hitelköltségek jelenleg rendkívül alacsonyak. Ezt jól mutatja, hogy olcsóbb a magyarok kedvenc piaci lakáshitele, mint a támogatott csok-hitel. Ugyanakkor ez az állapot nem maradhat fenn sokáig.

A tervezett áremelkedés egyelőre nem jelentős - 0,3-0,5 százalékpont - emiatt a lakáshitel keresletre gyakorolt hatása nem lesz kiemelkedő. A Pénzcnetrum Lakáshitel Kalkulátora alapján egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű hitel törlesztőrészlete 5 ezer forinttal emelkedne meg egy 0,5 százalékpontos kamatemelkedés hatására.

Ugyanakkor a halasztott kereslet kifutása, a csökkenő lakásvásárlási kedv és a kamatemelkedés együttesen már érezhetően mérsékelheti a nyár folyamán a kifizetett lakáshitelek havi összegét - írják az elemzők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 09:54
Újból leadják a focis sorozat első évadát az RTL-en, majd hetente érkeznek az új évad részei is.
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem