27 °C Budapest
Cityscape with modern residential area, new apartment buildings and green courtyard with pavement and trees in autumn

Lassan vége a jó világnak: drágulni fognak a most szuperolcsó lakáshitelek

2021. június 4. 15:32

Áprilisban 107,6 milliárd forint lakáshitelt folyósítottak az igénylőknek a bankok. Ez az év elejéhez képest csaknem duplázást, 82,3 százalékos emelkedést jelent.

Vajon mi lehet az oka a magyarok hiteléhségének? A Bankmonitor szakértői a kérdés megválaszolásához három szempontot vizsgáltak meg:

  • A 2021-től elérhető lakástámogatások összesített hatását.
  • Miként alakult az ingatlan adásvételi szerződések száma az elmúlt időszakban?
  • Meddig maradnak ilyen olcsók a lakáshitelek?

Az otthonteremtési támogatások kibővítése miatt kivártak a vevők

2021. év elején a lakástámogatások körét kibővítette a kormány. A lakásvásárlásokhoz kapcsolódó illetékmentesség, az újépítésű ingatlanok áfájának 27%-ról 5%-ra csökkentése, illetve az adó-visszatérítés komoly segítséget jelent a lakást keresőknek. Egy 50 millió forint értékű új lakás esetében az illetékmentesség és az áfa-visszatérítési támogatás önmagukban 4,38 millió forint plusz kedvezményt jelent.

Éppen ezért sokan kivártak tavalyi év végén, elhalasztva a lakásvásárlásukat. Ez a halasztott kereslet azonban fokozott mértékben jelenhetett meg 2021 elején a lakáspiacon. Természetesen sok vevő nem tudja önerőből megvásárolni az új otthonát, számukra a lakáshitel lehet céljuk megvalósításának kulcsa. Éppen ezért a lakásvásárlások számának növekedése törvényszerűen maga után vonta a lakáshitelek iránti kereslet felfutását is.

Rekordot döntött az adásvételek száma is

A halasztott keresletnek köszönhetően a használt ingatlanok adásvétele is rekordot döntött: a Duna House becslése alapján mind februárban, mind márciusban csúcsot döntött a tranzakciószám.

Látható, hogy az adásételeket némi késéssel követi a hitelfolyósítás, ami érthető, hiszen nagyságrendileg 6-8 hét egy hiteligénylés bírálati ideje. Márpedig a kérelem beadásának jellemzően feltétele az aláírt adásvételi szerződés.

A Duna House áprilisi és májusi becslése már rendelkezésre áll. Ez alapján a lakásvásárlások száma valamelyest esett a márciusi rekordhoz képest áprilisban és májusban, ugyanakkor az adásvételek száma még mindig igen magas. Emiatt várhatóan a folyósított lakáshitelek összege is magasan marad a Bankmonitor szakértőinek várakozásai alapján májusban, bár vélhetően nem dől majd meg az áprilisi rekord.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lakáshitelek igen olcsók, de már  közeleg az áremelés

A jelentős hitelfolyósítás annak is köszönhető, hogy a hitelköltségek jelenleg rendkívül alacsonyak. Ezt jól mutatja, hogy olcsóbb a magyarok kedvenc piaci lakáshitele, mint a támogatott csok-hitel. Ugyanakkor ez az állapot nem maradhat fenn sokáig.

A tervezett áremelkedés egyelőre nem jelentős - 0,3-0,5 százalékpont - emiatt a lakáshitel keresletre gyakorolt hatása nem lesz kiemelkedő. A Pénzcnetrum Lakáshitel Kalkulátora alapján egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű hitel törlesztőrészlete 5 ezer forinttal emelkedne meg egy 0,5 százalékpontos kamatemelkedés hatására.

Ugyanakkor a halasztott kereslet kifutása, a csökkenő lakásvásárlási kedv és a kamatemelkedés együttesen már érezhetően mérsékelheti a nyár folyamán a kifizetett lakáshitelek havi összegét - írják az elemzők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?