23 °C Budapest
Wedding. Wedding day. Wedding couple. Beautiful couple, bride and groom look at each other and hold hands, against the background of the exit from the cathedral (large tall doors)

Rástartoltak a magyar fiatalok az ajándékmilliókra: ha nem sietnek, kifutnak az időből

2021. május 7. 11:10

A magyar fiatalok házasodási kedvét még a világjárvány sem tudta letörni, így idén márciusban többen álltak az oltárhoz, mint az elmúlt 5 évben valaha. Ez a trend várhatóan folytatódik: a 2021-es év új rekorder lehet a házasságkötések számát tekintve. Ezzel párhuzamosan rengetegen le is csaptak a babaváró támogatásra: 14,8 százalékkal magasabb összeget folyósítottak márciusban a bankok, mint előző hónapban. Ekkora összeget - 53,77 milliárd forintot - már azóta nem vettek fel a magyar fiatalok, hogy a koronavírus járvány betört az országba tavaly. Vajon ez azt jelenti, hogy múlófélben van a járvány okozta válság? 2021-ben is csúcsot dönt majd a házasodók és a babaváró hitel igénylőinek száma? Erre nem vennénk mérget.

2021 első negyedévében a babaváró támogatások felvétele 26,4 százalékkal esett 2020 azonos időszakához képest. Múlt év elején a járvány még nem érintette a hitelek felvételét, hiszen a márciusban folyósított támogatásokat még 1-2 hónappal korábban igényelték meg, amikor az "új kínai koronavírus" még csak egy izolált jelenségnek tűnt. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy az idei év eleje sosem látott mélypontot hozott a hitelezés terén - nemcsak a babaváró, hanem a személyi és lakáskölcsönök terén is. Az ősz óta tartó csökkenő trend csak februárban tudott megtörni. Márciusra pedig szinte hamvaiból éledtek újjá a lakossági kölcsönök.

A hitelfelvételi kedv már februárban kezdett éledezni, amikor is a januári mélyponthoz képest 23,6 százalékkal több kölcsönt helyeztek ki a pénzintézetek. Ez a trend folytatódott márciusban, amikor 34,3 százalékos növekedést mutattak a babaváró és személyi hitelek, valamint lakáskölcsönök kifolyósított összegei. Különösen a lakáshitelek szálltak el márciusban: 68,72 milliárdról 104,72 milliárdra emelkedtek a szerződéses összegek együttesen - amiben feltehetően szerepet játszott a februárban bevezetésre került otthonfelújítási hitel is.

A grafikonról leolvasható, hogy amióta a pandémia tart, a babváró hitelek felvétele tartós visszaesést mutat a járványt megelőző időszakhoz képest. Az eddigi két legerősebb hónap, a szeptember és az idei március sem volt olyan erős, mint 2020 márciusa - azt utolsó hónap, amit nem érintett hitelek szempontjából a koronavírus-járvány. Azóta a "legjobb" hónapok is 18 százalékkal alacsonyabb számokat produkáltak. Így egyszerre láthatjuk felívelésnek a most márciusban történt növekedést, negyedéves összehasonlításban viszont jelentős a visszaesés.

Az éves összevetés pedig különösen nehézkes a babaváró hitel esetében, hiszen a konstrukció csak 2019 júliusától elérhető, és érthető módon a bevezetést követő hónapokban meredeken ívelt felfelé az érdeklődés. Azonban mielőtt kiderült volna, hogy ha a kezdeti láz alábbhagy, hogy alakul a babaváró hitelek felvétele, máris belezavart a képbe a pandémia. Most, hogy a harmadik hullám már leszálló ágban van, ismét megjöhet a lakosság kedve a hitelekhez - és nem áll a járvány a házasságkötés, gyermekvállalás útjába. Viszont

egyúttal szűkül azok köre, akik még felvehetik a babaváró támogatást, amíg elérhető a konstrukció.

A hitelszerződést legkésőbb 2022.12.31-ig meg kell kötni, és emiatt többen kifuthatnak az időből az életkori vagy a tb-jogviszonyt érintő kikötések miatt. A járvány okozta válság ugyanis felmondási hullámot indított el, rengetegen - köztük sok fiatal - elveszítette a munkáját. Azok, akik rövidesen nem álltak újra munkába, már nem fognak eleget tenni a babaváró hitel igénylés egyik legfontosabb feltételének. Az érdeklődőknek több mint 16 százaléka ezért esik el - talán végleg - a lehetőségtől.

A lakáshitelek piacának élénkülése egyértelműen, a személyi kölcsön és babaváró felvételében történt növekedés közvetett módon következik az otthonfelújítási támogatás bevezetéséből. Ez, és a kilabálás a válságból a kihelyezett babaváró támogatások összegének növekedéséhez vezethet rövid távon is. Viszont az, hogy egyre szűkül a jogosultak köre, hosszútávon visszaesést hoz.

A házasságkötések éve lesz 2021?

Azt már nem tudhatjuk, hogy tavaly hányan kötöttek volna házasságot, ha nem éri el hazánkat is a koronavírus-világjárvány, viszont az tény, hogy 2020-ban még így sem csökkent az esküvők száma. Sőt, a lezárások, a válság, és fertőzésveszély ellenére 3,1 százalékkal többen kötöttek házasságot 2020-ban, mint 2019-ben. Ez minimális emelkedés, hiszen 2018-ról 2019-re 28,4 százalékkal ugrott meg az esküvők száma.

Az viszont sejthető, hogy ha a járvány nem szól közbe, akkor a 2019-es rekordévet is nagyban túlszárnyalhatta volna a tavalyi évi házasságkötések száma. Csak meg kell nézni az alábbi grafikonon, milyen ív kezdett kirajzolódni tavaly az első negyedévben: látható, ha márciusban nem törik meg az az ív, és áprilisban nincs visszaesés, egész más képet is mutathatna a 2020-as házassági hullám:

Az is leolvasható, hogy a járvány második hulláma ellenére elmaradt az a visszaesés, ami a korábbi években októbertől márciusig jellemezte a házassági statisztikákat (2018 év végén, 2019 év elején ez még megfigyelhető volt). 2019 vége, 2020 eleje volt az első olyan időszak, amikor a hullámvölgy már nem ment olyan mélyre, és ez a tendencia idén is folytatódik. A márciusi számokkal kiegészítve a statisztikát, a kirajzolódó ívből arra lehet következtetni - ha nem töri meg semmi a lendületet - idén drasztikusan nőhet a házasodók száma.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss előzetes adatai szerint 2021 márciusában 5135 házasság köttetett, több mint ezerrel több, mint februárban. Tavaly - amibe a hitelekkel ellentétben már márciusban beleszólt a járvány - 4888 kézfogót tartottak. A kormány ígérete szerint májusban, amint eléri a beoltottak száma az 5 milliót, ismét lehet majd lakodalmakat is tartani. Jelenleg a beoltottak száma 4 203 873 fő, és a regisztráltak száma is 4,8 millió, így nem valószínű, hogy ezt a célt a hónap első felében elérhetik.

Ezért esnek el legtöbben a babavárótól, sokan végleg

A támogatás iránti fokozott érdeklődést mutatja, hogy a Bankmonitor babaváró hitel kalkulátorával az elmúlt hat hónapban csaknem kétszer annyian ellenőrizték a jogosultságukat, mint egy évvel korábban. Tízből hat (58,2%) érdeklődő kapott pozitív visszajelzést, míg a többiek (41,8%) az ellenőrzés időpontjába nem teljesítették a babaváró támogatás valamelyik - esetenként több - személyi feltételét. Összességében a leggyakoribb probléma (16,9%) az volt, hogy a pár egyik tagja sem tudott legalább 3 év folyamatos tb-jogviszonyt (munkaviszony, vállalkozás vagy felsőoktatási intézményben nappali jogviszony) igazolni, ám sok esetben (15,8%) az volt az akadály, hogy a pár nem házasodott még össze.

Gyakori elutasítási ok az is (12,7%), hogy a pár valamelyik tagja egy korábbi, nem teljesített hitele miatt szerepen a rossz adósokat nyilvántartó KHR adatbázisban (régi nevén BAR-lista). Akik már rendezték elmaradásukat, ám azóta nem telt el még legalább egy év, azok úgynevezett passzív KHR státuszúak lesznek, és bár a jogszabály nem zárja ki, hogy ők babaváró hitelt kapjanak, jelenleg csak kevés bank, nagyon szigorú feltételekkel hitelez ebben a helyzetben.

Mivel a babaváró támogatásra legkésőbb 2022. december 31-ig lehet szerződni, aki eddig nem tudott 3 éves tb-jogosultságot szerezni még pótolhatja - hacsak nem éppen a járvány alatt szakadt meg a folyamatos jogviszony. Szintén bajban lehet, aki még KHR-listán van, hiszen ha év végéig nem kerül le onnan, akkor már nem lesz rá egy éve, hogy a passzív listáról is lekerüljön. Az életkori korlát is közbeszólhat: ha a feleség már betöltötte a 41. életévét, vagy betölti, mire egy másik feltételnek is eleget tudnának tenni, már nem lehet mit tenni.

Az MNB elemzője, Dancsik Bálint  is a babaváró támogatásoknál az új kibocsátások csökkenését prognosztizálta középtávon, „a jogosult állomány fokozatos mérséklődése miatt”. Vagyis akik már megtehették, éltek a lehetőséggel, akik pedig még jogosultak, de nem igényelték, egyre kevesebben lesznek.

Vannak lehetőségek a babavárón kívül is?

Azoknak a pároknak sem kell kétségbe esniük, akik így vagy úgy, de lecsúsztak a babaváró támogatásról. Ezen a konstrukción túl is rengetegféle családtámogatási forma érhető el a csoktól kezdve az áfa-visszatérítésen át egészen az idén bevezetett otthonfelújítási támogatásig. A legtöbb támogatást azok zsebelhetik be, akik legalább három gyereket vállalnak, azonban még ez sem kikötés. Azok számára, akik egy vagy két gyermeket szeretnének vállalni, szintén rengeteg lehetőség adódik.

A két gyermeket vállalók új építésű ingatlan építésére vagy vásárlására, illetve kistelepülésen lévő használt ingatlan vásárlására (felerészben) és bővítésére/korszerűsítésre (felerészben) felvehetik a 2,6 milliós CSOK-ot (normál vagy falusi) + az új felújítási hitelt és támogatást. A meglévő, időközben felvett lakáshitelből (ez lehet akár "CSOK-hitel" is) a második gyermek érkezésekor 1 millió forint elengedést lehet igényelni, és új elemként igénybe vehetik nettó 50 milliós új lakás esetén a 2,5 milliós áfa-visszatérítést, ha igénybe vették a CSOK-ot is. Továbbá ott van még az anya aktuális diákhitel-tartozása felének elengedése, amely a második gyermek születésével igényelhető.

Az egy gyermeket vállalók új építésű ingatlan építésére vagy vásárlására, illetve a kistelepülésen lévő használt ingatlan vásárlására (felerészben) és bővítésére/korszerűsítésre (felerészben) felvehetik a 600 ezer forintos CSOK-ot (normál vagy falusi). Szintén igénybe vehetik nettó 50 milliós új lakás esetén a 2,5 milliós áfa-visszatérítést, ha igénybe vették a CSOK-ot is. Ezt idén már kiegészíthetik az otthonfelújítási támogatással + kölcsönnel is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?