0 °C Budapest

Ezek a magyarok most végleg búcsúzhatnak a babavárótól: esélyük sincs az ingyenpénzre

2021. március 23. 11:12

Idén év elején mélypontra zuhant a kifizetett babaváró támogatások összege, ez pedig nem véletlen. A járvány okozta válság a gazdaságban ugyanis felmondási hullámot indított el, rengetegen - köztük sok fiatal - elveszítette a munkáját. Azok, akik rövidesen nem álltak újra munkába, azok már nem fognak eleget tenni a babaváró hitel igénylés egyik legfontosabb feltételének. Az érdeklődőknek több mint 16 százaléka ezért esik el - talán végleg - a lehetőségtől.

2021 januárja elhozta a mélypont a babaváró támogatás történetében, ugyanis sosem folyósítottak a bankok olyan kevés összeget, mint év elején: 35,63 milliárd forintot. Még tavaly áprilisban és májusban sem volt akkora a visszaesés, mint idén januárban, pedig a koronavírus első hulláma sokkal váratlanabb volt, és igazi sokként érte a hitelpiacot. A visszaesés decemberhez képest 19,3 százalékos, éves szinten pedig 29,4 százalék.

Ennek ellenére az érdeklődés, úgy tűnik, nem hagyott alább: a Bankmonitor babaváró hitel kalkulátorával az elmúlt hat hónapban csaknem kétszer annyian ellenőrizték a jogosultságukat, mint egy évvel korábban. Az viszont valószínű, hogy az elmúlt egy évben sokan elveszíthették jogosultságukat - ezért hiába is szeretnék felvenni a támogatást és gyermeket vállalni, erre már nincs (és sok esetben már nem is lesz) lehetőségük.

A kalkulátor használói közül tízből hat (58,2%) érdeklődő kapott pozitív visszajelzést, míg a többiek (41,8%) az ellenőrzés időpontjába nem teljesítették a babaváró támogatás valamelyik - esetenként több - személyi feltételét. Ha a területi megoszlást nézzük: míg a budapestiek 66 százaléka minden kritériumot teljesített, addig a megyeszékhelyeken élők esetében 59%, az egyéb településeken élőknél pedig 56% ez az arány.

Összességében a leggyakoribb probléma (16,9%) az volt, hogy a pár egyik tagja sem tudott legalább 3 év folyamatos tb-jogviszonyt (munkaviszony, vállalkozás vagy felsőoktatási intézményben nappali jogviszony) igazolni, de gyakori (12,7%) elutasítási ok volt az is, hogy a pár valamelyik tagja szerepel a rossz adós listán (KHR, korábban BAR-lista). Ugyan az úgynevezett passzív KHR státuszúak esetében a jogszabály nem zárja ki, hogy babaváró hitelt kapjanak, jelenleg csak kevés bank, nagyon szigorú feltételekkel hitelez ebben a helyzetben.

Egyre kevesebben lesznek, akik megfelelnek a feltételeknek

A babaváró támogatásnak vannak olyan feltételei, amelyeket még lehet orvosolni, és vannak, amelyek miatt sokaknak le kell mondani az állami ajándékmilliókról. Egyrészt a hitelszerződést legkésőbb 2022.12.31-ig meg kell kötni. Ezzel sokan kifuthatnak az időből, például akik az életkori vagy a tb-jogviszonyt érintő kikötésnek nem tesznek eleget.

Nemcsak azokról a nőkről lehet szó, akik 2023-ban lesznek majd csak 18 évesek, vagy azokról, ahol a házastársak közül valaki jelenleg szerepelnek a rossz adós listán, és 2022 decemberéig nem fog lekerülni a passzív listáról sem. Vagy ott van az a rengeteg szingli, aki nagyon is szeretne már családot alapítani, de kevés az esélye, hogy 2 éven belül megtalálja a párját, meg is házasodnak, és még a babavárót is sikerül időben igényelni.

A babaváró támogatásoknál az új kibocsátások csökkenésére számítanak középtávon, a jogosult állomány fokozatos mérséklődése miatt

- mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzője nemrég, ezek szerint tehát egyébként is a jogosultak körének csökkenésére számítottak. Viszont a kör várható szűkülése mellett jelenleg rengeteg pár lehet még az országban, akik a pandémia áldatlan hatásai miatt esnek el a támogatástól. Ugyanis a járvány következtében sokan azonnal elveszítették a munkájukat - és feltehetően rengetegen nem találtak új munkát azután, hogy az álláskeresési járadék lejárt. Az is jellemző, hogy sokszor a párok azonos szektorban is dolgoznak: ha például a vendéglátásból estek ki mindketten a járvány legelején, és

a járvány miatt huzamosabb ideig nem találtak állást, akkor a 3 éves folyamatos TB jogviszony feltételt már nem fogják tudni 2022 decemberéig teljesíteni.

A babaváró kalkulátor alapján is ez volt az a feltétel, amelyen a legtöbben elbuktak - nem lehet véletlen, hogy az érdeklődés folyamatosan, viszont a felvett támogatási összegek mélyponton voltak januárban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hitelképesség sem könnyen elérhető

A hitelképesség nem csak azt jelenti, hogy valaki nem szerepel a rossz adós listán. Ahhoz általában megfelelő jövedelem is szükséges. A Pénzcentrum megkérdezte a hazai hitelintézeteket: mennyi az átlagos havi jövedelme azoknak az ügyfeleknek, akik náluk vették fel a babaváró hitelt? Kérdésünkre csak néhány bank adott választ, ezekből viszont kiderül, hogy

a babaváró támogatást igénylők átlagjövedelme alacsonyabb lehet, mint a 2020-ra számított nettó átlagbér (268 405 forint, KSH), bár nem sokkal.

Átlagosan a K&H Banknál babaváró hitelt igénylők 500 ezer forint körüli háztartási jövedelemmel rendelkeznek - közölte a pénzintézet, ami azt jelenti, hogy egy főre 250 ezer forint körüli kereset jut (ha feltételezzük, hogy jellemzően a háztartásból csak a házastársak vannak bevonva a hitelügybe). A CIB azt közölte lapunkka, hogy a babaváró támogatást igénylő ügyfeleik esetében ügyletenként a házastársak együttes átlagos jövedelme 461 ezer forint, így az egy főre nagyjából 230 ezer forint.

Az OTP nem közölt konkrét jövedelmi adatokat, viszont azt elárulták lapunknak, hogy a babaváró kölcsönt felvevő OTP ügyfelek átlagos havi nettó jövedelme országos szinten meghaladja a KSH által közölt 2020. évi átlagos nettó jövedelmet. Régiós viszonylatban viszont jelentős eltérések mutatkoznak az egyes régiók között.

A Budapesti Régióban átlagosan 15%-kal magasabb jövedelem párosul az egyes babaváró szerződésekhez, mint országos viszonylatban. Az Észak-dunántúli Régió esetében megegyezik az országos átlaggal, míg a Dél-alföldi Régió, a Dél-dunántúli Régió és az Észak-keleti Régió esetében pedig 10%-kal alacsonyabb a jövedelem a babaváró kölcsönt igénylő OTP ügyfelek átlagos havi nettó jövedelméhez képest

- árulta el a bank. Ez a leosztás valahol tükrözi azt, hogyan alakul az egyes régiók átlagos nettó jövedelme, hiszen a KSH szerint az országos 268 405 forinthoz képest Észak-Magyarországon csak 216,2 ezer, Dél-Alföldön 218,8 ezer, Dél-Dunántúlon 226,2 ezer, viszont Nyugat-Dunántúlon 255,3 ezer, Budapesten pedig 334,2 ezer az átlagos nettóbér. Tehát a régiókban, ahol magasabb az átlagos nettóbér, azoknak a bérátlaga is értelemszerűen magasabb lesz, akik igénylik a babavárót? Természetesen van összefüggés.

A feltételek eleve azt eredményezik, hogy a jobb, biztosabb anyagi körülmények között élők kapják meg a támogatást: házasok, az elmúlt 3 évben folyamatosan foglalkoztatottak, és teljesítik a bankok által előírt hitelképességi kritériumokat. Azonban a koronavírus járvány okozta válság jelentősen szűkíthette a jogosultak körét, hiszen váratlan munkanélküliségi hullámokat, anyagi bizonytalanságot okozott. A házasságkötéseknek ugyan nem állt útjába a járvány, de a hitelképes lakosok számát csökkenthette.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. január 30. 07:59
Fordulatot hozott a 2022-es év a nyugdíjasok anyagi helyzetében: hosszú idő után most először közele...
Holdblog  |  2023. január 30. 06:08
Az elmúlt évek egyik sztárbefektetése volt az ingatlan. Aki csak tehette, ingatlant vett kis önréssz...
MEDIA1  |  2023. január 29. 15:51
Egy, a magyar miniszterelnökkel folytatott sajtóbeszélgetésen résztvevő német újságíró megírta, hogy...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?