4 °C Budapest
Building site

Most jön még csak az igazi lakásbumm Magyarországon: ez a megfizethető árak egyetlen esélye?

2021. április 20. 12:06

Az évtized közepére akár évi 40 ezer lakóingatlan épülhet – ez egyben a megfizethető lakásárak egyetlen esélye is. Ahhoz, hogy az új lakások és házak árai fenntartható módon megfizethetőek legyenek, a kínálat bővülésére van szükség. Ez a folyamat már elindult. Részben a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetésének köszönhetően robbanásszerű bővülés látható az idén az új építésű lakóingatlanok piacán, a kínálat az egy évvel korábbit 55, a 2019-es szintet 81 százalékkal haladja meg. Az építési kedv többéves csúcsra ugrott az év elején, több mint 2200 lakóépület kapott engedélyt. Április közepén a megyeszékhelyeken az új iker-, sor- és családi házak átlagos négyzetméterára 518 ezer forint volt, szemben az új társasházi lakások 611 ezer forintos árával. Budapesten az új házak négyzetméterét átlagban 726 ezer forintért kínálták eladásra, a lakások esetében ugyanez 915 ezer forintot tett ki.

Több alapvető fordulat körvonalazódik az új lakások piacán, amely nagyon erősen kezdte az idei évet - derül ki az ingatlan.com több mint 20 ezer hirdetés adatain, valamint a hivatalos KSH-adatokon alapuló elemzéséből.

Jelentős kínálatbővülés, csúcsra kapaszkodó építkezési kedv

Április közepén több mint 7500 új építésű lakóingatlant kínáltak eladásra, ami az egy évvel korábbit 55 százalékkal, a 2019 szintet pedig 81 százalékkal múlja felül. Jól látszik az is, hogy az új lakóingatlanok piacán belül eltolódott a kereslet a lakások felől a családi, iker- és sorházak felé. Az ingatlan.com adatai szerint az idén az érdeklődők 56 százaléka keresett új házat, míg az utóbbi években csak 35-40 százalék volt a jellemző.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta:

Az iker-, sor- és családi házak népszerűsége egyrészt azzal magyarázható, hogy a járványhatás miatt egyre többen költöznének nagyobb alapterületű, kertes lakóingatlanba. Másrészt az új házak négyzetméterára alacsonyabb a lakásokénál.

A lakásépítési adatok is összhangban vannak ezzel, a hivatalos számok szerint az az év első két hónapjában több mint 2200 lakóingatlan kapott építési engedélyt, ami 2017 óta a legmagasabb szint. Összesen 1710 egylakásos épület, lényegében családi ház kapott engedélyt, ami szintén rekordot jelent négyéves távlatban.

Akár 40 ezer is meglehet

Balogh László hozzátette:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2020-ban több mint 28 ezer lakás épült. Ha a mostani trendek tartósan fennmaradnak, akkor 2023-24-ben akár 35 ezer új lakóingatlant adhatnak át Magyarországon, az évtized közepén pedig akár a 40 ezres szint is elérhető lehet. Ez az új lakások és házak megfizethetőségének is a feltétele, mert a nagyobb kínálat növeli a piaci versenyt az árakban is.Ha fenntartható módon több ingatlan épül, akkor a kivitelezők is nagyobb kapacitást tudnak kialakítani, ami viszont olcsóbb építkezéseket és megfizethetőbb lakásárakat is jelent.

Az ingatlan.com szakértője szerint, ha kevés ingatlan épül magasabb költségszinttel, akkor az drágább új lakásokat eredményez. Ráadásul szűkebb kínálat esetén a kevesebb új lakást és házat drágábban is el lehet adni, ami viszont a használt ingatlanok áraiba is begyűrűzhet.

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy április közepén a fővárosban az új lakások átlagos négyzetméterára 915 ezer forint volt, míg ugyanez az új iker, sor- és családi házaknál 726 ezer forintot tett ki. A megyeszékhelyeken az új lakások 611 ezer forintos négyzetméterárával szemben a házak 518 ezer forintos áron szerepeltek a kínálatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 19:55
Garázdaság mellett immáron még egy tényállás miatt folyik büntetőeljárás a Telex és a Gulyáságyú Méd...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem