8 °C Budapest

Most pöröghet be igazán az ingatlanpiac: húzhatja magával a hiteleket is

MTI
2021. február 21. 20:02

Az otthonteremtési kedvezményeknek köszönhetően aktív ingatlan- és hitelpiacra számít a Duna House egész évben. A piaci tranzakciók számában növekedést várnak, így a tavalyinál várhatóan több ingatlan cserél majd tulajdonost.

A társaság éves szinten 130-150 ezer közötti adásvételt vár a lakóingatlanpiacon 2021-ben, ami a tavalyihoz képest 5-10 százalékos emelkedést hozhat. Közölték, az első lakásvásárlók aránya tavaly átlagosan 25 százalék volt, ami, várhatóan a támogatások miatt megnövekedett lehetőségeknek is köszönhetően, az idén megközelítheti a 30 százalékot, s így ők várhatóan 40-45 ezer tranzakciót fognak lebonyolítani az idén.

A lakáscélú jelzáloghitelek piacán szintén enyhe erősödést várnak a Duna House Pénzügyek szakemberei, ami 950 milliárd forint háztartásoknak nyújtott lakáscélú hitelt jelenthet 2021-ben. Tavaly ez az összeg 928 milliárd volt a jegybank adatai szerint, s a társaság 2 százalékos emelkedésre számít 2021-ben.

Az idén a Duna House Pénzügyek szakértői úgy vélik, hogy az újfajta változások a hitelpiacon eddig ritkábban használt támogatásokat tehetnek népszerűvé: ilyen lehet például az egy gyerek után felvehető csok 600 ezer forintos támogatása, ami ugyan a fővárosi ingatlanárak mellett eddig is alkupozíciót jelentett egy ártárgyalás során, de a januártól emellé járó illetékmentesség már több milliós segítséget is jelenthet, így várhatóan sokkal többen fognak élni vele.

A társaság emellett az idén 500-550 milliárd forint Babaváró támogatás felhasználását prognosztizálja. A lehetőségeket elemezve közölték, az otthonteremtési támogatások jelentős része a meglévő vagy a tervezett gyermekekkel igényelhető a családoknak, de azoknak is van választása, akiknek nincs és nem tudnak vagy nem szeretnének gyereket vállalni.

A közlemény idézi Fülöp Krisztiánt, a Duna House Pénzügyek vezetőjét, aki egyebek mellett elmondta: a szám szerint tíz támogatási formából kettőnél gyermekvállalási kötelezettsége sincs, így szinte bárki ki tudja használni őket. Kifejtette, a gyermek vagy gyermekek vállalása nélkül felhasználható otthonteremtési kedvezmények közé tartozik például a kedvezményes újlakás áfa: a 2021. januárjától újból bevezetett kedvezményes lakásáfa hatására jelentős emelkedés várható az újépítésű projektek számában, így egyre több család juthat korszerű, jó minőségű otthonhoz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A másik lehetőség az adó-visszatérítési támogatás: a lakásáfa kedvezmény a nagyobb projektek mellett magánszemély által épített új ingatlanokra is igényelhető, akik a telek vételára és a bekerülési költség után maximum 5 millió forint értékű adó-visszatérítési támogatást igényelhetnek ebben az esetben a 27 százalékos áfából.

Aláhúzta, a babaváró támogatás, a csok, és az ehhez kapcsolódó támogatott hitel és illetékmentesség, valamint az otthonfelújítási támogatás igénybevételéhez azonban már szükséges a családoknak vagy gyermekkel rendelkezni, vagy vállalni legalább egy, esetenként akár két vagy három gyermeket. Ezeknél a kedvezményeknél gyermekszámtól függően összesen akár 30 millió forint feletti támogatási összeg is megszerezhető az otthonteremtéshez a családok számára - tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 11:18
Költözik az RTL jelentős része, beleértve a hírstúdiót is. Azért a Camponánál lévő helyszíntől sem v...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
Bankmonitor  |  2024. április 15. 12:48
Miért lenne szükségem életbiztosításra? Ha meghalok, mindenem a családé lesz, nekem akkor már nincs...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem