15 °C Budapest

Nem is tudják, mekkora veszélyben vannak ezek a magyarok: még tehetnek ellene

2021. január 24. 13:01

Magyarországon világviszonylatban is rengeteg ember küzd túlsúllyal, elhízással, ennek következtében pedig a krónikus betegségek terén is nagyarányú a lakosság érintettsége. Az elhízás nem csak életminőséget csökkenheti, számos betegség kialakulásához vezet a magasvérnyomástól kezdve a cukorbetegségen át a depresszióig. A koronavírus világjárvány pedig arra is rávilágított: az elhízott betegeknél a fertőzés lefolyása súlyosabb, gyakrabban vezet elhalálozáshoz. A magyar lakosság 58,2 százaléka elhízott vagy túlsúlyos, és a férfiak körében ez az arány még jóval súlyosabb.

Az elhízottaknak különös oda kell figyelniük arra, hogy elkerüljék a koronavírust, ők ugyanis nagyobb eséllyel szorulnak kórházi ellátásra és kerülnek lélegeztetőgépre - mondta el Bedros J. Róbert professzor, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház főigazgató főorvosa, az Országos Obezitológiai Centrum vezetője. A nemzetközi betegadatok alapján a 60 év alatti elhízottak kétszeres eséllyel kerülnek intenzív osztályra, a gépi lélegeztetésnél pedig még rosszabb a túlsúlyosak helyzete. Míg korábban a lélegeztetőgépre kapcsolt tüdőbetegek közül csak minden negyedik volt túlsúlyos, a koronavírusos eseteknél ez az arány csaknem 50 százalékos.

Dr. Bedros J. Róbert úgy fogalmazott: az elhízott betegek esetében minden egységnyi testtömegindex-növekedés fokozza az intenzív ellátásban részesülők szövődményeit, azaz romlanak az életkilátásaik. Az elhízás számos megbetegedést idéz elő: gyakoribb a magas vérnyomás, magas koleszterin- és vérzsírszint, cukorbetegség, különböző szívbetegségek, agyvérzés, epekő, vesekő, izületi megbetegedések, egyes rosszindulatú daganatok, de még a depresszió is. A krónikus betegséggel élőknél pedig a vírusfertőzések - akárcsak a COVID-19 - sokkal nagyobb eséllyel súlyos lefolyásúak, vagy halálos kimenetelűek.

Magyarországon az elhízottak aránya rendkívül magas világviszonylatban is: saját bevallása szerint a lakosság 20 százaléka túlsúlyos, valós mérések alapján 30 százalék körüli az arányuk. Nemcsak Európában, hanem a világ országai között is dobogós helyen állunk túlsúlyt tekintve. Ezzel összefüggésben nem csoda, hogy ebből következően Magyarország a szív- és érrendszeri megbetegedésekben is élen jár az unióban. Arról nem is beszélve, mennyi problémát idézhet elő önmagában a magas vérnyomás is, amely kéz a kézben jár az elhízással. A Magyar Hypertonia Társaság által végzett felmérések alapján hazánkban a felnőtt lakosság kb. 35 százaléka, vagyis 3-3,5 millió ember lehet hipertóniás. Közülük akár 1 milliót is elérheti azok száma, akik nem részesülnek kezelésben - főként azért, mert nem tudnak a betegségükről.

Egyre több a túlsúlyos, elhízott magyar

A 2009, 2014 és 2019-es év folyamán készült egészségügyi felmérések azt mutatják, hogy egyre kevesebb a sovány és normál kategóriába eső magyar lakos, és egyre többen vannak a túlsúlyos vagy elhízott kategóriákban. A túlsúlyosak aránya 2009-ben még 34,2 százalék volt, majd 2014-re javult ez a mutató: 33,3 százalékra lement. 2019-re viszont ismét visszakúszott 34,3 százalékra. Az elhízottak aránya viszont folyamatosan nőtt: 2009-ben még 19,5 százalékot tett ki, 2014-ben arányuk felment 20,6 százalékra, és 2019-ben már 23,9 százalék küzdött kóros mértékű súlyfelesleggel.

Mindeközben a sovány és normál súlyú kategóriákba esők aránya csökkent. A nemek közti különbségeket vizsgálva pedig azt láthatjuk, hogy a nők között több a normál súlyú, vagy sovány. A férfiaknak 65,2 százaléka elhízott vagy túlsúlyos, míg a nőknek 51,9 százaléka. Ebből is kitűnik viszont, hogy a lakosságnak több mint a fele kívül esik a normál súlyú kategórián.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az elhízás és túlsúlyosság főként az életmóddal, táplálkozással áll összefüggésben, viszont lehetnek hátterében rejtett betegségek is a pajzsmirigy problémáktól kezdve a depresszióig. A magyar társadalom túlsúlyának leküzdésében fontos szerepe lenne a megelőzésnek, és annak is, hogy a lakosság felismerje: az elhízás kóros állapot, amit kezelni kell. Nemcsak a betegségek kialakulását megelőzendő, hanem a már kialakult betegségek súlyosságát is csökkentendő javallott az életmódváltás, és a szűrővizsgálatok elvégzése.

Testtömeg-index

Elhízás alatt azt értjük orvosi értelemben, ha a szervezet zsírtartalma kórosan megnövekedett. Annak, ki tartozik a sovány, normáls úlyú, túlsúlyos vagy elhízott kategóriákba, számos számítási módja ismert. Ezek közül a leggyakrabban alkalmazott az úgynevezett testtömegindex (BMI), amelyet úgy lehet kiszámítani, hogy elosztjuk a kilogramban mért testsúlyunkat a méterben - tehát nem centiméterben! - mért testmagasságunk négyzetével. Az így kapott hányados (kg/m*m) adja a testtömeg-indexet: 20 és 25 között számít valaki normál súlyúnak, 20 alatt soványnak, 25 és 30 között túlsúlyosnak. Kóros elhízásról 30 felett beszélhetünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2023. március 31. 07:55
Nemrég megkaptam az éves bónuszom, és azon gondolkoztam, hogy vajon megéri-e valami értelmes kamatoz...
Bankmonitor  |  2023. március 31. 07:42
A KSH adatai alapján a 543 600 forint volt 2023. januárjában az átlagbér. Egy év alatt a béremelkedé...
MEDIA1  |  2023. március 30. 20:02
Ha lemaradt szerda este, most visszanézheti a Televíziós Újságírók Díja gáláját, ahol kiderült, kike...
Kiszámoló  |  2023. március 30. 17:15
Gyakran előfordul, hogy utalnál be pénzt az Államkincstárhoz, csak éppen nem tudod, milyen számlaszá...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?