11 °C Budapest

Vírus ide vagy oda, rengetegen csaptak le az ingyenmilliókra: tudják, mit vállalnak?

2020. augusztus 7. 11:04

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb statisztikái szerint a járvány ellenére is sokan beadták az igánylésüket és kapták meg a kölcsönmilliókat, amit vissza sem kell fizetni, ha három gyermeket is vállal a család. A legnagyobb érdeklődés a 2019. júliusi bevezetés után az első három hónapban volt, és azt követően 2019. október-decemberben is milliárdokat vettek fel a családok. A 2020 első negyedévében következő felívelést viszont keresztülhúzta a koronavírus: 17,3 százalékos volt a visszaesés. A pandémiára természetesen senki sem számított, és be is következett az elmaradhatatlan recesszió a hitelpiacon. Ráadásul a magyarok - eddig töretlen - házasulási kedvét is visszavetette a járvány. A Pénzcentrum most megvizsgálta, hogyan teljesített a kölcsön egy év alatt, és kiderült, hogy már olyan család is van, ahová már megérkezett a harmadik baba is egy éven belül.

Már 100 ezer felett van a Babavárót igénylők száma és a korábbinál még szélesebb kör számára vált elérhetővé a gyermekvállalást támogató szabad felhasználású kölcsön. A júniusban hatályba lépett kormányrendelet módosítás alapján ugyanis - más változások mellett - immár azok a házaspárok is igényelhetik a támogatást, akik már túl vannak az első házasságukon, de szeretnének még gyermeket.

A K&H Bank éves visszatekintéséből pedig az derült ki: a babaváró hitelek 80 százalékát a férfiak igénylik, végül pedig természetesen a házaspárok közösen veszik fel a kölcsönt. Elsősorban a harmincas korosztály körében népszerű a támogatás: a 30-39 éves korosztályból négyszer annyian vették fel a babavárót, mint a 20-29 évesek. Az érdeklődők 26 százaléka szeretne öt éven belül két vagy három gyermeket, a többségük pedig egyet. Az is kiderült, hogy öt családnak már el is engedték a tartozását: hármasikreik születtek, vagy fognak születni.

A babaváró hitelt legnagyobb kedvvel az első hónapokban igényelték a családok: ez nem is csoda, hiszen 2019 tavaszán már pedzegették, hogy a családvédelmi akcióterv igazi nagy dobással készül, ezért ahogy folyamatosan szivárogtak ki az információk, a családok - vélhetően - elkezdtek kivárni. Így amikor 2019. július 1-jétől igényelni lehetett a támogatást, rengetegen éltek a lehetőséggel. Az első 3 hónapban 279,01 milliárd forintot kaptak a családok.

A lelkesedés később sem hagyott alább, bár az augusztusi számokat semelyik hónap nem tudta überelni. 2019. negyedik negyedévében 192,56 milliárd forintot fizettek ki a bankok. 2020. első felében volt némi csökkenés - 172, 51 milliárdot folyósítottak -, viszont a téli hónapok egyébként sem szoktak erősek lenni, ami a hitelfelvételt illeti. Aztán márciusban jött a koronavírus, ami a babavárónak is erősen betett: három hónap alatt 142,64 milliárdot fizettek ki a pénzintézetek az MNB legfrissebb statisztikái szerint.

A babaváró hitel első 3 hónapjában ennek csaknem a dupláját utalták ki a családoknak.

Márciusban még kevésbé, áprilisban viszont annál inkább megmutatkozott a hitelfelvételi statisztikákban a koronavírus hatása: mind a babaváró kölcsönök, mind a lakáshitelek felvétele is meredeken emelkedett még tavasz elején, ezután jelentős visszaesés történt az új szerződéses összegekben. Az MNB statisztikái is azt mutatják: a járvány rányomta a bélyegét a hitelfelvételi kedvre, és még májusban sem tudott magához térni a hitelpiac.

Júniusban azért már némi emelkedés mutatkozott: 5,2 százalékkal több volt az új babaváró hitelek szerződéses összege az előző hónaphoz képest. A személyi hitelek terén mutatkozik csak nagyobb fellendülés: májushoz képest a bővülés 26,6 százalékos, az áprilisi mélyponthoz viszonyítva pedig közel 80 százalék. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy ez a hiteltípus bukott a legnagyobbat a járványon, így a padlóról nagyobb lendülettel áll fel, mint a babaváró, vagy a lakáshitelek, amelyek nem zuhantak akkorát.

Eladó a menyasszony?

A 2019-es év rekordszámokat produkált házasság tekintetében, és az alapján, ahogy 2020 első három hónapja indult, arra lehetett számítani, hogy idén jócskán túlszárnyaljuk a tavalyi igenek számát. Csakhogy közbeszól a vírus: márciusban még bőven a tavalyi számok felett voltunk, és áprilisban a visszaesés ellenére sem mentünk a 2019-es "vonal" alá. Viszont májusban és júniusban jóval kevesebben keltek egybe, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A görbén látszik, hogy össze kell kapniukat a magyar pároknak, ha be akarják hozni a lemaradást. Természetesen a járvány hatására rengeteg esküvő halasztásra került, így az is lehet, hogy ebben az évben nem augusztusban lesz az esküvődömping, ahogy évek óta folyamatosan, hanem majd szeptember-október táján. Viszont ez már csak találgatás, hiszen a második hullámot sem szabad elfelejteni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A babaváró hitel újjáéledésére még úgy fest, hogy várnunk kell, viszont valószínáleg még így is bőven túlteljesítette a várakozásokat. Rengeteg család vette igénybe a kedvezményes hitelt, és ki tudja, hogy mi lesz még itt augusztusban. Talán mielőtt még egy második hullám letarolná az országot, sokan ballagnak be az anyakönyvezetőhöz, aztán a bankba a friss papírokkal, hogy elkérjék az ingyenmilliókat.

Nem csak negatív hozadéka volt a járványnak a hitelekre

Sosem láthattunk még olyan olcsó személyi kölcsönöket, mint az utóbbi három hónapban - köszönhetően az MNB által bevezetett THM plafonnak - amely a júniusi alapkamat csökkentés hatására már csak 5,75 százalék lehet. A személyi hitel kamatokat így nagyjából a felére vágta vissza a márciusi kormányrendelet, illetve az említett alapkamat csökkentés.

{{EMBED:infogram_abeb2610-7db3-4ac3-b592-d017e48f1b30}}

Így a bankok jelenlegi ajánlatai jelentősen olcsóbbak, mint az év elején felvehető, vagy a korábbi évek személyi hitelek voltak. A THM-plafon megtette a hatását, és a bankok közti verseny is egyre élesebb, ahogy közeledik az év vége, vagyis a kamatkorlát megszűnése. Ezért érdemes jól körülnézni a banki ajánlatok között: ne csak a jelenleg érvényben lévő, hanem a 2021. január 1-jétől érvényes kamatokat és THM-eket is megnézni.

Látható, hogy a Cetelem ajánlata idei kamatok és THM szerint alig tér el a többi bank konstrukcióitól, viszont ha a 2021. januártól számítandó törlesztőrészletet nézzük, már látható, hogy 10-15 ezres különbségek is adódnak. A teljes visszafizetendő összegeket tekintve pedig például a K&H-nál még 4 millió forint alatt megússzuk a kölcsön kapott 3 milliót, addig a Budapest Banknál 4,4 millióig felkúszik a visszafizetendő összeg.

Ezért érdemes alaposan átnézni az ajánlatokat, és használni az összehasonlító kalkulátort, amelyben a saját igényeinkhez, feltételeinkhez igazíthatjuk a kondíciókat, és megtalálhatjuk a számunkra legkedvezőbb ajánlatot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 15:43
Milák Kristóf hiába zárta öt arany- és egy ezüstéremmel a Duna Arénában rendezett 126. országos úszó...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem