Egyre többen kezdik el újra fizetni a hiteleiket: ők így kalkulálhatnak

Egyre többen kezdik el újra fizetni a hiteleiket: ők így kalkulálhatnak

2020. május 22. 13:02

A jegybank legfrissebb, május 7-ig összegyűjtött adatai alapján a lakossági adósok 40-45 százaléka kérte már a kilépést a hiteltörlesztési moratóriumból, azaz folytatja a megszokott módon törlesztőrészleteinek fizetését, míg a vállalkozások 30-40 százaléka cselekedett ugyanígy.

Mint ismeretes, a koronavírus-járvány hatásai miatti speciális rendelkezések alapján minden vállalati és lakossági ügyfél meglévő hitelének törlesztését márciusban automatikusan befagyasztották, az ügyfeleknek jelezniük kell, ha az eredeti szerződésük szerint szeretnék folytatni a törlesztést.

Egyre többen választják a törlesztés folytatását

Egy korábbi felmérésben az áprilisban mért adatok alapján a hitelesek közel fele mondta azt, hogy folytatja a törlesztést, ami egybevág a jegybank mostani adataival. A személyi kölcsönnel rendelkező ügyfelekkel kapcsolatban a hazai nagybankok is közöltek most adatokat. A május végén választ adó bankok közül az MKB Banknál 33 százalék, a CIB Banknál 39 százalék, az OTP Banknál pedig 40 százalék feletti az arány. A Sberbank tájékoztatása szerint a banknál a jegybanki várakozások feletti az arány, azaz szintén 40 százalék körüli lehet. A K&H Bank azt válaszolta, hogy közel 40 százalék lépett ki eddig a moratóriumból. A Takarékbanknál 31 százalék ez az arány, míg az Erste Banknál a 40 százalékot éri el azok aránya, akik folytatják a személyi kölcsönök törlesztését.

Személyi kölcsönre lenne szükséged? Nézd meg mekkora törlesztővel veheted fel a kalkulátorunkban!

Bár nagy eltérés nincs, a személyi kölcsönök esetében még így is alacsonyabb a kilépők aránya a lakáshitelesekhez képest. Több oka is van a Bank360.hu szerint, amiért a lakáshiteles ügyfelek kb. fele döntött a hitelek törlesztése mellett:

  • a családok számára az egyik - ha nem a legnagyobb - vagyonuk a saját ingatlan, éppen ezért törekednek az ezzel kapcsolatos legnagyobb biztonságra. Így aki teheti, inkább a lakáshitelét törleszti tovább, hogy semmiképpen se merüljön fel probléma.
  • A lakáshitelek futamideje több évtized is lehet. A moratóriummal ez további kilenc hónappal tolódna ki, ami tovább nő a felgyűlt kamatok egyenletes visszafizetésével, a legtöbben viszont ódzkodnak attól, hogy újabb hónapokig kelljen a lakáshitel törlesztőjét fizetni.
  • Míg a lakáshiteleknél még mindig jelentős a változó kamatozású hitelállomány, ami hosszú távon bizonytalanságot jelent az ügyfeleknek, tehát több szempontból fontosabb a törlesztés szerződésszerű folytatása, addig a személyi kölcsönöknél a kamatozás leginkább fix és így könnyebben tervezhető a jövőbeli törlesztés.

Emelkedhet a törlesztő

Az év végéig tartó (de szükség esetén hosszabbítható) törlesztési moratórium során az adósnak nem kell megfizetnie a rendszeres tőkét, kamatot és egyéb díjakat. A kamat viszont ez idő alatt is gyűlik. Ezt a jövőben az ügyfeleknek egyenlő részletekben kell visszafizetniük úgy, hogy az eredetileg vállalt törlesztőrészletük nem növekedhet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kedvező feltételekkel keresel lakáskölcsönt? Találd meg itt a legjobb ajánlatokat!

Ahogy arra a szakportál is felhívja a figyelmet, ez nem jelenti azt, hogy nem nőhet majd a törlesztőrészlet 2021-től: a moratórium miatt valóban nem emelkedik majd a havi teher, aki viszont változó kamatozású hitelt fizet vissza, annak a referenciamutatók változása miatt akár több ezer forinttal is emelkedhet a törlesztőrészlete januártól.

Van mihez nyúlni, ha segítség kell

Az utóbbi hetekben nem csak a moratórium segített átvészelni a lakossági és vállalati ügyfeleknek a járvány okozta nehézségeket: több olyan pénzügyi eszköz is megszületett, amelyek gyorsabb és olcsóbb likviditást jelentenek a háztartásoknak és vállalkozásoknak. Míg a hazai kkv-szektor az NHP Hajrával és az új Széchenyi hitellel juthat áthidaló segítséghez valamint befektetési lehetőséghez, addig a háztartások az év végéig kedvezményes, 5,9 százalékos maximum THM-mel vehetnek fel személyi kölcsönöket, amelyet egyre több bank kínál online csatornákon keresztül is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45