Súlyos ingatlanárak Budapesten: 57 millióért kelt el a panellakás

Súlyos ingatlanárak Budapesten: 57 millióért kelt el a panellakás

2020. január 15. 20:00

Hihetetlen, de valakinek sikerült megvásárolnia egy 700 négyzetméteres kúriát mindösszesen 24 millió forintért, tehát négyzetméterenként kb. 33 ezer forintba került az ingatlan. Az Otthon Centrumnál tavaly millió feletti négyzetméteráron kelt el egy VIII. kerületi, 6 négyzetméteres lakás is.

Mindenre van kereslet, csak össze kell fésülni a vevő és az eladó érdekeit, ezt példázza az Otthon Centrum által értékesített legkisebb ingatlan mérete is. A Budapest VIII. kerületében lévő, mindössze 6 négyzetméteres ingatlanért 6,8 millió forintot fizetett a vásárló. Ez volt az előző év legkisebb alapterületű értékesített lakása az OC praxisában. A galériás ingatlan egy 1920-ban épült társasház földszintjén található, és négyzetméterenként egymillió forintnál is drágábban kelt el, ami azt mutatja, hogy a belváros közelsége továbbra is az egyik legjelentősebb árfelhajtó erő a vásárláskor.

A legnagyobb alapterületű ingatlant Baranya megyében, egy Pécs közeli településen értékesítette az Otthon Centrum. A 700 négyzetmétert meghaladó kúriáért mindössze 23,9 millió forintot fizettek, vagyis az ingatlan négyzetméterenként nagyjából 33 ezer forintot ért a vevőnek. Az árat nagyban befolyásolta, hogy az apró zsákfalut csak egy keskeny, rossz minőségű úton lehet megközelíteni.

Az elmúlt évben a használt kertesházak piacán egy Art Deco stílusban, 2001-ben épült rózsadombi családi ház kelt el a legdrágábban. A kiváló állapotú, garázzsal, úszómedencével, tárolóval felszerelt II. kerületi ingatlan értékét növelte a hozzá tartozó 1300 négyzetméteres, gyönyörű kert is.

Az 550 négyzetméteres házért 750 millió forintot fizettek, míg a használt lakások piacán egy belvárosi ingatlan az árrekorder. A lakás vevője 238 millió forintot fizetett azért, hogy az V. kerületi, 1990-ban épült, azóta teljeskörűen felújított 101 négyzetméteres lakásban élhessen

- összegezte a 2019-es adatokat Soóki-Tóth Gábor az Otthon Centrum elemzési vezetője. Az ingatlan árát nagy mértékben meghatározta az, hogy kiváló helyen, a Szent-István Bazilika szomszédságában, egy csendes utcában található - mondta az elemzési vezető.

A panellakások felfutását mutatja egy XIII. kerületi ingatlan ára, a Vizafogó városrészben 56,5 millió forintért értékesítettek egy Duna-part közelében lévő 80 négyzetméteres, erkélyes lakást. Ugyancsak a környéken kelt el a tavalyi esztendő fajlagosan legdrágább lakása.  A 2007-ben épült angyalföldi ingatlan lett a csúcstartó ebben a kategóriában a maga 2,5 millió forintos négyzetméterárával. A magas árhoz a lokáción túl a zárószinti fekvés és a panorámás, hatalmas terasz is hozzájárult.

Az inga másik vége ugyancsak tanulságos: a legalacsonyabb áron egy ózdi téglalakást értékesítettek mindössze 415 ezer forintért. Ez az ár egy másik szegmensben is csúcstartó lett, ugyanis ez az 51 négyzetméteres, kétszobás lakás volt az OC tavalyi statisztikái szerint a legalacsonyabb fajlagos áron értékesített ingatlan a maga 8100 forintos négyzetméter árával. A felújításra szoruló lakás olcsósága ellenére bő fél év alatt talált gazdára.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A legolcsóbb panellakást Komlón értékesítették. A 24 négyzetméter 2,9 millió forintért kelt el. A legolcsóbb családi ház Cegléden cserélt gazdát. A városhatár közeli vegyesfalazatú, 100 éves családi ház a vásárláskor konkrétan lakhatatlan állapotban volt, sem a gáz, sem pedig a csatorna nem volt bekövetve és a vizet is csak az udvarra vezették be. Nem csoda, hogy telekáron, csupán fél milliót ért vevőjének.

A trend tavaly sem változott meg, az ingatlan egyedi paraméterei mellett az elhelyezkedés a döntő szempont az ár kialakulásakor

- összegezte a használt lakások tavalyi értékesítési adatait Soóki-Tóth Gábor, aki arra is rámutatott, hogy minden ingatlantípus esetében Budapest vezeti az árlistát, míg a fővárostól távol eső településeken lehet a legolcsóbban hozzájutni lakóingatlanhoz.

A tavalyi rekordok:

  • a legdrágább családi ház: 750 millió forint
  • a legdrágább lakás: 238 forint
  • a legdrágább panel: 56,5 millió forint
  • a legdrágább négyzetméter: 2,5 millió forint
  • legolcsóbb négyzetméter: 8100 forint
  • legolcsóbb lakás: 415 ezer forint
  • legolcsóbb panel: 2,9 millió forint
  • a legkisebb alapterület: 6 négyzetméter

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 16. 19:28
Friderikusz Sándor egy, az RTL Klubon sugárzott riportban arról beszélt, nemet mondott a csatornának...
KonyhaKontrolling  |  2022. augusztus 15. 08:35
Az elmúlt hetekben több olyan változással kellett szembenéznünk, amelyek érthet módon szorongást, ak...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?