15 °C Budapest

Brutális kamatesés a magyar bankokban: ilyet még nem láttunk

2020. január 10. 05:36

Dübörög a lakáshitelpiac, bár a legutóbbi adatok szerint a tavalyi évhez képest nincs érdemi emelkedés az utolsó hónapban. A kamatok ugyanakkor rendkívüli mértékben zuhantak, különösen a legkeresettebb kategóriákban, az ötéves és a tízéves kamatperiódusú hiteleknél. Viszonylag új fejlemény, hogy az előbbiek kezdenek felzárkózni az utóbbiakra a kihelyezéseket illetően. A felhasználási célok között némileg nőtt az újlakás-vásárlók aránya, de még mindig messze a használt lakáscél dominál.

Tegnap beszámoltunk róla, hogy a személyi hitelek iránti kereslet a legfrissebb adatok szerint novemberben is nőtt, az átlagos kamatszint pedig csökkent, ezzel egyidőben pedig csökkenő ütemben, de tovább nőtt a kintlévő állomány is. Azt is bemutattuk, hogy a babaváró iránt kereslet bezuhant, vélhetően a legtöbben az első két hónapban éltek vele, így a kereslet iránta már aligha fogja elérni azt a szintet. Most azt mutatjuk be, hogy mi a helyzet a lakáshitelek terén.

Hasonlítsd össze a személyi hiteleket a Pénzcentrum kalkulátorában!

Azt már a megelőző hónapok adataiból is láttuk, hogy a babaváró hitelnek nem volt kiszorító hatása sem a személyi hitelekre, sem a lakáshitelekre. A kereslet mindkét kategóriában magas volt, és a havi kihelyezési adatok a legtöbb esetben meghaladták az előző havit. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen a babaváróra eleve csak fiatal házasok jogosultak, és csak akkor lesz ténylegesen kamatmentes, ha 5 éven belül gyerek is születik.

Most, hogy a babaváró iránti kereslet meglehetősen nagymértékben visszaesett, nem csoda, hogy a lakáshitelek iránti kereslet továbbra is kitart. Az MNB legfrissebb adatai szerint az idei novemberi kereslet a lakáscélú hitelek iránt 73,4 milliárd forint volt. Ez visszaesést jelent az előző hónaphoz képest, amikor 81,1 milliárdot vettek fel, az előző év azonos időszakához viszonyítva pedig szinte semmilyen elmozdulás nem érzékelhető - 2018 novemberében 72,6 milliárd forintnyi személyi hitelt vettek fel.

Amellett tehát, hogy visszaesésről nem beszélhetünk, jelentős növekedésről sem. A december egyébként jellemzően visszaesést eredményez a lakáshiteleknél, meglátjuk, hogy idén decemberben is így lesz-e. Ha a kamatperiódus szerint nézzük, akkor ismételten igaz, hogy az 5 éves kamatperiódus súlya egyre inkább nő, ebből vettek fel ugyanis 23 milliárdot, de még mindig a 10 éves kamatfixálás dominál, abból 40,3 milliárd forintnyi összeg fogyott 2019. novemberében. Az egy éves és rövidebb fixálás, valamint a 10 év fölötti kamatfixálás nem rúghatott labdába ezúttal sem.

Fix lakáshitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Sokkal érdekesebb azonban, hogy mi történt a kamatokkal. A lakáshitelek kamatai szépen csökkentek az elmúlt időszakban, és még mindig van lejjebb, úgy látszik: 2019. novemberében 4,88 százalék volt az átlagos kamat, ez 2019. novemberében 4,15 százalékra mérséklődött.

Ha megnézzük, hogy melyik kamatperiódus kamata mérséklődött a leginkább, akkor azt látjuk, hogy a keresletnövekedéssel együtt csökkent a kamat: az 5 és 10 éves kamatfixálás kamata csökkent, legnagyobbat a 10 évesé: míg egy éve átlagosan 5,18 százalékos kamattal vehettek fel ilyen hitelt a magyarok, addig tavaly novemberben ez már 4,18 volt. A kevésbé népszerű változó hiteleknél és 10 év fölötti kamatfixálásnál mindeközben drágulást tapasztalunk.

Hogy mennyire olcsóak most a lakáshitelek, azt pár piaci példával szemléltetjük. A Pénzcentrum kalkulátorában 10 millió forintra néztünk meg 5 éves kamatperiódusú hiteleket. Eszerint a K&H hitelének kamata 3,04 százalékos THM-mel vehető fel, az Erste ajánlata ugyanekkora THM-et jelent. A banki verseny annyira éles, hogy csattra ugyanannyi a THM-e a Raiffeisen lakáshitelének is. A Budapest Bank 3 százalékkal kínálja a hitelét, a CIB 3,46 százalékkal. A 10 éves kamatperiódusú hitelek már némileg drágábbak.

Személyre szabott hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Érdemes megnézni, hogy milyen céllal veszik fel a lakáshiteleket az ügyfelek. A hitelcélok között továbbra is a használt lakásvásárlás dominál, a súlyuk azonban novemberben visszaesett kicsit, míg az új lakások aránya nőtt. Az előnye azonban még így is tetemes a használt lakásoknak: a teljes hihelyezésből 50,4 milliárd forintot használt lakásvásárlásra vettek fel, és csak 10,52 milliárd volt az új lakásvásárlási cél.

Az építés 7,9 milliárdot tett ki, a felújítás és egyéb célok együttesen sem érték el az 5 milliárdot. Az arányokban éves szinten gyakorlatilag semmilyen érdemi elmozdulást nem látunk.

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
KonyhaKontrolling  |  2024. március 28. 07:45
A mai bejegyzésben megnézzük, hogy brókerek költségének hatását, ha a TBSZ brókereket hasonlítjuk ös...
Holdblog  |  2024. március 28. 06:02
Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gá...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem