Durván lenyomták a bankok a kamatokat decemberben: százezreket spórolhatsz most

Durván lenyomták a bankok a kamatokat decemberben: százezreket spórolhatsz most

2019. december 16. 11:31

A december kiemelt jelentőségű hónap, ami a hiteleket illeti, bár meglepő módon a személyi hitelek kereslete ilyenkor visszaesik. Az áruhitelek dominálnak, pedig nem biztos, hogy jobban járunk velük. A személyi hitelek kamatai ugyanis rendkívül alacsonyak most - kalkulátorunkból hozunk példákat arra, hogy kicsi, átlagos és nagy összegben mennyibe kerülnek a személyi hitelek, ha bankot váltunk, és akkor is, ha nem. Bebizonyítjuk, hogy egy jó döntéssel akár százezreket is spórolhatunk a hitelünkön. Nem mindegy.

A decemberi időszakban a háztartások jellemzően többet költenek, mint az év többi hónapjában. Sokszor annál is többet, mint amennyit egyébként a jövedelmük megengedne - ilyenkor pedig hitelhez nyúlnak. Nem a személyi hitelek kereslete robban be azonban ilyenkor, sokkal inkább az áruhiteleké. Pedig a személyi hitelek átlagos kamata még mindig sokkal alacsonyabb, mint egy áruhitelé - előbb 10 százalék körüli, utóbbi lehet akár 38-40 is (a törvényileg maximált THM 40 százalék).

Hasonlítsd össze a bankok személyi hiteleit a Pénzcentrum kalkulátorában!

A bankoknál tehát visszaesik a kereslet a személyi hitelekért decemberben - legalábbis az elmúlt évek trendjei szerint -, emiatt pedig akár speciális akciókkal is készülhetnek ebben az időszakban. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy milyen kamatokkal érhetők most el a személyi hitelek kicsi, átlagos és nagy összegben. A konkrét ajánlatokhoz a Pénzcentrum kalkulátorát használtuk. A bankok nevére kattintva részletesebb tájékoztatás is elérhető.

Ha bankot váltunk, akkor a CIB hitele például 500 ezer forintos összegben 8,17 százalékkal vehető fel, a Takaréknál szintén 10 százalékos THM alatt, 9,91 százalékkal vihető a személyi kölcsön. A kalkulátorunk szerinti TOP5-be befért még az MKB 10,29 százalékos THM-mel, valamint a K&H 13,79 százalékkal. A Raiffeisen 14,54 százalékos THM-mel felvehető hitele is bekerült a legjobb 5-be.

Ha nem váltunk bankot, átrajzolódnak az erőviszonyok. Kalkulátorunk szerint ekkor a K&H ugrik az első helyre, őket követi a Cetelem és az MKB ajánlata. Az Erste16,59 százalékos THM-mel befért a negyedik helyre, az ötödik most is a Raiffeisen lett 18,04 százalékos THM-mel. Érdekes, hogy az ötödik helyet itt már 18 százalékos THM-mel is el lehetett érni kalkulátorunk szerint, előző esetben ehhez 14,54 százalék kellett.

Kicsit nagyobb összegben, 1 millió forint esetén bankváltásnál hasonló rangsort láthatunk, mint az előbb: most is a CIB ajánlata végzett az első helyen a kalkulátorunkban, a Raiffeisenazonban 8,97 százalékos THM-mel beelőzte a Takarékot (9,46 százalék). Az MKB személyi kölcsöne 9,52 százalékkal vihető, a Budapest Banké 12,80 százalékkal.

További ajánlatokért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Ha nem vállaljuk a bankváltás, akkor a Raiffeisen ugrik az első helyre a kalkulátorunkban, ehhez már elég neki 12,31 százalékos THM is. A K&H a második, a Cetelem a harmadik ebben az esetben, őket követi az MKB és az Erste. Kalkulátorunk szerinti ötödik helyhez ezúttal 16,59 százalékos THM kellett.

Átlagos összegben, 2 millió forintban igényelt személyi hitelek esetén a kalkulátorunk a CIB-et hozta ki győztesnek, őket követi szorosan a Raiffeisen és az MKB, de a Takarék személyi kölcsöne is 10 százalék alatti THM-mel vehető fel. Befért a TOP5-be az Erste ajánlata is 12,05 százalékkal.

Ha nem utaljuk a jövedelmünket a bankba, akkor 12-15 százalék körüli THM-emekkel számolhatunk ekkora hitelösszegnél. Az Erste tűnik az elsőnek kalkulátorunk szerint, 12,05 százalékos THM-mel, nem marad el sokkal a Raiffeisen sem, 12,31 százalékkal. A Cetelem 12,79 százalékkal kínálja a személyi kölcsönt, a K&H 13,79 százalékkal. Az MKB fért még be a TOP5-be, náluk 15,40 százalékba kerül a 2 millió forint, ha nem váltunk bankot.

És végül nézzünk meg egy egészen nagy összegű kölcsönt. 5 millió forintnál jelentősen mérséklődnek a kamatok, itt már a jövedelem-átutalásos esetnél az összes TOP5-ben szereplő ajánlat 8 és 9 százalék körül mozog. A legjobbnak a Takarék hitele tűnik, ők 8 százalékkal kínálják a személyi kölcsönt, ezzel alámentek a CIB kölcsönének. Az Erste, a Raiffeisen és az MKB és 9 százalék alatti THM-mel kínálja a hitelt.

Ha nincs jövedelemátutalás, akkor már nagy összegben is magasabbak a kamatok: a legjobb az Erste ajánlata lett kalkulátorunkban, őket követi a Cetelem. A harmadik Raiffeisennek azonban már 12,17 százalékos THM-et kell fizetnünk a kölcsönre, a Takaréknak és a K&H-nak pedig 13,59-et és 13,79-et.

A fenti ajánlatok, és további hitelek egy helyen: keresd fel kalkulátorunkat!

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Bankmonitor  |  2022. szeptember 26. 16:49
Bár a legnépszerbb lakáshitelek kamata már 7-8 százalékról indul a támogatott hiteleknek köszönheten...
MEDIA1  |  2022. szeptember 26. 16:35
A cél, hogy 1 millió ember imádkozzon három napon át az esti órákban a békéért.
Kiszámoló  |  2022. szeptember 26. 15:28
Megjelent a tájékoztató az új prémium állampapírokról. Az ötéves 0.75 százalékos prémiumot fizet, de...
Számvető  |  2022. szeptember 26. 05:12
A diszkont kincstárjegy nagyon felkapott lett az elmúlt fél évben. Ez nem is csoda, hiszen az 1 éves...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?