17 °C Budapest

Itt a bizonyíték: ennyire elavult lakásokban fognak élni a magyarok még évekig

2019. december 5. 16:55

A lakáshitelek iránti kereslet kitart, ami azt jelenti, hogy a babaváró elindulása ellenére nem zuhant össze a lakáscélú hitelek kihelyezése. Az is tisztán látszik, hogy ezek nagy részét használt lakás vásárlására fordítjuk - ebben nincs előrelépés az elmúlt egy év során.

A lakáshitelek iránti kereslet még mindig nagy, 2019. októberében 81 milliárd forint lakáshitelt vettek fel az ügyfelek. Ez növekedés az előző hónaphoz képest is, de éves szinten egyaránt. Ez már magában is nagyon érdekes, ha csak azt nézzük, hogy egy évvel ezelőtt még nem volt babaváró, és a személyi hitelek iránti kereslet is jelentős. Sokkal érdekesebb azonban azt is látni, hogy milyen célból veszik fel ezeket a lakáshiteleket.

A fix és változó lakáshitelek összehasonlításához használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Értelmetlen felvetés, gondolhatná az olvasó, hiszen lakáshitelt csak lakásvásárlásra lehet felvenni. Ez valóban így van, de az már sokkal fontosabb, hogy használt vagy új lakást veszünk. Magyarországon közismerten elavult a lakásállomány, és ez nem is fog változni, hiszen az MNB adatai szerint a legtöbb pénzt használt lakás vásárlására vették fel az ügyfelek: 2019 októberében ez 57 milliárd forint volt a 81-ből.

Új lakásra ezzel szemben csak 9,3 milliárdot vettünk fel, ami ugyan egymilliárdos emelkedés az egy hónappal ezelőtti adathoz képest, de még mindig nem tud labdába rúgni a használt lakások mellett. Egy éve azonban még sokkal kevesebb volt az arány, majdnem fele ennyi. Az építés októberben közel 10 milliárd forintnyi banki lakáshitelt mozgatott meg, a felújításra felvett 2,25 milliárd azonban elenyésző. Mindezt úgy - emeljük ki ismét -, hogy nyáron elstartolt a babaváró is.

Milyen kamatokkal veszik fel ezeket a hiteleket a magyarok? Egyáltalán, befolyásolja a lakás jellege a kamat mértékét? Erre is választ ad az alábbi adatsor:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ahogy az látszik, nem igazán. Egyedül a felújítási célból felvett hitelek kamata tér el némileg az átlagtól, más esetben nem nagyon számít az, hogy milyen lakást veszünk belőle. Az azonban már cseppet sem mindegy, hogy milyen a kamatperiódus: a változó kamatozású hitelek ugyanis jelentősen olcsóbbak.

A lakáshitelek összehasonlításához használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm