33 °C Budapest
Összeomolhat a magyar lakáspiac: lépéseket vár a szakszövetség

Összeomolhat a magyar lakáspiac: lépéseket vár a szakszövetség

2019. október 21. 09:00

Kedvezményes áfát kér az idén nyárig építési engedélyt kapott új lakásokra az építőipari szakszövetség, amely a lakáspiac beszakadásától tart, de attól nem, hogy az önkormányzatok leállnának a fejlesztéseikkel.

Versenyképességi kérdéssé vált a lakhatási helyzet és a munkába járás feltételrendszerének minősége az európai munkaerőpiacon - mondta a Világgazdaságnak a hazahívó börzéket szervező Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségénél (ÉVOSZ). Koji László, az ÉVOSZ elnöke kijelentette: a munkabér nagysága és a legális foglalkoztatás után a harmadik legfontosabb kérdés a külföldön dolgozók számára is a lakhatás.

Az állami támogatással elindult munkásszálló-építési program fontos, de nem mindenható megoldás, a támogatási rendszer kiszélesítése az áfa-visszaigénylés lehetőségének bővítésével és a kedvezményes áfa további részleges meghosszabbítása tízezrek otthonteremtését segítheti. Az építőipari szakszövetség a lakóépületekre kötött szerződésállomány alakulásából ítélve úgy látja, kormányzati intézkedések nélkül fél éven belül beszakadhat az újlakás-piac

- motndta Koji.

Lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 7 millió forintot, 15 éves futamidő mellett már 2,04 százalékos THM-el, és havi 44 981 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a legnagyobb kereskedelmi bankok ajánlatai sem: a Budapest Banknál például 47606 forintos törlesztőt ígér a 2,13 százalékos THM; míg az OTP Banknál némileg magasabb, 2,23 százalékos THM is alacsonyabb, 44949 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek, és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Számításaik szerint a tavaly november 1-jéig érvényes építési engedélyt kapott húszezer lakás mellé további tízezer megépítését garantálná a kormány, ha a határidőt kiterjesztené 2019 közepéig. Így utólagosan, ha ekkorra megszerezték az építési engedélyt, az új lakások építői 2023-ig élhetnének az 5 százalékos lakásáfa lehetőségével. Különben a 27 százalékra visszaugró áfa nyomán 22 százalékos áremelkedés vár a piacra, ami az építőipar teljesítményét is befolyásolhatja, derékba törve az éppen csak megerősödött lakásépítő cégeket.

Az önkormányzati választások hagyományosan rányomják bélyegüket az építőipar megren­de­lés­állományára: a kampány idején megugrik, utána viszont lejtmenet következik

- válaszolta Koji László, hozzátéve, minél nagyobbak a személyi változások, annál nagyobbak és hosszabbak a mínuszok.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?