7 °C Budapest

Ezt sokan nem tudják a babaváró hitelről: érdemes erre is gondolni

2019. augusztus 15. 14:30

Rengeteg magyar család igényelheti a babaváró hitelt, amely július 1. óta érhető el a pénzintézetekben. A kamatmentes konstrukcióval érdemben semmi nem tud versenyezni, így azoknak a házaspároknak, akik hitelfelvételen és gyermekvállaláson is gondolkodnak, a babaváró valóban kihagyhatatlannak tűnhet. Flovora Annával, az OTP Bank Lakossági Hitelezési Tribe ügyvezető igazgatójával többek között arról beszélgettünk, mit mutatnak eddig a számok és arra is kitérünk, mi történik válás, vagy más élethelyzet esetén.


Több tízezer magyar családnak jelenthet megoldást a július 1-jén elstartolt Babaváró hitel. Florova Anna, az OTP Bank Lakossági Hitelezési Tribe ügyvezető igazgatója a Pénzcentrumnak elmondta, másfél hónap alatt több mint 5 ezer folyósítás történt az OTP Banknál, az átlagos hitelösszeg 9,7 millió forint. Az ügyfelek szinte minden esetben a maximális, 240 hónapos futamidőre veszik fel a kölcsönt.

Mivel az OTP Bank a hagyományos személyi kölcsönök esetén is rendkívül gyors átfutási idővel dolgozik, ezért, ha minden papír rendben van, átlagosan néhány napon belül a számlán lehet a támogatás. Ez az idő a teljes folyamatra értendő, az igény beérkezésétől a folyósításig

 - mondta a szakember. Noha házasságkötéskor mindenki hosszú, boldog évekre számít, tragédiák mindig történhetnek.

Mi a helyzet válás esetén?

Adódik a kérdés, mi történik válás esetén.

Ha születik egy közös gyerekük (és még két gyerek vállalását tervezték), akkor a válást követően elveszik a kamattámogatás, de az addig igénybevett kamattámogatást nem kell visszafizetni.

Mi történik akkor, ha már két közös gyerek után igénylik a Babaváró kölcsönt, de aztán elválnak, és nem születik meg a harmadik közös gyerekük? Az OTP Banktól megtudtuk, hogy ha a támogatott személyek közötti házasságot a kölcsönszerződés futamideje alatt felbontják vagy érvénytelenné nyilvánítják, az erről szóló bírósági ítélet jogerőre emelkedését követő törlesztési esedékesség napjától a kamattámogatás megszűnik, vagyis magasabb törlesztőrészletet kell megfizetni. Az igénybe vett kamattámogatás összegét egy összegben vissza kell fizetni a házasság jogerős felbontásától vagy érvénytelenné nyilvánításától számított 120 napon belül, amennyiben a gyermek nem született meg a szerződés megkötésétől a házasság felbontásáig.

Ha a támogatott személy a házasságának felbontását vagy érvénytelenné nyilvánítását követően, a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül újabb házasságot köt, akkor az 5 év újra kezdődik, tehát ha az új kapcsolatból gyerek születik, ismét élhetnek a kamattámogatás lehetőségével és a törlesztés szüneteltetésével.

Mi történik vetélés esetén?

A 12. hetét betöltött magzatot vetélés esetén úgy kell tekinteni, hogy a magzat megszületett, tehát a jogszabály által előírt feltétel teljesítettnek tekintendő

 - tudtuk meg Florova Annától. Azt is elmondta, hogy a jogszabály alapján a támogatott személy - a kölcsön folyósításától számított 5 éves időszak lejártát megelőzően benyújtott - kérelme alapján a korábban igénybe vett kamattámogatásnak megszűnése és visszafizetési kötelezettsége alól a járási hivatal méltányosságból felmentést engedélyezhet, ha a támogatott személy (vagyis az anyuka) egészségügyi okok miatt nem tud a jövőben gyermeket vállalni.

Mi lesz a babaváró kölcsönnel, ha megözvegyül valaki?

A legrosszabb forgatókönyvre senki sem akar felkészülni, de mégis, felmerül a kérdés, mi történik akkor, ha a házaspár egyik tagja meghal a hiteligénylést követően?

Ha a támogatott személyek egyike a kamattámogatással érintett kölcsön folyósításától számított 5 éven belül, a házasságuk fennállása alatt meghal, és nem teljesítik a kamattámogatás feltételét (vagyis nem születik ez alatt az idő alatt gyerekük), akkor a kamattámogatást még a házastárs halálától számított 6 hónapig nem szüntetik meg, és ez alatt az idő alatt a törlesztési kötelezettség is szünetel.

A hitelintézet szakértője hozzátette; az addig igénybe vett kamattámogatás összegének utólagos felszámítására a kamattámogatással érintett időszak lejártát követően nem kerül sor. Azonban utána a kamattámogatás nélküli magasabb törlesztőrészletet kell megfizetni.

Ha a folyósítástól számított 5 éven belül az özvegy újra házasodik, akkor az 5 év újra kezdődik, vagyis 5 év ismételten rendelkezésre áll a gyermekvállalásra, és ha gyermek születik, a kölcsön ismét kamatmentessé válik

- tette hozzá.

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

Figyelem! Amennyiben kérdésed van a babaváró hitellel kapcsolatban, írd meg a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre. A legizgalmasabb kérdésekre az OTP Bank szakértője válaszol majd hamarosan.
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem