Kérdés nem marad megválaszolatlanul: minden egy helyen a babaváróról

2019. augusztus 5. 11:00

A babaváró hitel megjelenésével azok is elgondolkodhatnak a hitelfelvételen, akik korábban erre nem szánták rá magukat. Ez teljesen érthető, hiszen a gyermekvállalásban gondolkodó fiatal párok számára a kamatmentes hitel - bizonyos esetekben akár vissza nem térítendő támogatás - kihagyhatatlan lehetőségnek tűnik. A hitelfelvétel előtt érdemes tehát pontosan tisztában lenni a részletekkel - az OTP Bank szakértőivel ehhez nyújtunk segítséget az alábbi cikkünkben, ahol pontosan elmagyarázzuk, hogy egy kezdő hiteles házaspárnak mire is kell odafigyelnie, ha babavárót igényel.

A babaváró hitel roppant népszerű már az első hetekben, a beadott hitelkérelmek már több ezres számnál járnak. Mivel értesüléseink szerint a személyi kölcsönök és lakáshitelek iránti kereslet nem csökken, egészen biztosan sokan élnek vele olyanok, akik korábban nem vettek fel hitelt, vagy babaváró hiányában nem is vennének fel. A konstrukció tulajdonságait látva ez egyáltalán nem meglepő. Persze a babavárón gondolkodó fiatal párok fejében is számos kérdés felmerülhet - mi most egy cikk erejéig az ő bőrükbe bújunk, és feltesszük ezeket a kérdéseket, amit természetesen meg is válaszolunk.

Mitől olyan jó a babaváró?

A babaváró varázsát elsősorban kamatmentessége adja. Mivel az állam fizeti a kamattámogatást, így az ügyfeleknek gyakorlatilag valóban kamatmentes a hitel , amennyiben legalább egy gyermek megszületik. A kamatmentessége miatt az sem baj, hogy a futamidő hosszabb, hiszen majdnem annyit fogunk visszafizetni, mint amennyit felvettünk. Ráadásul a szerződéskötéstől számítva a második gyermek születésénél a fennálló tőketartozás 30 százalékát elengedik, a harmadik gyereknél pedig a teljes fennmaradó összeget - ráadásul gyermekszületés esetén már a terhesség 12-ik hetétől kérhető a törlesztés felfüggesztése, legfeljebb 3 évre. Ennél jobb konstrukció jelenleg nincs a piacon. Ráadásul a babaváró teljes összegét arra költjük, amire csak akarjuk, szabad felhasználású hitelről beszélünk ugyanis.

Már 8 ezer igénylés az OTP Banknál az első egy hónapban

Az indulás óta több mint 8 ezer család igényelte a kedvezményes hitelt az OTP Banknál, amelyből már több mint 3 ezer kölcsönt folyósított is a hitelintézet. Az ügyintézés országszerte gördülékeny az OTP Bank fiókjaiban, ahol tapasztalt szakértők várják az igénylőket. Az igényléshez szükséges dokumentumokról és feltételeiről, valamint a várható törlesztőrészletek összegéről az OTP honlapján tájékozódhat.

Semmilyen költsége nincs a babavárónak?

De, a kezességvállalási díjat nekünk kell fizetni. Ez annyit jelent, hogy a THM nagyjából fél százalékos lesz, de ez még így is verhetetlen ajánlatnak tűnik. A rendelet azt is megszabja, hogy folyósítási, hitelbírálati és előtörlesztési díj sem számolható fel .

Mekkora lesz így a törlesztő?

A törlesztőrészlet rendeletileg maximált, ennek összege 50 ezer forint. Ha például a maximális hitelösszeget, 10 millió forintot vesszük fel, akkor a törlesztőnk 20 évre 46 ezer forint körül alakul. Ez azt jelenti, hogy semmilyen körülmények között nem mehet a törlesztőnk 50 ezer forint fölé a kamattámogatott időszakban. Természetesen kisebb összeg esetén a törlesztőnk alacsonyabb is lehet, nem érdemes azonban a 10 milliónál alacsonyabb összeget igényelni - ezt a maximált törlesztőrészlet miatt nem is tudjuk rövid futamidővel felvenni Azt is tudnunk kell, hogy a babaváróval csak egyszer lehet élni, így ha felveszünk 5 millió forintot, akkor a másik öt milliót már nem vehetjük fel utána - ezért érdemes élni a maximális összeggel, mint ahogy azt a legtöbben teszik is.

Elszállhat a törlesztő?

Mivel fix kamatozású hitelről beszélünk, azt tudni kell, hogy a feltételek teljesülése esetén valóban kamatmentes lesz a hitel a teljes futamidőre - ehhez legalább egy gyermeket kell vállalni a szerződéskötés után. Ha ez nem teljesül, akkor viszont nőni fog a törlesztő, mert onnantól már kamatokkal kell fizetnünk a fennmaradó összeget, ennek mértéke szintén a rendeletben szabályozott. Ez a kamatteher sem túl magas, sőt, azt lehet mondani, hogy még így is versenyképes a termék egyéb fogyasztási hitelekkel szemben.

Miben tér el az igénylés az egyéb hitelektől?

A babavárót sokkal könnyebb és gyorsabb igényelni, mint egy jelzáloghitelt, a személyi hiteleket ugyanakkor gyorsaságban nem veri. Ez annak tudható be, hogy bár itt is szabad felhasználású, fedezet nélküli hitelről beszélünk, az igényléshez szükségünk van egy TB-igazolásra, amit előzetesen nekünk kell megszerezni. A hitelkérelmet a banknak 10 napon belül el kell bírálnia, így aztán biztosan tudhatjuk, hogy ennél több időt nem fog igénybe venni a hitelbírálat. Itt fontos elmondani, hogy a programba csak 2022. december 31-ig lehet csatlakozni - ezután már hiába szeretnénk

Biztonságosabb, mint a többi hitel?

Amennyiben az egyéb hiteleket is hosszú kamatperiódussal választjuk, és kellően stabil az anyagi helyzetünk, akkor azok sem jelentenek kockázatot. A babaváró ebből a szempontból nem biztonságosabb a többi hitelnél - pontosabban azok nem kockázatosabbak a babavárónál. A nagy előnye a többi hitellel szemben, hogy kamatmentessége miatt olcsóbb, a maximált törlesztőrészlet pedig alacsonyabb havi terhet jelent a családnak . Sőt, a második gyermek után a fennálló tőketartozás 30 százalékát az állam megfizeti, ennek következtében pedig csökken a havi törlesztőrészlet is. A harmadik gyermek után pedig a teljes tartozás megfizetésre kerül.

Milyen esetben nem igényelhetünk babavárót?

Azt már említettük, hogy a babaváró a fiatal házasoknak nyújt segítséget, ugyanis a kérelem beadásának feltétele, hogy a felek között házastársi jogviszony álljon fenn. Kizáró ok lehet, ha valaki negatív adósként szerepel a KHR listán, de mivel mi most elsősorban az első hitelesek szempontrendszereivel foglalkozunk, így ez nem releváns. A korhatárba viszont bele kell férni - a házaspár női tagjának 18 (bár ez bankonként változhat, egyes bankoknál, például az OTP-nél ez 21 év) és 41 év közöttinek kell lennie. Elvárás a magyar állampolgárság és lakóhely, valamint az is, hogy a házastársak közül legalább az egyiküknek legyen folyamatos, 3 éve fennálló TB-jogviszonya. A büntetett előélet és a NAV felé fennálló köztartozás is kizáró ok. Az, hogy van már gyermekünk, nem kizáró ok, mint ahogy a gyermekvállalás előre vállalása sem előírt - ha az nem történik meg, akkor viszont az ötödik év letelte után kamatokkal kell fizetnünk a babavárót.

Mekkora jövedelem kell hozzá?

Ahogy már többször írtuk, a törlesztőrészlet maximált 50 ezer forintban. A JTM-szabályok miatt a jövedelmünknek minimum ennek a kétszeresének kell lennie, bár a bankok azért ennél némileg szigorúbban mérnek, de ez pénzintézetenként változik. Azt általánosságban elmondhatjuk, hogy egy házaspár átlaghoz közeli jövedelemmel gond nélkül megkapja a babaváró teljes összegét.

Van olyan eset, amikor nem érdemes élni vele?

Azt mondhatjuk, hogy amennyiben jogosultak vagyunk rá, és a havi 46-47 ezer forintos törlesztő nem jelent gondot, akkor érdemes élni a lehetőséggel. Fontos azonban az időzítés: a legoptimálisabb a terhesség 12-ik hetétől igényelni, hiszen ekkor már kérhető a törlesztés három éves felfüggesztése. Ha azonban valamilyen váratlan kiadásunk adódik, nem feltétlenül biztos, hogy azonnal a babaváróhoz kell nyúlni: egy pár százezres kiadást érdemesebb lehet személyi hitelből fedezni, és amikor készen állunk a babaváróra, akkor érdemes a teljes összegben felvenni azt.

Mi van akkor, ha van már egy hitelem?

Ez egyáltalán nem jelent kizáró okot, sőt! Meglévő hitel esetén érdemes a babavárót előtörlesztésre használni, hiszen a 0 százalékos kamat miatt egészen biztos, hogy korábbi hitelünket egy jobb konstrukcióval váltjuk fel De mint említettük, új hiteleseknél ez a szempont nem jön számításba, az érdekesség kedvéért kitértünk rá.

És egyéb támogatásokkal lehet kombinálni?

Nem csak hogy lehet, de célszerű is: például ha jogosultak vagyunk CSOK-ra, akkor a babaváró 10 milliójával már sokkal nagyobb forrást tudunk bevonni, három gyermek esetén pedig ez teljes egészében vissza nem térítendő forrás lesz. De jó példa az autóvásárlási támogatás is: nem szükséges a babaváróból például 5 millió forintot 7 személyes autóra költeni, elég csak 2,5-öt, a másik felére pedig igényelhetjük a nagycsaládosok támogatását - ha erre jogosultak vagyunk.

Foglaljuk össze!

Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy a babaváró támogatással mindenképp élnie kell annak, aki erre jogosult, és akinek nem jelent gondot az egyébként alacsony törlesztő fizetése. A babaváró jól megfér más hitelekkel együtt, és különösen kedvező helyzet, ha egyéb támogatásokkal is tudjuk kombinálni. A babaváró emellett nem csak olcsó, de biztonságos is - bár ez ma már a legtöbb fix kamatozású hitelről elmondható. Mindezek tetejébe még magas jövedelem sem szükséges hozzá, hogy a teljes, 10 millió forintos összeget fel tudjuk venni. Aki jogosult rá, annak valóban kihagyhatatlannak tűnik.

Támogatott tartalom - a cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

Figyelem! Amennyiben kérdésed van a babaváró hitellel kapcsolatban, írd meg a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre. A legizgalmasabb kérdésekre az OTP Bank szakértője válaszol majd hamarosan.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm