Egy újabb mítoszt dőlt meg: ezt sokan nem tudják a babaváróról

2019. augusztus 7. 13:34

Az elmúlt napokban több érdekes információ kapott szárnyra a közösségi oldalak babavárós csoportjaiban: több banknál ugyanis úgy tájékoztatták az igénylőket, hogy a kezességvállalási díjat akkor is fizetni kell, ha a törlesztés szüneteltetve van.

Egyre-másra érkeztek a kommentek egy bejegyzés alá az egyik legnagyobb babavárós csoportban, ahol arról írnak: több bank is úgy tájékoztatta az ügyfeleket, hogy a gyermek születése utáni 3 éves törlesztési szüneteltetés alatt is fizetni kell az éves 0,5 százalékos kezességvállalási díjat.

Nem vagy jogosult babaváróra, de kell a pénz? Keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A kezességvállalási díj fizetésével kapcsolatos kérdés a Bank360-hoz is érkezett a napokban - írják közleményükben. Bár a szakportál már korábban eloszlatta az erre vonatkozó tévhitelek az Emberi Erőforrások Minisztériumától származó hivatalos információk segítségével, most a bankokhoz fordultak azzal a kérdéssel: kell-e az ügyfélnek kezességvállalási díjat fizetnie babaváró hitel esetén a gyermekek születése utáni 3 évben, a hitel törlesztés szüneteltetése alatt?

Nem egyértelmű a rendelet

Először viszont vizsgálja meg a portál, hogy mit mond a babaváró hitel rendelet a kezességvállalási díj fizetésével kapcsolatban. A jogalkotó kitér

  • a kezességvállalási díj mértékére (az éves fennálló kötelezettség 0,5 százaléka egy évben),
  • a kezességvállalási díjat havonta kell megfizetni
  • arra, hogy a törlesztőrészlet havi összege a kamattámogatás időszaka alatt a kezességvállalási díjjal együtt nem haladhatja meg az 50 000 forintot
  • és arra, hogy a jogosulatlanul igénybe vett babaváró támogatást és a meg nem fizetett kezességvállalási díjat késedelmi kamattal növelt összegben kell megfizetni.

Arról tehát nincs egyértelműen szó a rendeletben, hogy mi lesz a kezességvállalási díj sorsa akkor, amikor az ügyfél kérné a gyermekek születése utáni három éves törlesztési szüneteltetést.

Tisztázott az EMMI

A bizonytalanság miatt a Bank360 még május végén kérte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) állásfoglalását, amelyet meg is kapott. Az EMMI azt közölte: a kezességvállalási díj a havi törlesztőrészlethez kapcsolódóan fizetendő, így szüneteltetés idején a díjat sem kell fizteni. Ekkor úgy tűnt, minden tisztázódott a kezességvállalási díj körül.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A bank ügyintézői is tévedhetnek

Ugyanakkor július végére több forrásból is úgy értesült a Bank360, hogy az ügyfeleket a bankok pontatlanul tájékoztatják a kezességvállalási díjjal kapcsolatban és azt mondják, a szüneteltetés során is kell fizetni. Azok a gyanútlan ügyfelek, akik nem szeretnének fizetni, elkezdenek olyan pénzintézetet keresni, ahol nem kell kifizetni ezt a díjat.  A tévhit kapcsán a Bank360 megkereste a babavárót kínáló bankokat: minden pénzintézet úgy tájékoztatta a szakportált, hogy nem kell fizetni a szüneteltetés alatt kezességvállalási díjat.

Nem vagy jogosult babaváróra, de kell a pénz? Keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A portál szerint a félreértésnek több oka lehet:

  • volt olyan pénzintézet, amely arról beszélt a portálnak, hogy nehéz az igénylési roham miatt egyébként is túlterhelt ügyintézőknek több tucat termék mellett egy ilyen bonyolult hitel minden részletével tisztában lenni. 
  • Ebből az okból kifolyólag az ügyintézők is tévedhetnek és akaratukon kívül adhatnak pontatlan információkat. A Bank360 tanácsa erre az esetre, hogy ismerkedjünk meg igénylőként mi is alaposan a rendelet szövegével, a termék részleteivel egy kalkulátor segítségével, vagy kérjük szakértők segítségét.
  • Tévedhetnek az igénylők is. Több banknál ugyanis akciósan visszatérítik a kezességvállalási díjat, ha bankszámlát is igényelnek az ügyfelek a hitel mellé. Ez megzavarhatja az igénylőket és azt gondolhatják, hogy a díjat a szüneteltetés idején is fizetniük kell.

A portál információja, az EMMI állásfoglalása és a bankok válasza alapján is kijelenthető, hogy nem kell kezességvállalási díjat fizetni a gyermek születése utáni 3 éves törlesztési szüneteltetés alatt.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
MEDIA1  |  2024. április 24. 17:44
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 hazai médiafelületet elemezve megvizsgálta, hogy a...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem