13 °C Budapest
Fontos dolog derült ki a CSOK-ról: sokkal többen igényelhetik, mint hittük

Fontos dolog derült ki a CSOK-ról: sokkal többen igényelhetik, mint hittük

2019. július 31. 08:15

A külföldről hazatelepülők, az ápolási és gyermekek otthongondozási díjában részesülők, valamint a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) szereplők is igényelhetik a falusi csokot Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondása szerint - írja a hvg.hu.

A július elsejei indulás óta százával érkeztek az igénylések a bankokhoz, a meglévő lakás korszerűsítésére és használt lakás vásárlására és felújítására egyforma az érdeklődés. Utóbbi konstrukció esetén az igénylők főleg külföldről költöznének a falvakba.

Gyopáros kiemelte, a támogatást igényelhetik a külföldről hazatelepülők is, ha egy- vagy kétéves külföldi társadalombiztosítási jogviszonyt igazolnak és vállalják, hogy a szerződéskötést követő 180 napon belül letelepednek Magyarországon és tb-jogviszonyt létesítenek itthon. Az ápolási díjban és gyermekek otthongondozási díjában részesülők is igényelhetik a falusi csokot, akárcsak a KHR-ben szereplők. A falusi csok mellé igényelt kamattámogatott hitel esetén viszont már számít, hogy az igénylő szerepel-e a KHR-ben.

A kormánybiztos elmondta, hogy a korábban szocpolt igénylő érintettek esetében az akkor kapott összeget le kell vonni a falusi csok összegéből. Akik korábban az általános csok segítségével vásároltak ingatlant és a falusi csok-kal szeretnének kistelepülésen lakást venni, a korábban megvett ingatlan eladásával, az akkori támogatás visszafizetése után igényelhetik a falusi csokot. Az általános csok keretében korábban megvett ingatlan felújítását a falusi csok támogatásaiból is lehet fedezni, ha a lakás a program által preferált kistelepülésen található.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?