17 °C Budapest
Fontos dolog derült ki a CSOK-ról: sokkal többen igényelhetik, mint hittük

Fontos dolog derült ki a CSOK-ról: sokkal többen igényelhetik, mint hittük

2019. július 31. 08:15

A külföldről hazatelepülők, az ápolási és gyermekek otthongondozási díjában részesülők, valamint a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) szereplők is igényelhetik a falusi csokot Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondása szerint - írja a hvg.hu.

A július elsejei indulás óta százával érkeztek az igénylések a bankokhoz, a meglévő lakás korszerűsítésére és használt lakás vásárlására és felújítására egyforma az érdeklődés. Utóbbi konstrukció esetén az igénylők főleg külföldről költöznének a falvakba.

Gyopáros kiemelte, a támogatást igényelhetik a külföldről hazatelepülők is, ha egy- vagy kétéves külföldi társadalombiztosítási jogviszonyt igazolnak és vállalják, hogy a szerződéskötést követő 180 napon belül letelepednek Magyarországon és tb-jogviszonyt létesítenek itthon. Az ápolási díjban és gyermekek otthongondozási díjában részesülők is igényelhetik a falusi csokot, akárcsak a KHR-ben szereplők. A falusi csok mellé igényelt kamattámogatott hitel esetén viszont már számít, hogy az igénylő szerepel-e a KHR-ben.

A kormánybiztos elmondta, hogy a korábban szocpolt igénylő érintettek esetében az akkor kapott összeget le kell vonni a falusi csok összegéből. Akik korábban az általános csok segítségével vásároltak ingatlant és a falusi csok-kal szeretnének kistelepülésen lakást venni, a korábban megvett ingatlan eladásával, az akkori támogatás visszafizetése után igényelhetik a falusi csokot. Az általános csok keretében korábban megvett ingatlan felújítását a falusi csok támogatásaiból is lehet fedezni, ha a lakás a program által preferált kistelepülésen található.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?