14 °C Budapest
Ne lődd lábon magad: pár eset, amikor őrültség babavárót felvenni

Ne lődd lábon magad: pár eset, amikor őrültség babavárót felvenni

2019. július 17. 11:03

A bankok valamilyen szintű kiszorító hatást várnak a babaváró hitelektől a személyi hitelekre nézve. Ez kétségkívül így is lesz, vannak azonban olyan tényezők, amelyek fennállása esetén - hitelcéltól függetlenül - érdemesebb inkább személyi hitelt felvenni, még akkor is, ha jogosultak vagyunk a babaváróra. Ezeket a tényezőket mutatjuk be.

A személyi hitelek kamatai a padlón vannak! Válogass a Pénzcentrum kalkulátorában!

A babaváró hitelnél nincs jobb termék a kölcsönök piacán, ez teljesen egyértelmű. Igényelni leginkább akkor érdemes, ha gyermekvállalásban gondolkodunk, bár megnézve a személyi hitelek piacát, még úgy is nagyszerű választás lehet, ha valójában nincs a céljaink között a gyermekvállalás. Ezt már korábban is bebizonyítottuk, de elevenítsük fel egy gondolat erejéig. Ha nem születik gyermekünk az ötödik évig, akkor az addigi kamattámogatást egy összegben kell visszafizetni, majd a hitelünk a rendeletben meghatározottak szerint kamatozik tovább (előbbi jelenleg 4,73, utóbbi 7,73 százalék). A személyi hitelek kamatai azonban a jelenlegi maximált babavárónál magasabbak. Nézzük is meg, hoztunk pár példát személyi kölcsönökre a Pénzcentrum kalkulátorában:

10 milliós összegű személyi hitelt eleve csak 4 bank kínál, ilyen összegben azonban már kötött lehet a felhasználás. A CIB Bank személyi kölcsönének THM-e 6,9 százalék, az Erstéé 8,14. A K&H 12,78 százalékos THM-mel kínálja a kölcsönét, a Budapest Bank 10 milliós személyi kölcsönének kamata 17,7 százalék. Ahogy az látható, a babaváró még a 7,73 százalékos THM-mel is bőven versenyképes.

De nem is ez a legfontosabb szempont: a babavárót eleve csak házasok vehetik fel, így sokaknak nincs választása, hogy személyi kölcsönt vagy babaváró hitlelt válasszanak. Azok a házasok, akik legalább egy gyermekben gondolkodnak, jól döntenek, ha felveszik a kamatmentes hitelt - akkor is, ha épp nincs szükségük pénzre. Állampapírba fektetve így biztos hozamot realizálhatnak, kockázatmentesen és saját forrás nélkül. Erről a bombaüzletről itt írtunk bővebben:

De van-e értelme egyszerre felvenni a babavárót és a személyi kölcsönt? Teljes mértékben! Van olyan élethelyzet, amikor nincs szükségünk nagy összegre, és ha ebben az esetben kis összegben igényeljük a babavárót, akkor elesünk attól a lehetőségtől, hogy a teljes összeget igényeljük. Persze megtehetnénk azt is, hogy felvesszük a teljes összegű babaváró hitelt előre, és a sürgős kiadásainkat azonnal fedezzük belőle, a maradék részt pedig akkor használjuk fel, amikor szeretnénk - vagy befektetjük. Így azonban nem ússzuk meg azt, hogy a törlesztőrészletet fizessük.

A babavárót ugyanis akkor a legoptimálisabb felvenni, amikor már legalább a terhesség 12-ik hetében vagyunk.

Ekkor ugyanis azonnal kérhetjük a törlesztésünk felfüggesztését. Az sem utolsó kérdés, hogy mire veszik fel a magyarok a legtöbb személyi hitelt, hiszen vélhetően a babaváró hitelt is erre fordítják majd. Ezek a hitelcélok a következők: lakásfelújítás, hitelkiváltás, autóvásárlás, váratlan élethelyzet. Nézzük meg, ezek közül melyiket érdemes babaváróból, és melyiket személyi hitelből fedezni.

Lakásfelújítás

Ez a hitelcél - ha csak nincs azonnali kiadásunk, mint például beázás esetén - meglehetősen jól tervezhető. Ráadásul ez egy nagyobb összegű beruházás, egy nagy lakás esetén több millió forintig nem állnak meg a költségek. Így amennyiben biztosak vagyunk benne, hogy a következő 2-3 évben élni fogunk a babaváróval, nem érdemes személyi hitelt felvenni. Amennyiben sürgősnek ítéljük a beruházást, és gyorsan pénzre van szükségünk, a nagy összeg miatt érdemes lehet akkor is babavárót felvenni teljes összegben, még akkor is, ha a gyermek csak pár év múlva születik, hiszen a törlesztő sokkal kedvezőbb, mint a személyi hitelnél. Legoptimálisabb esetben azonban megvárjuk a felújítással a gyerekszületést.

A személyi hitelek kamatai a padlón vannak! Válogass a Pénzcentrum kalkulátorában!

Hitelkiváltás

Ebben az esetben nem is kérdés, hogy melyik a jobb döntés: ha van lehetőségünk a babaváróra, azzal kell kiváltani a hitelünket, hiszen ennél kedvezőbb konstrukció a piacon aligha lesz. Itt is fontos azonban egy dologra odafigyelni: minden esetben a babaváró teljes összegét vegyük fel, akkor is, ha csak kis összegű hitelt szeretnénk kiváltani vele, hiszen a babaváróval csak egyszer élhetünk, nem érdemes ezt a lehetőséget kis összegű hitelre ellőni.

Autóvásárlás

Itt már nem egyértelmű a dolog. Itt is sok minden függ attól, hogy mennyire tud várni az autóvásárlás. Amennyiben rendelkezésre állnak kamatmentes lízingek, akkor a személyi hitel önrész céljából jó megoldás lehet. Természetesen anyagilag itt is jobban járunk a babaváróval, ha azonban nem tudunk várni a babaváró lassabb folyósítására, vagy szeretnénk akkor felvenni, amikor már a terhesség szakaszában járunk, akkor áthidaló megoldásként szóba jöhet a személyi hitel.

Váratlan élethelyzet

Ebben az esetben viszont egyértelműen a személyi kölcsön a nyerő. Ha most azonnal kell a pénz, mert lerobbant az autó, meghalt a számítógép, felrobbant a boiler, elveszett a mobiltelefon, balesetet szenvedtünk külföldön és nem volt utasbiztosításunk, és emiatt a külföldi egészségügyi intézmény kiállított számunkra egy milliós számlát, nem tudunk várni a babaváróra. Ráadásul ezek jellemzően olyan alacsony összegek, ahol semmi értelme nincs nagy összegű hitelt felvenni, az alacsony hitelösszeg miatt ugyanis még a magas THM sem túl megterhelő.

Akkor melyik is a nyerő?

Általánosságban elmondható, hogy amennyiben házasok vagyunk, és a következő 5 évben meg is érkezik a gyermek, akkor nem kérdés, hogy a legtöbb élethelyzetben a babaváró a nyerő. Vannak olyan tényezők, amik fennállása esetén azonban nem kérdés, hogy a személyi hitel jelentheti a legjobb megoldást. Ilyen például, ha gyorsan kell a pénz: a személyi hitelt akár otthonról, online is igényelhetjük, és rossz esetben is pár napon belül a számlánkon van a pénz. A babaváró folyósítása és igénylése némileg bonyolultabb és lassabb. Ugyanilyen tényező a hitelösszeg is: ha kis összegű kölcsönre van szükségünk, akkor nem érdemes a babaváróhoz nyúlni a betervezett időszak előtt.

A személyi hitelek kamatai a padlón vannak! Válogass a Pénzcentrum kalkulátorában!

Ha lehetőségünk van rá, akkor azonban mindenképp vegyük fel a babavárót. Akkor is, ha már van személyi kölcsönünk, hiszen a felvett összegből könnyen végtörlesztjük a személyi hitelt. Az igénylésnél azonban mindkét hitelt egyszerre kell figyelembe venni a JTM számításakor, bár azt azért hozzátesszük, hogy a babaváró maximált törlesztője miatt könnyen elfér egy kisebb összegű személyi hitel is, még kisebb jövedelmű házaspárnál is.

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18