Ketyeg a határidő: ekkortól már nem lesz olyan egyszerű új házat építeni

Ketyeg a határidő: ekkortól már nem lesz olyan egyszerű új házat építeni

2019. július 15. 13:00

Azt jól tudjuk, hogy a tégla a legismertebb falazóanyag, amely már évezredek óta bizonyít. Ha a téglát választjuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy olyan rosszul nem döntöttünk. Az okostégla azonban még a téglánál is jobb választás. De vajon mit tudnak, amivel okosabbak a téglánál?

Magyarországon 2021. január 1-jét követően csakis közel nulla energiaigényű épületek kaphatják meg a használatbavételi engedélyt, hívták fel a figyelmet az újHÁZ Centrum szakértői. A tégla a legismertebb falazóanyag, a levegő pedig kiváló hőszigetelő. A fenntartható és takarékosan üzemeltethető ház építése a megfelelő építőanyagok kiválasztásával kezdődik. Az intelligens otthonok alapját pedig azok az okos falazási rendszerek teremtik meg, amelyek az energiahatékonysági mutatóik alapján eredményesen veszik fel a harcot az elillanó hővel szemben. De vajon mihez kezdenek az okos téglák ezzel a levegővel a tégla belsejében?

Miért okos?

Minél több levegőréteg található meg egy szerkezetben, illetve a hőnek minél nagyobb utat kell megtenni a tégla zegzugos labirintusszerkezetében, annál jobb a hőszigetelő képessége

- ismertette az újHÁZ Centrum.

Az okostéglák üregszerkezetében jóval hosszabb utat kell megtennie a levegőnek, mint a korábbi hagyományos téglákban. A különle-ges üregszerkezet a levegőt sokkal hosszabb útra tereli a tégla belsejében, és ezért jobban tartja a meleget, és nehezebben hűl ki a ház. Ez több szempontból is jó: egyrészt így nincs szükség utólagos szigetelési munkákra, másrészt a végeredmény is sokkal ellenállóbb, sőt, a tégla belse-jében helyet kapó szigetelés teljes mértékben tűzálló.

Milyen fajtái vannak?

Három fajtája van. Az egyik az üreges "klíma", ahol a tégla egyedien tervezett szerkezete biz-tosítja a kívánt hőszigetelő hatást. A leginkább hőszigetelő variáns, ahogy a neve is mutatja, a "thermo", itt a tégla üregei a kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal bíró kőzetgyapottal vannak feltöltve, így biztosítja a lehető leghatékonyabb hőszigetelést. A harmadik, más kategóriát képviselő alfaja a hangszigetelő tégla, amely a hő helyett a hangszigetelésben nyújtja a maxi-mumot. Ez nem annyira a külső, hanem inkább a belső, térelválasztó falazat kialakításánál ajánlott.

Megéri?

A tégla kiválasztásán sokan nem gondolkodnak, vagy egyszerűen a legolcsóbbnak tűnő meg-oldást választják. A falszerkezet hőszigetelő képességének legalább felét a tégla adja, a fűtési energiának pedig nagyjából egyharmada távozik innen a nem megfelelő rendszer miatt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Feltétlenül szükséges a megfontolt, szakértői ajánláson alapuló döntés meghozatala és a mi-nőségi alapanyagok választása. Aki azt gondolja, hogy az olcsó tégla kiválasztásával költségha-tékony módon jár el, az téved, ugyanis ez az építőanyag a komplett ház felépítési költségének mindössze 4-5 százalékát teszi ki, ugyanakkor a falszerkezet hőszigetelő képességének minimum 50 százalékát nyújtja

- hangsúlyozták az országos építőanyag-kereskedelmi hálózat energetikai szakértői.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20