14 °C Budapest
Ilyen még nem volt: kit érdekel a babaváró? Ezért őrül meg a legtöbb magyar

Ilyen még nem volt: kit érdekel a babaváró? Ezért őrül meg a legtöbb magyar

2019. július 5. 11:31

Májusban is rengeteg hitelt vettek fel a magyarok: a lakáshitel éves rekordot döntött, a személyi hitelekből pedig még soha ennyit nem vettek fel Magyarországon. Az átlagkamatok alig mozdultak, így a hitelfelvevők még mindig roppant olcsóan juthatnak hitelhez. A kamatfixálási hajlandósak tovább erősödött. Egyértelmű, hogy májusban még semmilyen előzetes kiszorító hatása nem volt a babavárónak a személyi hitelekre.

Ismét enyhén csökkent az újonnan felvett személyi hitelek átlagkamata az MNB legfrissebb adatai szerint, 2019 májusában ez 13,84 százalék volt az előző havi 13,04 százalékhoz képest. Az egy évvel korábbi 14 százalékhoz képest ez még mindig nagyon kedvező.

Nem kedvező viszont, ha az elérhető piaci ajánlatokat nézzük. A kalkulátorunkban például kapásból több, ennél sokkal olcsóbb ajánlatot is találunk, mint például a CIB Bank 8,17 százalékos THM-mel felvehető hitele, vagy a Raiffeisen 8,97 százalékos THM-mel megszerezhető személyi kölcsöne. Az MKB 10,6 százalékos THM-mel igényelhető kölcsöne is az átlag alatt van, a Budapest Bank 12,80 százalékos THM-e már átlagosnak mondható.

Hasonlítsd össze a személyi kölcsönöket te is a Pénzcentrum kalkulátorában!

Természetesen vannak hitelek, amik némileg felhúzzák az átlagot. A K&H hitele nem sokkal a piaci átlagkamat felett, 13,76 százalékos THM-mel elérhető, a Cetelem 15,33 százalékkal, az Erste 16,59-el, az OTP 20,73 százalékos THM-mel hirdet (persze a fenti hitelek magasabb összeg és magas jövedelem mellett alacsonyabb kamattal is elérhetők, mi 1 millió forinttal kalkuláltunk). Mindez azt támasztja alá, hogy a magyarok nem az alacsony kamat szerint választanak bankot, ha kölcsönt vesznek fel - ezt már korábbi cikkeinkben is bebizonyítottuk.

A kihelyezéseknél valódi robbanást látunk: 2019 májusában az előző havi 48,7 milliárd forinttal szemben 55,9 milliárd forintnyi személyi hitelt vettek fel a magyarok.

Ilyen korábban még soha nem volt.

Hogy tetőzésről beszélhetünk-e, egyelőre nem tudjuk. A júniusi adatok megmutatják, hogy a babavárónak mekkora előzetes kiszorító hatása is van, de ha vetünk egy pillantást az éves idősorra, megértjük, mekkora összegről is van szó.

A szezonálisan kiigazított adatsorból is emelkedés olvasható le, bár ott annak mértéke nem olyan jelentős, mint az előző táblázat esetén. Bár a rekord eszerint is kétség kívül megdőlt:

Személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A lakáshiteleknél a kamatszintben nem látunk jelentős változást, nagyon pici kamatemelkedést láthatunk az új kihelyezések körében, ennek mértéke azonban elhanyagolható. Az ábrán látható éves kamatszint emelkedés enyhén megtévesztő, ennek oka ugyanis nem a banki hitelek drágulása, hanem a lakossági igények megváltozása: idén lett népszerűbb a némileg drágább fix kamatozású lakáshitel a változók kárára.

Kalkulátorunkban megtekinthető, hogy a piaci lakáshitelek milyen mértékben térnek el az átlagtól. Eláruljuk, az eltérés ebben a kategóriában nem jelentős. Lakáshitelekből is nagyon sokat vettek fel a magyarok májusban, itt is éves szintű rekord dőlt meg: a kihelyezések mértéke 86,7 milliárd forint volt.

Sokkal érdekesebb, hogy ezen belül hogyan alakultak az egyes kamatperiódusok. Meglepetés itt sincs: a magyarok kedvenc lakáshitele, az 5 és 10 év közötti kamatperiódusú hitel volt a legnépszerűbb, ebből 55 milliárdnyi fogyott, a változó kamatozású lakáshitel népszerűsége pedig még mindig a padlón van.

Látható tehát, hogy a bérnövekedések és a feszített munkaerőpiac tovább ösztönözte a lakosságot a hitelfelvételre. Érdekes lesz majd látni a júniusi adatokat, hiszen várható, hogy a babaváróra jogosult ügyfelek inkább kivártak a hitelfelvétellel, így az sem lenne meglepő, ha a lakáshitelek és személyi hitelek kihelyezése már júniusban csökken.

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 23. péntek
Béla
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?