Így játszd ki a pofátlanul magas kauciót: a bérbeadó nem tehet semmit

2019. április 25. 16:50

Az egekben vannak a bérleti díjak, ez pedig sokaknak jelenthet akadályt a költözésben. Nem is a horror mértékű bérleti díjak jelentenek sokszor akadályt, hanem az annál sokkal nagyobb kaució, amit egyösszegben, azonnal meg kell fizetni költözéskor. Noha sokan elkerülnék, nem minden élethelyzetben lehet megúszni a hitelfelvételt, amely sokszor fedezheti a kaucióként elkért magas összeget. A bérbeadónak természetesen nem kell tudnia, hogy mi a kaució fedezete - az ugyanis még akkor sem az ő tulajdona, amikor a bérleti időszak alatt nála van. Cikkünkben a kis összegű, gyors folyósítású személyi kölcsönöket vesszük górcső alá.

Nagyot nézhetnek azok, akik hosszabb idő után most kényszerülnek költözésre: a fővárosi bérleti díjak ugyanis az egekben vannak, és több megyeszékhelyen is hasonló tapasztalható. Nincs egyszerű dolga ma egy átlagos jövedelmű munkavállalónak, ha bérlakást keres: egy 30 négyzetméteres garzon ára ma a belvárosban 100-120 ezer forint, egy kétszobás, 40 négyzetméteres lakásért is elkérnek már 150 ezer forintot is. Ha esetleg két hálószoba mellé még nappalit is akar a bérlő, akkor már 170-200 ezer forint is teljesen reális.

Új lakásba költöznél? Felújítanád a lakásod? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Ma az országos átlag nettóbér 225 ezer forint körül van, Budapesten ez némileg magasabb, 275 ezer a KSH adatai szerint. Ha ebből indulunk ki, egy egyszobás lakás a rezsidíjakkal együtt már le tudja felezni a bérlő jövedelmét. Nem véletlenül döntenek sokan amellett, hogy társbérlőként egy szobát vesznek ki inkább - bár ennek ára is a növekvő kereslet miatt meredeken emelkedik.

És akkor még nem is beszéltünk a legnagyobb költségtételről, a kaucióról. Az törvényileg nincs szabályozva, hogy mekkora kauciót kérhet el a bérbeadó, de Magyarországon bevett szokás a meglehetősen magas, kéthavi kaució elkérése. Azt egyébként kevesen tudják, hogy a kaució visszafizetésének egy részét a bérbeadó csak akkor tarthatja vissza, ha rongálás történt, a lakás általános állapotromlására hivatkozva például jogtalan a kaució vissza nem fizetése.

Az sem utolsó szempont, hogy amennyiben a kaució mértékét a bérlő indokolatlanul magasnak tartja, akkor akár bírói úton is kötelezhető a bérbeadó, hogy mérsékelje azt - erre azonban akkor van lehetőség, ha az összege meghaladja a bérleti díj háromhavi összegének megfelelő mennyiséget. Azt is fontos tudatosítani, hogy a kaució nem bérleti díj, így az sem teljesen jó megoldás, ha a bérlő lelakja a kauciót a bérleti időszak végén. Noha a bérbeadónak minden bizonnyal elég kényelmetlen visszafizetni az összeget, mégis az ő érdeke, hogy ne hagyja a kauciót lelakni - hiszen ebben az esetben mi a garancia arra, hogy nem történik semmi abban az időszakban a lakásban, amiért a bérlő felel?

Amikor a kaució a költözés akadálya

A kauciót a bérlőnek általában előre, egyösszegben kell fizetnie a bérleti szerződés aláírásakor az első havi bérleti díjjal együtt. Ha egy 150 ezres bérleti díjból indulunk ki, az kapásból 450 ezer forintos kiadást jelent már az első hónapban - sokaknak azonban nincs ekkora megtakarítása. Mi a megoldás? Ha nem tudunk családon belülről finanszírozást bevonni, kézenfekvő megoldás lehet a hitel. Szomorú, hogy a költözés azonnal együtt jár az eladósodással, de rengetegen vannak olyan helyzetben, hogy egyszerűen nincs választásuk.

A hitel alatt ugyanakkor nem kell milliós összegekre gondolni. Egy kauciónyi személyi kölcsönt könnyen, gyorsan igényelhetünk ma már meglehetősen sok banktól. Hogy melyik banknál mennyi a minimálisan igényelhető, legkisebb összeg, azt ebben a cikkben foglaltuk össze. Azt is tudatosítanunk kell ugyanakkor, hogy a nagyon kisösszegű kölcsönök kamata általában magasabb, hiszen a bank részéről is költségvonzata van a kihelyezésnek, egy kisösszegű felvételnél pedig ez arányosítva magasabb összeget jelent. A kaucióhoz szükséges 3-400 ezer forint viszont már akkora, hogy ne érje meg folyószámlahitelt kérnünk. Nézzük meg pontosan kalkulátorunkban, mennyibe is kerülnek ezek a személyi kölcsönök:

Ha a bank ügyfelévé válunk - amely ilyen kis összegnél nem feltétlenül éri meg, akkor 10-20 százalék közötti THM-ekkel találkozhatunk. Bár ezek valóban magasak, a törlesztőrészletek - ha 2 évre vesszük fel a hitelt - 9-12 ezer forint fölé rúgnak, ahogy az a fenti ajánlatokból látszik.

Ha nem leszünk a bank ügyfelei, akkor a THM még magasabb lehet - 18 és 25 százalék közötti. A havi törlesztőben ugyanakkor ez nem jelent számottevő különbséget, ahogy az látható is. A fenti hiteleken kívül persze további ajánlatok is elérhetően a Pénzcentrum kalkulátorában.

A gyorskölcsönök kamatának összehasonlításához használd Pénzcentrum kalkulátorát!

Vannak olyan élethelyzetek, amikor a hitelfelvétel nem mérlegelés kérdése. Ma már egészen kis összegben is elérhetően személyi hitelek - ezeknek ugyanakkor jellemzően magasabb a THM-e. A kis hitelösszeg miatt azonban még ezzel a magasabb THM-mel is alacsony lesz a havi törlesztő.

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 7. 18:53
Csehországban és Szlovákiában indított új tévécsatornát ma, kedden a Borsány-Gyenes András vezette N...
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?