13 °C Budapest
Százezrekbe is kerülhet a lustaság: így kerüld el, hogy lehúzzon a bankod

Százezrekbe is kerülhet a lustaság: így kerüld el, hogy lehúzzon a bankod

2019. február 5. 12:00

Tavaly egész évet tekintve rekordot döntött a lakossági hitelezés, decemberben viszont nem várt dolog történt. A rendre nagy költekezéssel járó hónapban durván visszaesett a személyi hitelek felvétele az előző hómnaphoz képest, miközben megállt a kamatcsökkenés is. A Magyar Nemzeti Bank szerint kalkulált átlagkamat 13,28 százalék volt, szinte hajszálpontosan ugyanannyi, mint novemberben. Ez ugyan alacsony, de a piacon messze vannak ennél alacsonyabb kamatozású személyi hitelek is. De ha ez így van, miért vesz fel bárki is drága hitelt?

Pénteken jelent meg a Magyar Nemzeti Bank friss adatsora többek között a lakossági hitelezésekről, így már egyben látjuk az egész évet. A lakosság körében nagyon kedvelt személyi hiteleknél például meglepő dolgot tapasztaltunk. Az év közben is érezhető volt, hogy a lakossági személyi hitelállomány nagy mértékben nőtt, a decemberi visszaesés azonban enyhén szólva is érdekes.

A májusban megugró hitelfelvételi kedv kitartott egészen szeptemberig, akkor azonban lassú csökkenésnek indult. Decemberben pedig olyan szintre esett a kihelyezések mértéke, aminél csak a január volt alacsonyabb. Ezt azt jelenti, hogy a lakosság a decemberi költekezésre a hitelt vagy előre felvette, vagy egyszerűen nem ebből finanszírozta azt. Hosszú távú kövekteztetés nem vonható le ebből, mindenesetre kíváncsiak várjuk a márciusban érkező januári adatokat. A decemberi kihelyezés azonban még így is magasabb volt az egy évvel korábbinál.

Személyi hitelek egy helyen: válassz olcsó hitelt kalkulátorunkkal!

A kamatcsökkenés viszont megállt. Az év 14,13 százalékos átlagkamattal kezdődött, júliusban viszont bezuhantak a kamatok, és azóta is esett, az ősz folyamán azonban érezhetően megállt. Így például a novemberhez képest szinte nem történt változás.

Az átlagkamat azonban így is alacsony, 13,28 százalék, és ebben az esetben is igaz, hogy hosszú távú következtetést nem lehet levonni, bár a közelgő monetáris szigorítás miatt nem valószínű, hogy a jövőben ennél jelentősen alacsonyabbak lesznek a hitelek költségei. A kétszámjegyű átlagkamat azonban még mindig magas ahhoz képest, hogy a legkedvezőbb hitelek milyen alacsony kamattal érhetők el manapság.

Ki vesz fel ilyen drágán hiteleket?

Okkal merül fel a kérdés, ha vannak alacsonyabb kamatú hitelek, miért vesz fel bárki is drága hiteleket? Ennek több oka is lehet, ilyen például, hogy a banki fióklefedettség egyre inkább csökken, így aztán sokan az alapján választanak hitelt, hogy melyik bank van közel a lakóhelyéhez, nem pedig a kamat alapján. Másrészt fontos az is, hogy az adott bank ügyfelei vagyunk-e. Nézzünk erre egy példát, amelyhez kalkulátorunkból választottuk ki a hiteleket.

800 ezer forint hitelösszeg esetén ebben nem látunk különbséget: kis összegnél nem számít, hogy az adott bank ügyfeleivé válunk-e. De a kamatok még így is az átlagos kamatok alatt vannak, a Raiffeisen, Cetelem és K&H ajánlata 13 százalék alatti THM-mel felvehető, az MKB ésErste ajánlatai már némileg meghaladják azt. Fontos azonban, hogy a THM általában magasabb a kamatnál, de az MNB az átlagkamatot adta meg, így mi is ezt mutatjuk.

Nagyobb összegnél már jelentős különbségek vannak. Ha vállaljuk a jövedelemátutalást, ekkora összegnél már legtöbbször csak egyszámjegyű ajánlatokkal találkozunk. Ha nem válunk az adott bank ügyfelévé, akkor is találunk átlagon aluli kamatot, például a Cetelem és Raiffeisen ajánlatával, jövedelemátutalással viszont az összes fenti ajánlat messze az átlagkamat alatt van.

Így aztán nem csak az határozza meg a kamat mértékét, hogy a bank ügyfelei vagyunk-e, de az is fontos szempont, hogy mekkora a hitelösszeg, mekkora a jövedelmünk, és még további tényezők szintén hatnak rá. Mindig mérlegeljünk, számolhassunk, hogy melyik hitellel járunk a legjobban, a konkrét ajánlatok összehasonlítására fordított időt azonban nem szabad megspórolni. Ehhez nyújthat segítséget a Pénzcentrum kalkulátora.

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?