6 °C Budapest
Ráugrottak a magyarok a kamatkedvezményekre: bejött a bankok akcióhadjárata

Ráugrottak a magyarok a kamatkedvezményekre: bejött a bankok akcióhadjárata

2018. november 6. 11:00

Csúcson a hitelezés Magyarországon, a lakosság hitelfelvételi kedve töretlen. A személyi és lakáscélú hitelek kihelyezése is egyre nő, ami a reálbérek emelkedésének és az alacsony kamatoknak tudható be. De mire is költjük ezt a pénzt?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A magyar lakosság hitelfelvételi kedve tovább nő, és egyelőre nem látszik, hogy a növekedés megállna. A kölcsönök iránti kereslet leginkább két oknak tudható be: ez pedig a reálbérek növekedése, valamint az alacsony kamatkörnyezet. A lakáscélú hitelek tekintetében elmondható, hogy az ingatlanpiaci keresletet még mindig a válság utáni feléledés pörgeti, a fogyasztási hitelek élénkülésében valójában a költekezési szándék érhető tetten. Nézzük meg, mennyiségében mennyit jelent a nagy hitelállomány, és milyen célok állnak a hitelfelvételek mögött.

Mennyi hitelt vettünk fel?

Az MNB adatabiból kiderül, hogy éves szinten 3 százalékkal nőtt a teljes lakossági hitelállomány, ennek összértéke 5 547 milliárd forint volt volt - ennek nagy részét pedig a lakáshitelek és a személyi hitelek pörgették. 2017-ben az összes hitelállományon belül a lakáscélú hitelek új kihelyezeésének összege közel 600 milliárd forint volt, ez az előző évhez képest 37 százalékos növekedést jelent. Érthető a szám, hiszen ahogy fent írtuk, a lakáspiaci kereslet töretlen.

Még nagyobb mértékben nőtt ugyanakkor a személyi hitelek mennyisége, ez 50 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A népszerűségét a legszemléletesebben az a tény támasztja alá, hogy a jellemzően kis hitelösszeg ellenére a teljes lakossági hitelállomány 10 százalékát (571 milliárd forintot) tette ki a személyi hitelek aránya.

A kihelyezés volumene szintén korábban soha nem látott mértékben nőtt. 2018 utolsó negyedévében több mint 120 milliárd forint volt, míg az azt megelőző hónapban mindössze 88,5 milliárd. A ma megjelent legfrisseb statisztikák szerint az egy évvel korábbihoz képest 42 százalékkal nőtt a lakossági hitelezés, ezen belül a személyi hitelek 51 százalékkal nőttek. A hitelezési kedv teháhát szemmel láthatóan töretlen. De míg a lakáshiteleknél a felhasználás egyértelmű, nagy kérdés, mire használjuk a személyi hiteleket?

>>> Találd meg a legolcsóbb kölcsönt a Pénzcentrum kalkulátorával!

Erre költ a magyar

Egy átlagos magyar család havi folyó kiadása a KSH adatai szerint 2017-ben havonta átlagosan 83 ezer forint volt, ez 7,6 százalékkal haladta meg az előző évi adatokat. Ebből közel 22 ezer forintot költöttünk élelmiszerekre. 2017-ben még 17 ezer forintot fizettünk átlagosan a rezsire, az Eurostat legfrissebb adatai szerint az összes lakhatási költségre a jövedelmünk 23,2 százalékament el. Közlekedésre nagyjából 10 ezer forintot fordítottunk.

Míg az látható, hogy folyó kiadásaink fedezésére elég a jövedelmünk, váratlan, havi bevételeinket meghaladó kiadások esetén néha már a megtakarításaink sem elegendőek. A Cofidis kutatási adatai szerint 2017-ben a lakosság 17 százaléka tervezett lakásfelújítást, 28 százalék nyaralást. Ráadásul előbbi esetben a válaszadók 46 százaléka nyilatkozta, hogy rendszerint túlszaladnak a költségek. Ez nyaralás esetén 38 százalék volt.

A személyi gépjármű vásárlás is jelentős tétel, a válaszadók nagy része ugyanakkor önerőből kívánta megvalósítani az autóvásárlást. Harminc százalékuk azonban elengedhetetlennek tartotta ehhez a hitelfelvételt, tizedük pedig erre a személyi kölcsön lehetőségével élt. Lakásfelújítást a válaszadók 34 százaléka hitelből fedezné, a személyi hitelek aránya itt 14 százalékra rúg.

Az sem meglepő, hogy decemberben többet költünk az átlagosnál. Noha a tételt a kutatásban résztvevők kétharmada saját forrásból fedezi, 5 százalékuk azonban a karácsonyi vásárlásra is hitelt vesz fel - erre pedig a kötetlen felhasználású személyi hitel a legalkalmasabb.

A lakosság körében ez a legnépszerűbb hitel

A fogyasztási célú hitelek tehát az éves kiadásaink során is egyre nagyobb szerepet játszanak: Az elmúlt 9 hónapban 342,7 milliárd forintnyi hitelt vettek fel a háztartások. Nem meglepő, hogy a hitelkonstrukció növekvő népszerűségnek örvend. A felvétel feltételei könnyen teljesíthetőek - nincs szükség hozzá sem kezesre, sem fedezetre, és akár már egy órán belül is a számlánkon találhatjuk az összeget. Kamatozása is meglehetősen kedvező - a hitel díja arányaiban a folyószámlahitelekének nagyjából a fele. Az MNB adatai szerint 2018 szeptemberében 11,97 százalék volt a személyi hitelek átlagos kamata, kis kutatással ugyanakkor könnyen találhatunk ennél olcsóbb opciót is.

>>> Találd meg személyre szabott ajánlatodat kalkulátorral!

Amennyiben autóvásárlás mellett döntenénk, erre is jó megoldás lehet a személyi hitel- a lakosság tíz százaléka is ezzel a konstrukcióval él autóvásárlás esetén. Mi most a Pénzncentrum kalkulátorával megvizsgáltuk, hogy másfél millió forintos összeg felvétele esetén melyek lehetnek a legkedvezőbb ajánlatok.

Ahogy az látható, 250 ezer forint nettó jövedelem felett kedvezőbb kamatozású hiteleket érhetünk el, amelyek közül aCIB ajánlata tűnik a legolcsóbbnak 8,17 százalékos THM-mel. Az ezt követő negyedik ajánlat THM-e már 11,47 százalék, míg 250 ezer nettő jövedelem alatt a Cetelem ezen ajánlata a legkedvezőbb aPénzcentrum kalkulátoraszerint. A nagy különbségeket látva tehát érdemes előre megvizsgálnunk, hogy melyek a legkedvezőbb ajánlatok ma a piacon.

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06