Hivatalos: új fogyasztóbarát hitelek jönnek Magyarországon

2018. szeptember 5. 15:00

Októbertől elérhetővé válhatnak a 15 éves kamatperiódusokban rögzített kamatozású Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel termékek a bankoknál, mert a jegybank módosította a minősítési keretrendszert. Az MNB az egyre népszerűbb fogyasztóbarát hitelek új típusának bevezetésével is ösztönzi a hosszabb fix kamatperiódusú, s így biztonságosabb jelzáloghitelek terjedését. Az ügyfelek újonnan kötött, éven túli kamatperiódusú lakáshitel-szerződéseinek csaknem 60 százaléka már fogyasztóbarát konstrukció.

A hitelintézetek 2018. október 1-jétől megkezdhetik a 15 évre fixált kamatú Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek (MFL) forgalmazását, mivel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ennek megfelelően módosította a fogyasztóbarát lakáshitelek keretrendszerét. A cél a hosszú távon biztonságos jelzáloghitelek elterjedésének további ösztönzése, amelyek kiszámíthatóságát a minél hosszabb kamatrögzítés garantálja. E lakáshitelek - alacsonyabb kamatkockázatuknak köszönhetően - a szintén októbertől alkalmazandó, a kamatperiódusok szerint megkülönböztetett jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató (JTM) számításánál is a legkevésbé kockázatos termékek közé sorolandók.

{{BANK360BANNER_LTP}}

Októbertől a bankok már nem kínálhatják eddigi, 3 éves kamatperiódusokban rögzített kamatozással rendelkező MFL konstrukciókat. Ezen termékek részesedése meglehetősen alacsony volt, a legutóbbi, 2018. júniusi adatok szerint az újonnan folyósított fogyasztóbarát lakáshitelek több mint 95 százaléka ennél hosszabb kamatrögzítésű. Az eddig megkötött 3 éves MFL konstrukciók feltételei a megkötött ügyfélszerződések szerint változatlanok.

Az MNB által bő egy éve létrehozott Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel minősítési rendszer keretében a forgalmazó hitelintézetek 2018 július végéig mintegy 178 milliárd forint minősített lakáshitelt folyósítottak, s közel 16 ezer ügyfélszerződést kötöttek. Jelenleg immár a hazai bankok, takarékszövetkezetek által havonta kihelyezett összes éven túli kamatperiódusú lakáshitel csaknem 60 százaléka MFL minősítésű konstrukció. Az 1 évnél hosszabb időszakra vagy a teljes futamidő végéig kamatfixált - MFL és egyéb- termékek a teljes új lakáshitel-kihelyezés több mint 85 százalékát adják, miközben egy évvel ezelőtt még csak 50 százalék körül volt ez az arány. Az MFL az elmúlt egy évben a lakáshitelek teljes hiteldíj-mutatójában (THM) bekövetkezett csökkenésnek a többi jegybanki programmal együtt egyfajta katalizátora is volt: a konstrukciók THM-je mintegy 1,1 százalékponttal alacsonyabb a minősítéssel nem rendelkező, hosszabb kamatperiódusú lakáshitelekhez viszonyítva, ami a teljes futamidő alatt több százezer forintos megtakarítást jelent.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Az MFL termékeket összehasonlító kalkulátor segítségével a fogyasztók összevethetik a hitelintézetek személyre szabott fogyasztóbarát lakáshitel-ajánlatait. Az MFL honlapot a fogyasztók 1,5 millió alkalommal keresték, melyen a kalkulátor segítségével 115 ezer ajánlatot töltöttek le. Az MNB folyamatosan vizsgálja a minősítési rendszer aktualizálásának lehetőségét, ennek nyomán 2018 nyarán az állami kamattámogatásos MFL konstrukciók bevezetésére is sor került.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem