Kopogtat a végrehajtó? Lehet, hogy van más megoldás

2018. február 20. 11:30

Hitelkártya-tartozás, ki nem fizetett rezsi- és telefonszámlák - akinek lejárt tartozása van, az számíthat rá, hogy előbb-utóbb bekopogtat hozzá a végrehajtó. Évente mintegy 700 ezer végrehajtás indul Magyarországon, ezért nagyjából minden tízedik honfitársunk találkozhatott már a pénzkövetelés behajtásának ezen formájával. De mi a teendő, ha valóban megtörténik? Van-e lehetőség jogorvoslatra, ha úgy véljük, nem jogos a követelés? A Magyar Országos Közjegyzői Kamara útmutatása alapján megmutatjuk, mikor mi a teendő.

Akinek lejárt tartozása van - legyen a hitelezője cég, közüzemi szolgáltató vagy magánszemély -, az számíthat rá, hogy előbb-utóbb bekopogtat hozzá a végrehajtó és viszi, ami mozdítható. A végrehajtó felszólítása sosem úgy érkezik, mint derült égből a villámcsapás, mindig van valamilyen előzménye.

Mielőtt végrehajtásra kerül sor, a legtöbb esetben kapunk figyelmeztetést - akár többet is - arról, hogy lejárt tartozásunk van. Érkezhetett a címünkre közjegyző által kibocsátott fizetési meghagyás, vagy bírósági határozat is kötelezhetett minket teljesítésre.

De mi van akkor, ha mégsem kaptuk meg a fizetési meghagyást, vagy úgy rendelték el a végrehajtást, hogy időközben már rendeztük a tartozást? A végrehajtó felszólítása után több lehetőség is van arra, hogy cselekedjünk, ha úgy véljük, nem jogos a követelés.

Ha nem tudjuk átvenni a fizetési meghagyást

Jó tudni, hogy a fizetési meghagyás akkor is jogerőre emelkedhet, ha nem foglalkozunk vele, például nem vesszük át az erről szóló levelet, vagy nem reagálunk rá. A postai úton érkező hivatalos iratot ugyanis - a törvény szerinti esetekben és napon - akkor is kézbesítettnek tekintik, ha azt nem tudtuk átvenni. Az így jogerőssé vált fizetési meghagyás alapján a közjegyző a hitelező kérelmére ilyenkor is elrendelheti a végrehajtást.

Ha a fizetési meghagyást szabályszerűtlen kézbesítés miatt vagy akár személyes okból nem tudtuk átvenni, akkor kézbesítési kifogást terjeszthetünk elő a közjegyzőnél. Erre 15 nap áll a rendelkezésünkre onnantól, hogy tudomást szereztünk a végrehajtási eljárásról.

Ebben igazolnunk kell, ha szabályszerűtlen volt a kézbesítés (például nem a bejelentett lakó- vagy tartózkodási helyünkre érkezett a levél), míg az egyéb, önhibánkon kívüli okokat (például kórházi kezelés alatt álltunk) részletesen le kell írnunk a közjegyzőnek írott beadványban.

Ha vitatjuk a tartozást

A végrehajtó felszólítása után több lehetőség is van arra, hogy cselekedjünk, ha úgy véljük, nem jogos a követelés. Előfordulhat, hogy a tartozásunk már időközben elévült, vagy azt részben vagy egészben megfizettük, esetleg halasztást kaptunk a kifizetésére, aminek a határideje még nem járt le. Ha közjegyző rendelte el a végrehajtást, akkor a lakóhelyünk szerinti járásbíróságtól kérhetjük a végrehajtás megszüntetését vagy korlátozását.

Ha érvénytelen a végrehajtás jogalapja

Akkor is van mód jogorvoslatra, ha a végrehajtás alapjául szolgáló jogviszony szerintünk nem jött létre érvényesen. Például a szerződést tévedésből, megtévesztés vagy jogellenes fenyegetés hatására írtuk alá. Ez esetben pert lehet indítani a jogviszony érvénytelenségének megállapítása iránt, amely elbírálásáig a bíróság felfüggesztheti a végrehajtási eljárást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha szabálytalanul jár el a végrehajtó

A végrehajtó csak a törvényben meghatározott szabályok szerint járhat el, például pontosan meg van határozva, hogy a munkabérünk hány százalékát tilthatja le, vagy a számlánkon kezelt összegből mennyit vonhat végrehajtás alá. Ha úgy véljük, hogy a végrehajtó megsérti a végrehajtási eljárás előírásait, például nem tartja be a levonás szabályait és nagyobb összeget von le a munkabérünkből, mint amennyit lehetne, végrehajtási kifogást terjeszthetünk elő a végrehajtást foganatosító bírósághoz. A kifogást a végrehajtónál kell előterjeszteni, és az eljárásért illetéket kell fizetnünk.

Haladékot is kérhetünk

Ha elismerjük a tartozást, de egy összegben nem tudjuk rendezni azt, a végrehajtónál külön eljárási díj fizetése nélkül van lehetőség részletfizetést kérni.

Mennyit vonhat le a végrehajtó?

A levonás szabályaira vonatkozóan a következő az irányadó: ha például bankszámláról vagy más pénzforgalmi számláról von le a végrehajtó, akkor az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének (2018-ban 28 500 forint) négyszerese feletti összeg vonható korlátlanul végrehajtás alá. Azaz, ha a bankszámlánkon 114 ezer forintnál nagyobb összeg van, az a feletti összegből a törvény szerint bármennyi levonható. Ha ennél kisebb összeg van a számlánkon, akkor a 28.500 forint és a 114 ezer forint közötti rész, azaz a 85 ezer forint 50 %-a vonható végrehajtás alá. A munkabérből történő levonásnál általában legfeljebb 33%-ot, kivételesen legfeljebb 50%-ot lehet levonni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm