17 °C Budapest

Ezzel az öt irattal te is sorba állhatsz az ajándékmilliókért

2018. február 7. 11:00

2015-ös bevezetése óta több kisebb-nagyobb változtatáson is átesett a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK). Most újabb, az igénylési folyamat egyszerűsítését és gyorsítását célzó változtatások elé néz a családok otthonteremtését segítő támogatási forma. Az egyszerűsítés egyik legfontosabb része az lesz, hogy az eddigi 23 dokumentum helyett 5 dokumentum benyújtása is elegendő lesz. A Pénzcentrum kérdésére az Emmi azt is elárulta, hogy mi lesz ez az 5 dokumentum.

Január közepén jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy hamarosan beterjesztésre kerül egy, a CSOK-igénylőket érintő bürokráciamentesítő csomag. Ennél többet azonban csak február elején tudtunk meg, amikor elárulta, hogy a legfontosabb változás a nyilatkozati elv bevezetése lesz.

A jövőben tehát kevesebb dokumentum beszerzésére lesz szükség, helyette azonban nyilatkozniuk kell az igénylőknek, például a születés, a házasság időpontjáról, válás esetén pedig a jogerős bírósági döntés időpontjáról. Azt már Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkára árulta el, hogy az új szabályok várhatóan február közepén léphetnek életbe, illetve azt is, hogy a könnyítéseket követően már csak 5 dokumentum benyújtására lesz szükség az eddigi 23 helyett.

Kérdésünkre az Emmi elárulta, hogy pontosan melyek lesznek azok a dokumentumok, melyeket a későbbiekben is be kell nyújtaniuk a támogatást igénylőknek:

  • személyi igazolvány,
  • lakcímkártya,
  • adóigazolvány,
  • vásárlás esetén adásvételi szerződés/építés esetén elektronikus építési napló,
  • OEP jogviszony-igazolás.

Fontos, hogy ezen dokumentumok benyújtása abban az esetben lesz elegendő, ha meglévő gyerekek után igényeljük a CSOK-ot. Mindenesetre ez jelentős könnyítésnek tűnik, hiszen az első 3 okmányt többnyire egyébként is magánál hordja az ember, az adásvételi szerződést/építési dokumentációt pedig támogatás nélküli hitelkérelmek esetén is bekérik a bankok, tehát ez sem jelent többletadminisztrációt.

Úgy tűnik tehát, hogy az OEP igazolás lesz az egyetlen, külön beszerzendő dokumentum (egyelőre ilyen beszerzendő dokumentumok még például a NAV igazolások arról, hogy az igénylőknek nincsen köztartozásuk, illetve az erkölcsi bizonyítványok). Mivel a beszerzendő dokumentumok érvényességi ideje általában 30 nap, így eddig problémát jelenthetett mindegyik dokumentum időben való beszerzése, illetve leadása.

A részünkre elküldött válasz ezt nem tartalmazta, ám Novák Katalin korábbi nyilatkozatából tudni lehet, hogy a külföldről hazatérők esetében nem lesz szükség a 180 napos magyarországi munkaviszony igazolására. Helyette elegendő lesz vállalni, hogy valamelyik szülőnek 180 napon belül lesz itthoni állása.

Valóban gyorsabb lesz?

Fontos azonban kiemelni, hogy alapvetően nem a dokumentumok beszerzése vette igénybe a legtöbb időt az állami támogatások igénylésekor. Sőt, az igénylés tulajdonképpen a dokumentumok benyújtásával veszi kezdetét, tehát a dokumentumok körének csökkentése inkább csak a költségeket és úgy általában a bürokráciát csökkentheti majd a későbbiekben.

Ezzel nyilván kormányzati oldalról is tisztában vannak, hiszen a könnyítésről szóló bejelentéskor Lázár János azt is elmondta, hogy a bankokat is gyorsabb ügyintézésre fogják kötelezni: lakásvásárlás esetén a kérelem befogadásától számítva 30 napon belül, építkezés esetén pedig 60 napon belül kell döntést hozniuk a bankoknak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Márpedig az igénylés igazán időigényes részei csak a kérelem benyújtását követően következnek: az értékbecslés elkészítése, ennek eredményének továbbítása a bank felé, ez alapján a döntés meghozatala, a szerződések kiküldése, megkötése mind-mind hosszú napokat (heteket) vehetnek igénybe.

Mit szólnak ehhez a bankok?

A fentiekből talán jól érzékelhető, hogy az ügyintézés gyorsításának megvalósítása nagyrészt a bankokon fog múlni. Megkérdeztünk néhány bankot azzal kapcsolatban, hogy mi a véleményük a küszöbön álló módosításokról: örülnek az egyszerűsítésnek, vagy pedig inkább a növekvő kockázatokat látják a lazításban?

A válaszok alapján úgy tűnik, hogy a bankok egyöntetűen támogatják az egyszerűsítéseket, mivel az eddigi gyakorlat túl sok adminisztrációval járt. Az új szabályozás következtében várhatóan nem csak az igénylők, de a banki ügyintézők számára is sokkal egyszerűbb lesz egy támogatási igénylés nyomon követése illetve feldolgozása.

Persze akár jogosan is felmerülhet, hogyha elegendő nyilatkozni, akkor bárki azt hazudhat az igényléskor, amit csak akar. Ebben persze van igazság, de egyrészt érdemes tudni, hogy eddig is voltak olyan pontjai az igénylésnek, amelyről az ügyfél csak nyilatkozatot tett: például, hogy a gyerekek után korábban vettek-e igénybe a szülők támogatást.

Másrészt pedig nem árt tudni, hogy a NAV ellenőrizheti a kérelmek jogosságát. Azok esetében, akikről bebizonyosodik, hogy hazudtak a nyilatkozatukban, az adóhatóság fog eljárni. E téren egyébként optimisták kormányzati és banki oldalról is, hiszen az eddig benyújtott 66 ezer igénylésből Lázár János elmondása szerint csak 800 esetben merült fel a visszaélés gyanúja. De ahogyan említettük, a bankok sem gondolják, hogy jelentős számú csalásra kellene számítani:

A visszaélésekkel kapcsolatban eddig is az volt a tapasztalata az illetékes hatóságoknak, hogy minimális esetben történt visszaélés, így ha minden támogatás mögött NAV ellenőrzés lesz, valószínűsíthetően a jövőben sem fog számottevően emelkedni a jogosulatlan igénylések száma. De természetesen erre vonatkozóan csak az utólagos ellenőrzések alapján lesznek majd részletes információk."

 - tudtuk meg például a K&H Banktól.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem