Bérbe adod a lakásod? Erre figyelj, ha nem akarsz futni a pénzed után

Bérbe adod a lakásod? Erre figyelj, ha nem akarsz futni a pénzed után

2017. október 11. 11:00

Egyre tudatosabban kötnek szerződést a magyarok, ugyanis jelentősen nőtt Magyarországon a közjegyzői okiratba foglalt szerződések és nyilatkozatok száma az elmúlt években. Már nemcsak a hitelintézetek és cégek, hanem magánszemélyek is egyre gyakrabban vonnak be közjegyzőt, legyen szó akár bérleti-, ingatlan-adásvételi-, vagy kölcsönszerződésről. De mi is a közokirat, milyen helyzetekben és kinek lehet rá szüksége? Szakértő segítségével mondjuk el a legfontosabb tudnivalókat.

Az elmúlt évtizedekben az emberek többsége többnyire a banki hitelfelvétel kapcsán, szerződéskötéskor, adósként találkozott közjegyzővel, ma már azonban egyre többen élnek magánszemélyként is a közjegyzői okirat által biztosított előnyökkel.

Csak az elmúlt egy évben több mint 10 százalékkal nőtt a közjegyzői okiratok száma Magyarországon, míg a közjegyzők előtt kötött bérleti szerződések 2 év alatt harmadával nőttek

- derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) adataiból. A magánszemélyek többnyire egymás közti jogügyleteik - adásvétel, ajándékozás, bérlet, kölcsön, végrendelet - biztosítása érdekében fordulnak közjegyzőhöz, de miért is jó ez?


Miben más, mint az "otthon készült" szerződések?

Egyre többen ismerik fel, hogy a közjegyzői, azaz hatósági közreműködéssel kötött szerződések - az egymást közt otthon, akár jogász segítségével megírt magánokiratokhoz képest - érdemi előnyt biztosítanak egy jogvita esetén, segítségükkel a jogérvényesítés lényegesen egyszerűbbé válik. A közokirat alapján közvetlenül indítható végrehajtás például:

  • az elmaradt vételár, bérleti díj, kölcsönösszeg behajtására;
  • vagy a szerződésszegő bérlő gyors kiköltöztetésére.
Ha az albérlő, vagy az adósunk nem tartja be a szerződésben vállalt kötelezettségeit, nem kell a bíróságra mennünk, és hosszas, költséges pereskedésbe kezdenünk, hanem a közjegyzői okirat alapján, közvetlenül, végrehajtással érvényesíthetjük a jogainkat

 - mondta a Pénzcentrumnak Böröcz Helga közjegyző.

Nem véletlen tehát, hogy a bankok hosszú idő óta alkalmazzák a közokiratokat a hitelezés biztosítékaként. Az erős biztosíték miatt a közjegyzői okirat megléte már önmagában növeli a szerződésszerű teljesítés esélyét, javítja például a fizetési hajlandóságot is.

A közjegyzői okirat népszerűsége emellett különleges bizonyító erejének is köszönhető. A közjegyzői okirat bizonyító ereje ugyanis erősebb mint a magánokiraté. "A közokirat nehezebben megtámadható bizonyíték, mint bármilyen más irat. Ha valaki vitatja az abban foglaltakat, akkor neki kell bizonyítania az állításait és a közokiratban foglaltakat az ellenkező bizonyításáig valósnak kell elfogadni" - tette hozzá a közjegyző.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

De mit tehetünk, ha külföldre költözött az adósunk?

Böröcz Helga kiemelte, hogy akkor sem kell futnunk a pénzünk után, ha az adósunk külföldre költözött vagy eleve külföldi, ugyanis

a közjegyzői okirat nemcsak Magyarországon, hanem az Európai Unió tagállamainak területén is végrehajtható, illetve több más országban végrehajthatóvá nyilvánítható.

A közjegyzői okirat további előnye, hogy mindkét szerződő fél érdekeit védi, ugyanis a törvény rákényszeríti a feleket arra, hogy tudják, mit írnak alá. A közjegyző ugyanis köteles felolvasni a szerződést/nyilatkozatot, és meggyőződni arról, hogy a szerződő fél megértette-e a vonatkozó feltételeket, sőt el sem mehet úgy a közjegyzőtől, hogy nem tudja, mi van a szerződésben, amelyet aláír.

Mi van akkor, ha már megkötöttük a szerződést?

Erre az esetre is van megoldás, ráadásul sok esetben egyszerűbb és olcsóbb is mint a teljes szerződés okiratba foglalása. A bérbeadó például kérheti a bérlőjétől, vállaljon arra közjegyző előtt kötelezettséget, hogy ha a bérleti szerződés megszűnik, kiköltözik a lakásból, ez a kiköltözési nyilatkozat.

Az egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat előnye, hogy nem kell a teljes szerződést közjegyzői okiratba foglalni, hanem csak azt részét, azokat a feltételeket, amelyek nem teljesülése a legnagyobb kárt okozná, egészen pontosan a végrehajtási törvény vonatkozó szakaszainak megfelelő paramétereket

 - tette hozzá Böröcz Helga.

Mivel a nyilatkozat egyoldalú, nem kell mindkét félnek aláírnia, és megjelennie a közjegyző előtt, csupán annak, aki a kötelezettségvállalást teszi (pl. bérlő). Az abban foglalt kötelezettségek ugyanakkor ugyanúgy közvetlenül végrehajthatók, tehát a nyilatkozat alapján behajtható a tartozás, vagy végrehajtó segítségével kiköltöztethető a jogosulatlan lakáshasználó az ingatlanból.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 7. 18:31
Kevesebb mint egy óra leforgása alatt több mint tízezren voltak kíváncsiak pénteken egy különleges,...
Kiszámoló  |  2022. október 7. 14:25
Miután orbitális módon kiszúrt a kormány a katásokkal és év közben beszántotta az egész egyszersítet...
Bankmonitor  |  2022. október 7. 09:50
Megjelent a rendelet az energiaintenzív feldolgozóipari vállalkozásokat támogató program elindításár...
KonyhaKontrolling  |  2022. október 7. 07:48
Létfontosságú, hogy komoly mozgósítható vagyonod legyen! Mondom is, hogy miért. Korábban már beszélt...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?