20 °C Budapest
Nincs megállás: nőnek az ingatlanárak

Nincs megállás: nőnek az ingatlanárak

2017. július 10. 16:06

Egyelőre hullámzó képet mutat az idei forgalom az ingatlanpiacon, de így is az elmúlt évek egyik legerősebb félévét produkálta. A júniusi adás-vételek száma megközelítette a 13 ezret, de 12 százalékkal elmarad az egy évvel ezelőtti rekordhónaptól. Az ezt megelőző június hónapokat azonban rendre felülmúlja az idei érték.

2017 első félévének összforgalmát a Duna House közel 75 ezerre becsülte, amely 5 százalék elmaradás a tavalyi azonos időszaktól, ami azonban a válságot követő legerősebb félév volt. 2016. második féléve 68 ezer alatt maradt, így ahhoz képest az idei év 13 százalékos fejlődést jelent.

Nem bizonyult tartósnak az idei első negyedévben tapasztalt áresés, ugyanis az Országos lakásár Index visszapattant  a 117-es értékről és történeti csúcsra, 121 pontra emelkedett. A fogyasztói árindexszel deflált reálindex 93 százalékponton áll, vagyis ez az érték még nem érte el a válság előtti, 2008 éveleji szintet. Az Országos Panel Index viszont reálértéken is a csúcson van és megérkezett a 100 pontos bázisértékre. Ugyanez a Tégla Indexről még nem mondható el, amely reálértéken 12 százalékponttal marad el a válság előtti szinttől. Mindkét index egyébként visszapattant az első negyedéves visszaesésből és (nominál szinten) 129, illetve 114 ponton áll.

A vidéki indexek többségében emelkedtek, amely alól a kelet-magyarországi tégla index a kivétel, amely a tavaly évvégi 122-es csúcsról 112-re, majd most 110-re esett. Ugyanitt a panel történeti csúcsponton, 127-en áll. Nyugaton a panel és a tégla lakások indexe is egyforma, 109 százalékpontra érkezett. Ez a tégla lakások esetében nagy ugrással történeti csúcsot jelent.

Budapesten megállíthatatlannak tűnik a panelek árának emelkedése.

Szinte töretlenül menetel fölfelé az index már 3,5  éve és jelenleg 159 pontos csúcson áll, amely reálértéken is 123-as rekordot jelent. A fővárosi tégla index is rekordot döntött, 123-ról 128 százalékpontra emelkedett és reáláron is egy pontra megközelítette a bázisértéket.

Legek vidéken és Budapesten

Vidéken, 2017 I. félévében Tolna megyében lehetett legalacsonyabb átlag fajlagos- és négyzetméter áron (131e Ft/m2) használt téglalakást vásárolni. Ugyanezt az ingatlan típust vidéken a legmagasabb átlag négyzetméter áron Győr-Moson-Sopron megyében vásárolták, itt 292 ezer forintot kértek négyzetméterenként. Átlag fajlagos áron Veszprém megyében fizettek legtöbbet téglalakásért, ahol az ár meghaladta a 18 millió forintot is.

Budapesten minden tekintetben a XXI. kerület volt a legolcsóbb (átlag 281eFt/m2) a használt téglalakások esetében, míg a legdrágábbnak az V. kerület bizonyult 787 ezres árával. További nyolc kerületben haladta meg a félmillió forintot az átlagos négyzetméterár.

Panelek esetében vidéken az átlag fajlagos- és négyzetméterár ugyanúgy Tolna megyében volt legalacsonyabb, mint a tégla lakások esetében. Itt 124 ezer Ft/m2 áron lehetett panelhez jutni. Legmagasabb átlag négyzetméterár csakúgy, mint a használt tégla lakásoknál Győr-Moson-Sopron megyében volt. A 276 ezer forintos átlag négyzetméterár így is 50 ezerrel elmarad a teljes budapesti átlagtól.

A fővárosban a kevés II. kerületi panel volt a legdrágább, 565 ezer Ft/m2 árával. A nagyobb panelállományal bíró kerületek közül a XI.-ben 400 ezer fölé mentek az árak, de a XIII. és XIV. kerületekben is 370 ezer körüli volt az átlag Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt legnagyobb a teljes átlagos árcsökkenés az idei év első felében vidéken.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Alkudoznánk, de nincs nagy mozgástér

Az eredetileg meghirdetetthez képest az eladók átlag 3 százalékkal csökkentették az árat (néhány megyében ennél magasabb, 4 százalékkal), de a vevőknek további 9 százalékot sikerült lealkudni az árból. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a vevőknek csak átlag 4 százalékot sikerült alkudni az árból, és az eladók is csak 3 százalékkal csökkentették az általuk eredetileg kigondolt árat.

Budapesten legkevésbé a III. kerületben alkudoztak, itt szinte alig (2%) változott az elsőre meghirdetett ár. Az I. kerületben azonban az eladók átlagosan 5 százalékkal kényszerültek csökkenteni az árakon, melyet további 6 százaléknyi alku követett.

Viszik a panelt, mint a cukrot

Júniusban a paneleket a nyugati országrészben átlag 177 ezer forintért lehetett megvásárolni, mely az országban a legalacsonyabb érték. Az ország keleti felén 189 ezer forintos átlagár volt megfigyelhető, az ország ezen felében az átlag fajlagos ár is magasabb volt a legutóbbi hónapban. Budán is magasabbak voltak a panelárak Pesthez képest. Előbbiben átlagosan 370 ezer-, míg utóbbiban 290 ezer forintért lehetett panelt venni.

Téglalakások esetében júniusban ugyanez volt az országrészek közötti sorrend. Nyugaton átlag 173 ezer-, keleten 264 ezer forint, míg a fővárosban ennél jóval magasabb árak figyelhetők meg. Pesten átlagosan 493 ezer-, a belvárosban 613 ezer- és Budán pedig 623 ezer forintos négyzetméterárat kellett fizetni.

Felújítandó lakást Fejér megyében vásároltak legtöbben (12%), lakhatót pedig Békés megyében (38%). A jobb minőségű lakásokat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében keresték (83%), 54 százalékban jó, míg 28 százalékban nagyon jó volt a vásárolt lakás minősége. Budapesten közel azonos mértékben vettek jó és nagyon jó állapotú lakást, mely együttesen 72 százalékot jelentett. Minden megyében meghaladta az 55 százalékot a jó és nagyon jó minőségű lakások aránya együttesen.

Budapesten egyébként a vásárolni szándékozók körében a XIII. kerület a legnépszerűbb, az érdeklődők közel 18 százaléka megjelölte ezt a kerületet. Közel ugyanennyien érdeklődtek a XIV. kerület iránt is. Ezt követően két belvárosi, a VI. és VII. kerületek illetve két budai a II. és XI. kerületek következnek, melyek után a vásárlójelöltek kb. 15 százaléka érdeklődött.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?