Végre valami, ami nem parasztvakítás: ezt a hitelt tényleg megéri felvenni

Végre valami, ami nem parasztvakítás: ezt a hitelt tényleg megéri felvenni

Pénzcentrum
2017. június 29. 11:38

A hitelkiváltásra sokan úgy tekintenek, hogy csak parasztvakítás, hiszen minek vennénk fel hitelt, ha már amúgy is tele vagyunk tartozással. Pedig az adósságrendező kölcsönök még a személyi kölcsönnél is alacsonyabb kamatozásúak, nem beszélve arról, hogy ezzel megúszhatjuk az extra kezelési költségeket is. Összeszedtük, milyen terhektől szabadulhatsz meg, ha a hitelkiváltás mellett teszed le a voksod, eláruljuk: több mint 100 ezer forinttal járhatsz jobban.

Sokan teszik fel a kérdést, hogy miért vegyenek fel még egy hitelt, ha már így is úsznak az adósságokban. Pedig az adósságrendező kölcsönökkel pontosan a meglévő tartozásainkat tudjuk kifizetni úgy, hogy a továbbiakban csak egy, kedvező kamatozású kölcsönt kell törlesztenünk, ezzel nemcsak időt spórolhatunk azzal, hogy nem 3-4 féle tartozásra kell figyelnünk, de az extra kezelési költségeket is megúszhatjuk.

Ez persze önmagában kevés lenne, de az adósságrendező kölcsönök kamatai jellemzően annyival kedvezőbbek, hogy a havi törlesztésünk is kevesebb lesz, ráadásul a banki hitel jellegéből adódóan a havi fizetendő is állandó marad.

Ennyivel csökkenhet a havi részlet

A jegybanki adatok alapján összehasonlítottuk a már meglévő folyószámlahiteleket az újonnan nyújtott személyi kölcsönökkel, az előbbi átlagos kamatlába közel 20 százalékos jelenleg, míg az utóbbinak csupán 15 százalék a kamata. Érdemes a hitelkártyákat is megnézni, amikor hitelkiváltásról beszélünk, ezek kamata rendre magasabb a mindkét fenti termék kamatánál, gyakran a 35 százalékot is eléri.

A törlesztés máshogy történik a felsorolt hiteleknél, így nehéz összehasonlítani őket a tényleges törlesztőrészlet alapján, azonban ha 1 millió forintos tartozást szeretnénk visszafizetni 2 év alatt, akkor érezhetően kevesebb lenne a törlesztőrészlet a személyi kölcsönnel (49 ezer forintos törlesztőrészlet). A folyószámlahitelnél havi 2 ezer forinttal lehet olcsóbb (51 ezer forintos törlesztőrészlet), a hitelkártyához képest pedig majdnem 10 ezer forintot spórolhatunk havonta (59 ezer forintos törlesztőrészlet).

Még jobb a helyzet, ha nem egy átlagos személyi kölcsönt nézünk, hanem egy 10 százalékos kamatozású terméket, amellyel 5, illetve 12 ezer forint lehet a megtakarított összeg havonta. Ez éves szinten már 57, illetve 148 ezer forint spórolást jelent.

Melyik banknál vannak a legjobb ajánlatok?

A Pénzcentrum adósságrendező hitelkalkulátorával megnéztük, hogy egyes élethelyzetekben melyik bank termékével járhatunk a legjobban.

Ha a jövedelmünk nem éri el a 250 ezer forintot, a kedvező hitelért bankot is váltanánk, és 1 millió forintos adósságot szeretnénk visszafizetni, akkor a legkedvezőbb ajánlat a Sberbank Fair Adósságcsökkentő, 11,39 százalékos teljes hiteldíj mutatóval (THM) és 46 140 forintos törlesztőrészlettel. Ezt követi az MKB Mosoly, 11,43 százalékos THM-mel és a K&H jólváltó kölcsöne 46 140 forintos törlesztőrészlet és 11,58 százalékos THM mellett. Arányleg kedvező kamatot nyújt még a CIB Előrelépő 13,99 százalékos THM-mel és a Cetelem Adósságrendező, amit 14,94 százalékos THM-ért vehetünk fel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Sokkal jobban járhatunk, ha a jövedelmünk eléri a 250 ezer forintot, ebben az esetben ugyanis a Sberbank Fair Adósságcsökkentő Plusz THM-je csak 8,03 százalék, 44 750 forintos törlesztőrészlettel. A CIB Előrelépő is jó választás lehet, amely 8,31 százalékos THM-mel és 45 232 forintos havi részlettel vehető fel. Az UniCredit Stabil 8,84 százalékos THM-je a harmadik 10 százalék alatti hitel. Emellett érdemes lehet még megfontolni az MKB Mosolyt (11,43 százalékos THM), a K&H jóváltó kölcsönt (11,58 százalékos THM) és a Budapest Bank Prémiumot (12,74 százalékos THM).

Ha 2 millió forintra rúg a tartozásunk, de a jövedelmünk nem éri el a 250 ezer forintot, akkor érdemes 5 éves futamidővel felvenni a hitelt. Ezzel a feltétellel az MKB Mosoly 10,36 százalékos THM-et kínál, 41 628 forintos havi részlettel. A Sberbank Fair Adósságcsökkentő 10,95 százalékos THM-mel és 42 484 forintos törlesztőrészlettel érhető el. A K&H jólváltója törlesztőrészlete forintra megegyezik a Sberbank hitelével, a THM viszon valamivel magasabb, 10,98 százalékos. Érdemes még megemlíteni az FHB Tartozásrendezőt (11,97 százalékos THM, 42 621 forintos törlesztőrészlet), az UniCredit Stabilt (13,8 százalékos THM, 45 506 forintos törlesztőrészlet)  a CIB Előrelépőt (13,99 százalékos THM, 45 681 forintos törlesztőrészlet), a Cetelem Adósságrendezőt (14,3 százalékos THM, 45 496 forintos törlesztőrészlet), a Raiffeisen Személyi Kölcsönt (14,54 százalékos THM, 45 455 forintos törlesztőrészlet), és a Cofidis Adósságrendező Hitelt (14,9 százalékos THM, 46 505 forintos törlesztőrészlet), mivel ezek mind az átlag alatt kamatoznak.

Arra is készítettünk kalkulációt, ha hasonlóan nagy adósságunk van és a jövedelmünk eléri a 250 ezer forintot (az előző esethez hasonlóan 5 éves futamidővel számoltunk). Így a legkedvezőbb ajánlat a Sberbank Fair Adósságcsökkentő Plusz, amely csupán 7,6 százalékos THM-mel és 39 555 forontos törlesztőrészlettel érhető el. A CIB Előrelépő is jó választás lehet, ezt 8,31 százalékos THM-mel és 40 562 forintos törlesztőrészlettek vehetjük fel. Az UniCredit ajánlata jelenleg 8,84 százalék THM-ű, 41 033 forintos havi részlet fizetése mellett. A Raiffeisen Személyi Kölcsön 8,97 százalékos THM-mel sé 40 505 forintos törlesztőrészelttel rendezheti az adósságunkat.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?