11 °C Budapest

Kiderült, mitől pukkad ki a hitellufi: így úszahatod meg az adósságcsapdát

2017. április 26. 11:31

2015 mozgalmas év volt az MNB fogyasztóvédelmi központjában, a banki elszámolásnak köszönhetően, tavaly viszont már kevesebb kérelmet nyújtottak be hozzájuk. Ugyan kevesebb megkeresés érkezett a fogyasztóvédelemhez, azonban számos új szabályt bevezettek a megkeresések nyomán. De hogyan szűrjük ki, ha csőbe húznának minket?

A jogalkotás a változó problémákra aránylag lassan reagál, ezt az eltérést nekünk kell kitölteni fogyasztóvédelmi módszerrel

 - mondta Freisleben Vilmos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelmi igazgatója. 2016-ban 302 fogyasztóvédelmi vizsgálat indult, és az esetek túlnyomó többségében, mintegy 273 esetben jogszabálysértést állapított meg a jegybank, emiatt pedig 258 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki.

A legtöbb vizsgálat még mindig a 2015-ös banki elszámolással kapcsolatos, számos kapcsolható ehhez. Mostanra már az elszámolási procedúra lezártnak tekinthető - tette hozzá Freisleben Vilmos.

Ugyan a legtöbb vizsgálat a hitelezéshez köthető, azonban egyéb trendek is megfigyelhetők:

  • A biztosítási termékeknél gyakran előfordul a félreértékesítés.
  • Az alacsony hozamkörnyezet miatt keresettebbek a kockázatosabb termékek.
  • A határon átnyúló szolgáltatások külön kockázati kategóriát jelentenek, ezzel kapcsolatban is tud a fogyasztóvédelmi központ segítséget nyújtani, ezekkel kapcsolatban érdemes az ügyfélszolgálatot felkeresni.
  • Az fintech cégekre is külön koncentrálhatnak a jövőben.

Tájékoztatással veszi fel a kesztyűt az MNB

Még mindig az utolsó harmadban szerepel Magyarország a pénzügyi ismeretek szempontjából az OECD kutatása szerint. Ugyan a pénzügyi tudatosságot már több csatornán keresztül közvetítik, azonban még messze vagyunk attól, hogy valóban a nekünk megfelelő szolgáltatót és terméket válasszuk ki.

Jellemzően az év elején fordulnak sokan a fogyasztóvédelemhez, 2015-ben például a banki elszámolás volt a sláger

- mondta Szabó József, Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ igazgatója. Ez azonban 2016-ra eltűnt, ami valószínűleg a folyamatos tájékoztatásnak köszönhető. A cél az, hogy még a hitel felvétele előtt keressék fel a fogyasztóvédelmet, ha bizonytalanok a termékkel kapcsolatban.

Mit javasol az MNB?

Hát ez így most nem oldható meg, de ők tudnak egy másik megoldást

 - legyen ez intő jel, amikor a pénzintézetekkel tárgyalnak az ügyfelek, ez ugyanis jellemzően káros a hitelfelvevőnek. Emellett érdemes hozzájárulni a KHR-lekérdezéshez is, ez ugyanis számos előnnyel jár.

A hitelezés során a jelenlegi kamatkörnyezet jelent veszélyt, emiatt célszerű lehet a változó kamatozású kölcsönök helyett a fix kamatozású termékeket keresni.

Nemcsak a lakáshitelek népszerűek, a fogyasztási hiteleket is egyre többen keresik. Ezeknél is érdemes odafigyelni, mert egy fogyasztási hitel is hosszútávú eladósodáshoz vezethet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az tapasztalható, hogy a bevásárlói kártyákra is oda kell figyelni, ezek ugyanis gyakran hitelkártyák. Ezt viszont nem minden esetben kommunikálnak megfelelően a szolgáltatók, emiatt pedig adósságspirálba kerülhet az ügyfél.

Mi a helyzet a biztosításokkal?

Az összes fogyasztóvédelmi beadvány negyede a biztosításokhoz köthető, jellemzően a csoportos biztosításokat vizsgálták. Ezeknél néhány változtatásra lenne szükség, amelyek hamarosan a jogszabályokban is megjelenhetnek.

Emellett a műszaki boltokban nyújtott kiterjesztett garancia vagy törésbiztosításnál is érdemes utánanézni, hogy pontosan milyen fedezetet kapunk a pénzünkért. Mivel ilyenkor sokan nem tájékozódnak, ezért később problémát jelenthet, ha nem tudjuk, pontosan mire fizetünk.

Az etikus életbiztosítás bevezetése sikertörténet

 - tette hozzá Szabó József. A koncepciónak köszönhetően egyszerűsödött a biztosítások szerkezete és a költségek is csökkentek, ezek egyaránt kedvezőek a fogyasztóknak.

Mi várható idén?

  • A zálogházak is fókuszba kerültek, ezekre kiemelt figyelmet fordít majd 2017-ben az MNB.
  • Most már tilos árubemutató során hitelt értékesíteni, azonban egyes cégek megpróbálják kijátszani a jogszabályokat, ezeket is kiemelten vizsgálják.
  • Tovább folyik a fair bank törvény alkalmazásának vizsgálata. Ezen belül a személyi kölcsönök megugrására is külön figyelmet fordítanak, az előzetes tájékoztatással próbálják elejét venni a személyi kölcsönök bedőlésének. Ennek része egyébként a törvénynek való megfelelés, a reklámok monitorozása is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem