8 °C Budapest

Zsíros lakásfelújításokon kaszálnak az itthon maradt melósok

2017. április 5. 05:30

Egy használt lakás ára az esetek többségében jóval kedvezőbb, mint egy új ingatlané, a mérlegelésnél viszont szem előtt kell tartani a vételár mellett a felújítás költségeit is. Utánajártunk, milyen finanszírozási lehetőségek közül válogathatnak a használt lakást vásárlók, mire figyeljenek a vásárlásnál, és amikor a felújítás költségeit számolgatják.

Tematikus hetünk keretében a napokban kiemelten foglalkozunk a jelzáloghitelek témakörével. Eddig megjelent cikkeink:

Sorra épülnek az új társasházak, és az idei évre nagy ugrásra számít az ingatlanpiac új lakások terén. A magyar lakosság többsége viszont továbbra is inkább a használt ingatlanok között tud választani, amikor az új otthonát keresi. A választék összetételében, az elhelyezkedésében és az árában egyaránt jelentős az eltérés az új és a használt lakások között, és persze mindegyik más-más rizikót rejthet magában. Egy új lakásnál például sokszor évek múltán kerülnek felszínre hibák, a használtaknál viszont gyakran csak annyit lehet tudni az ingatlanról, amennyit az előző, többnyire laikus tulajdonos elmond róla.

Bár az elmúlt néhány évben erősen megugrottak az ingatlanárak, még mindig jóval olcsóbbak a használt lakások. Ugyanakkor

nem szabad kizárólag a vételárra koncentrálni, hiszen egy használt lakás az esetek nagy részében kisebb-nagyobb felújításra szorul.

Ha nagyon jó állapotban van - ez amúgy az árán is fog látszódni vélhetően, akkor egy tisztasági festéssel, pár esztétikai vagy praktikus munkával letudható a felújítás, az új tulajdonos igényeihez igazítás.

De ha az átlagos piaci árakhoz viszonyítva olcsón szeretnénk lakáshoz jutni, akkor több, mint valószínű, hogy inkább egy olyan ingatlan mellett döntünk, ami bőven ad munkát néhány hónapra. Régi épületeknél előfordulhat, hogy elavultak az elektromos vezetékek, a víz- és gázhálózat csövei, a telekommunikáció kábelei vagy a kémények, tehát érdemes ellenőrizni az ingatlan gépészeti rendszerének műszaki állapotát. Azért is érdemes ezzel kezdeni, hogy ne akkor derüljenek ki a napi használatot rontó, akadályozó hibák és hiányosságok, amikor már az utolsó sor festék, vagy a gyönyörű (és drága) design csempe is fent van a falon.

A nyílászárók állapota is nagyon fontos, mivel egy rosszul záródó ablak rontja a hő- és zajkomfortot és elég rendesen megdobhatja a rezsiköltségeket. A nyílászárók cseréjét is érdemes a felújítási munkálatok elejére időzíteni. A fűtéskorszerűsítés szintén egy sarkalatos pont, ami a komfortérzet mellett a fenntartási költségek szempontjából szintén nagyon fontos.

Az energetikai korszerűsítéseket érdemes gyors megtérüléssel járó befektetésként figyelembe venni - minél előbb meglépjük a majdani megtakarításokat hozó lépéseket, annál korábban élvezhetjük ezek forintokban és komfortban egyformán élvezhető hasznait.

Természetesen a gépészeti, energetikai állapot mellett érdemes felméretni a ház állékonyságát, statikai állapotát, hogy már a vásárláskori alkuban felkészülten érvényesíttethessük a gyanús repedések, süllyedések, fel-, le- és beázások helyreállítási és megelőzési munkálatainak költségeit. A felújítással már a vásárlás előtt kell kalkulálni. Éppen ezért a lakásra szánt összeget nem szabad nagyon kicentizni, és ez a hitelekre is igaz. Mert ha a vásárlással járó kiadások mellett még a felújításokra is költeni kell a fizetésből, az elég megterhelő.

Korszerűsítésre 0 százalékos hitel

A jelzáloghitel jellemzően célhoz kötött, lakás vásárlására, építésére, bővítésére, korszerűsítésére igényelhető és persze vannak szabad felhasználásúak is. Feltételeik és árazásuk eltér, ezért hagyományosan érdemes volt az államilag támogatott és a piaci hitellel is úgy kalkulálni, hogy ha van rá mód, inkább a vételár nagyobb hányadát fedezze a lakáshitel, és a felújítás nagyobb részből önerőből történjen. Változhat azonban a kínálat, mivel az EU visszatérítendő támogatásával, azaz az MFB Pontokon hamarosan elérhető 0 százalékos hitelek finanszírozást jelentenek az energetikai korszerűsítéshez. Ezekkel párhuzamosan is többféle finanszírozási lehetőség közül választhatunk a felújításokhoz.

Használt lakásra is jöhet CSOK

Sokak tudatába nagyon beégett, hogy a CSOK csak új lakásnál igényelhető, és kizárólag a háromgyerekeseknek jár, pedig ebből egyik sem igaz. Valójában a korábbi szocpol utódjaként tekinthetünk rá. Már egy vállalt, vagy meglévő gyermek után is lehet CSOK-ot igényelni, a hitellel is kombinálható vissza nem térítendő állami támogatás már 600 ezer forinttól elérhető. Szóval, ha eddig az új lakás, a 10 milliós hitel és a három gyermek vállalása miatt nem gondolkodtál még ezen a lehetőségen, érdemes utánajárni, mert egyre bővül azok köre, akiknek jó ajánlat lehet a CSOK.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Lakásfelújításra személyi kölcsön

Egy általános, szabad felhasználású jelzáloghitelnél is kevesebb feltétellel, gyorsabban érhető el, kisebb kiadásokkal járó munkákhoz lehet ajánlható egy személyi kölcsön. Ennek az egyik oka, hogy általában kedvezőbb kamattal érhetők el azok a nagyobb értékű jelzáloghitelek, amelyek a komolyabb költségű és értékű lakásfelújításra fordíthatóak. A személyi kölcsönhöz viszont nem kell ingatlanfedezet és önerő és elég gyorsan, akár az igénylést követő két órán belül már hozzá lehet jutni.

Jó szakember, garancia

Egy tavaly év végi felmérés szerint a lakásfelújítás, mint hitelcél a lakásvásárlás után a legelfogadottabbnak számít Magyarországon. Ami a lakásfelújítás finanszírozását illeti, saját bevallása szerint a megkérdezettek 25 százaléka vesz igénybe banki hitelt a munkálatokhoz, az átlagos költségvetés pedig 670 ezer forint környékén mozog. Azok ugyanakkor, akik hitelből is finanszírozzák a felújítást, már átlagosan 685 ezer forintot igényelnek a pénzügyi szolgáltatóktól, miközben a saját erő mértéke 30 százalék körüli: ez azt jelenti, hogy ők átlagosan közel egymillió forintot fordítanak ingatlanuk felújítására.

Egy használt lakás vásárlása esetén nem szabad megfeledkezni, a súlyos szakemberhiány miatt egyre inkább egekbe szökő felújítási, és korszerűsítési költségekről, valamint a jó mesterek lekötöttségéről sem. Különösen, hogy

az ingatlantulajdonosok gyakran esnek abba a többletköltségeket eredményező hibába, hogy felületesen és átgondolatlanul terveznek, elnagyolják a kiadások kalkulációját, ami biztos út ahhoz, hogy elfogyjon a felújításra szánt pénz.

Igencsak nehéz valamilyen rendező elv szerint homogén csoportokra bontani a felújítandó lakásokat. Ennek az az oka, hogy már két felújítás között is rengeteg különbség lehet műszaki tartalomban, az esztétikai értékek összehasonlíthatóságáról pedig nem is beszélve. Iparági források szerint szabályként kijelenthetjük, hogy a kivitelezési költségek négyzetméterenként 50 ezer forintról indulnak, ebben jellemzően a festés-mázolás, illetve a parketta rendbe rakása és néhány apróság van benne; villanyszereléssel, új konyhával, fürdőszobával már 80-100 ezer forinttal kalkulálhatunk; míg szerkezetkész állapotról a 100 százalékos készültségig alaphangon is 200-250 ezer forintos négyzetméteráron juthatunk el.

Érdemes több cégtől és mestertől is árajánlatot és referenciát kérni, mielőtt bárkit is megbíznánk. Szerződést minden esetben kell kötni, amihez általában garancia is társul.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm