Megcsúsztam a hitelkártyámmal: tényleg nem kaphatok hitelt?

Megcsúsztam a hitelkártyámmal: tényleg nem kaphatok hitelt?

2016. december 16. 17:06

Ezen a héten a Pénzcentrumon a szabad felhasználású kölcsönökkel foglalkoztunk kiemelten.A cikkeinkben lehetőséget biztosítottunk olvasóinknak arra, hogy kérdéseket tegyenek fel egy banki szakértőnek. Ezzel a lehetőséggel sokan éltek is a hét folyamán, ezek közül a legérdekesebb, illetve a legtöbbeket érintő válaszokat mutatjuk be ebben a cikkünkben.

Megcsúsztam a hitelkártyámmal, és jó lenne így év végén kicsit rendezni a pénzügyi helyzetemet. Ki lehet váltani az adósságot személyi kölcsönnel, és egyáltalán megéri ez a megoldás?

Hiteltartozás esetén minden lehetőséget és megoldást kell és érdemes megvizsgálni. A tartozás mértéke azonban a hitelfelvételi lehetőséget is befolyásolja, amennyiben az Ügyfél tartozása miatt KHR negatív listára kerül. Az elérhető személyi kölcsön termékek meglévő forint alapú személyi kölcsön kiváltására adnak lehetőséget.

4 fős, kétkeresős háztartás vagyunk, kb. havi nettó 350 ezer forintból élünk, amiből nagyjából 90 ezer forint megy a lakáshitel törlesztésére. A konyhánkra viszont ráférne egy komolyabb felújítás, amihez személyi kölcsönre lenne szükségünk (gondolom a már meglévő lakáshitel miatt a szabad felhasználású jelzáloghitel nem jöhet szóba). Az lenne a kérdésem, hogy az új szabályok szerint (fairbank, jövedelemarányos törlesztőrészlet, stb.) meddig nyújtózkodhatunk még? Havonta nagyjából 50 ezer forintos törlesztőrészletet bírnánk még el.

Meglévő lakáshitel mellett van lehetőség felújítási célra szabad felhasználású hitel igénylésére, és ezzel kedvezőbb kamat elérésére, mint fedezet nélkül igényelhető személyi kölcsön esetén. Amennyiben a háztartás jövedelme 350 ezer forint, és a fennálló jelzáloghitel törlesztőrészlete 90 ezer forint havonta, úgy a megadott 50 ezer forintos törlesztőrészlettel még terhelhető a jövedelem a hatályos jogszabályok alapján. A megadott jövedelem ugyanis 50 százalékáig terhelhető, amelyből a meglévő törlesztőrészlet 90 ezer forint, így még 85 ezer forintos törlesztőrészlet terhelhetőségére van lehetőség.

Kinéztem egy jutányos áron hirdetett, de számomra álomszerű utazást, amire részben személyi kölcsönből szeretnék befizetni. A helyek viszont rohamosan fogynak. Általánosságban milyen gyorsan bírálnak el egy személyi kölcsön igénylést a bankok? Fel lehet gyorsítani valahogy a folyamatot?

Különböző bankok eltérő befogadási és elbírálási határidővel dolgoznak. Több bank is 24 órán belüli folyósítást vállal, amennyiben a hiteldokumentáció a bankfiókba teljes körűen benyújtásra kerül. A folyamatot tehát alapvetően abban az esetben lehet felgyorsítani, ha a benyújtandó dokumentumok körének ismeretében felkészülnek, és mindent dokumentumot a bank rendelkezésére bocsátanak hitelfelvételkor.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szabadfelhasználású jelzáloghitel felvételénél milyen költségeket kell zsebből kifizetni? Milyen költségeket vonnak le a hitelösszegből? Számolni kell azzal, hogy a hitel felvételéhez be kell valamennyit fizetni? Ha igen, akkor nagyjából mekkora ez az összeg?

A felmerülő díjak jellemzően a következők lehetnek:

  • Igénylési díj, kb. 40-50 ezer forint
  • Ügyintézési díj, kb. 5 ezer forint
  • Folyósítási díj, a folyósított összeg jellemzően 1 százaléka (ennek szokott lenni felső korlátja)
  • Hitelígérvény díja kb. 5 ezer forint

Azt olvastam valahol, hogy nagyon kell vigyázni a 0 százalékos THM-es akciókkal. Igaz ez? Tényleg nem akciós ez a hitel?

Az ilyen termékek esetén érdemes alaposan tájékozódni a feltételekről és a kondícióról annak érdekében, hogy a hitelfelvétel valós költségeivel és díjaival tisztában legyen a fogyasztó. 0 százalékos THM esetén sok esetben a termék rejtett költségei miatt drágább lehet, mint egyéb azonos termék esetén.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 20:51
Hamarosan érkezik a TV2 képernyjére a nagyszabású táncos showjának immáron harmadik évada, amelyben...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 15:45
Globalizált korunk leglényegesebb jellemzinek egyike, hogy megválaszthatjuk, hol élünk, hol éljenek...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?