27 °C Budapest
Megcsúsztam a hitelkártyámmal: tényleg nem kaphatok hitelt?

Megcsúsztam a hitelkártyámmal: tényleg nem kaphatok hitelt?

2016. december 16. 17:06

Ezen a héten a Pénzcentrumon a szabad felhasználású kölcsönökkel foglalkoztunk kiemelten.A cikkeinkben lehetőséget biztosítottunk olvasóinknak arra, hogy kérdéseket tegyenek fel egy banki szakértőnek. Ezzel a lehetőséggel sokan éltek is a hét folyamán, ezek közül a legérdekesebb, illetve a legtöbbeket érintő válaszokat mutatjuk be ebben a cikkünkben.

Megcsúsztam a hitelkártyámmal, és jó lenne így év végén kicsit rendezni a pénzügyi helyzetemet. Ki lehet váltani az adósságot személyi kölcsönnel, és egyáltalán megéri ez a megoldás?

Hiteltartozás esetén minden lehetőséget és megoldást kell és érdemes megvizsgálni. A tartozás mértéke azonban a hitelfelvételi lehetőséget is befolyásolja, amennyiben az Ügyfél tartozása miatt KHR negatív listára kerül. Az elérhető személyi kölcsön termékek meglévő forint alapú személyi kölcsön kiváltására adnak lehetőséget.

4 fős, kétkeresős háztartás vagyunk, kb. havi nettó 350 ezer forintból élünk, amiből nagyjából 90 ezer forint megy a lakáshitel törlesztésére. A konyhánkra viszont ráférne egy komolyabb felújítás, amihez személyi kölcsönre lenne szükségünk (gondolom a már meglévő lakáshitel miatt a szabad felhasználású jelzáloghitel nem jöhet szóba). Az lenne a kérdésem, hogy az új szabályok szerint (fairbank, jövedelemarányos törlesztőrészlet, stb.) meddig nyújtózkodhatunk még? Havonta nagyjából 50 ezer forintos törlesztőrészletet bírnánk még el.

Meglévő lakáshitel mellett van lehetőség felújítási célra szabad felhasználású hitel igénylésére, és ezzel kedvezőbb kamat elérésére, mint fedezet nélkül igényelhető személyi kölcsön esetén. Amennyiben a háztartás jövedelme 350 ezer forint, és a fennálló jelzáloghitel törlesztőrészlete 90 ezer forint havonta, úgy a megadott 50 ezer forintos törlesztőrészlettel még terhelhető a jövedelem a hatályos jogszabályok alapján. A megadott jövedelem ugyanis 50 százalékáig terhelhető, amelyből a meglévő törlesztőrészlet 90 ezer forint, így még 85 ezer forintos törlesztőrészlet terhelhetőségére van lehetőség.

Kinéztem egy jutányos áron hirdetett, de számomra álomszerű utazást, amire részben személyi kölcsönből szeretnék befizetni. A helyek viszont rohamosan fogynak. Általánosságban milyen gyorsan bírálnak el egy személyi kölcsön igénylést a bankok? Fel lehet gyorsítani valahogy a folyamatot?

Különböző bankok eltérő befogadási és elbírálási határidővel dolgoznak. Több bank is 24 órán belüli folyósítást vállal, amennyiben a hiteldokumentáció a bankfiókba teljes körűen benyújtásra kerül. A folyamatot tehát alapvetően abban az esetben lehet felgyorsítani, ha a benyújtandó dokumentumok körének ismeretében felkészülnek, és mindent dokumentumot a bank rendelkezésére bocsátanak hitelfelvételkor.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Szabadfelhasználású jelzáloghitel felvételénél milyen költségeket kell zsebből kifizetni? Milyen költségeket vonnak le a hitelösszegből? Számolni kell azzal, hogy a hitel felvételéhez be kell valamennyit fizetni? Ha igen, akkor nagyjából mekkora ez az összeg?

A felmerülő díjak jellemzően a következők lehetnek:

  • Igénylési díj, kb. 40-50 ezer forint
  • Ügyintézési díj, kb. 5 ezer forint
  • Folyósítási díj, a folyósított összeg jellemzően 1 százaléka (ennek szokott lenni felső korlátja)
  • Hitelígérvény díja kb. 5 ezer forint

Azt olvastam valahol, hogy nagyon kell vigyázni a 0 százalékos THM-es akciókkal. Igaz ez? Tényleg nem akciós ez a hitel?

Az ilyen termékek esetén érdemes alaposan tájékozódni a feltételekről és a kondícióról annak érdekében, hogy a hitelfelvétel valós költségeivel és díjaival tisztában legyen a fogyasztó. 0 százalékos THM esetén sok esetben a termék rejtett költségei miatt drágább lehet, mint egyéb azonos termék esetén.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?