Szívhatják a fogukat a devizahitelesek: idén már nem jön segítség

Szívhatják a fogukat a devizahitelesek: idén már nem jön segítség

Pénzcentrum
2016. szeptember 29. 15:08

Idén már nem dobnak újabb mentőövet az egykori devizahiteleseknek, a követeléskezelési törvény módosítása valószínűleg jövőre fog megtörténni. Az adósoknak egyébként többféle lehetőségük van már most is, de a nemfizető hitelek sokszor a követeléskezelőkhöz kerülnek. Ugyan itt nehéz behajtani a tartozásokat, azonban sok adós ezzel már akár most megszabadulhat a terheitől.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A követeléskezelés helyzete Magyarországon továbbra is szabályozatlan

- mondta Thummerer Péter, az Eos Magyarország ügyvezető igazgatója. Emiatt viszont a MAKISZ (a követeléskezelők szövetsége) azért lobbizik, hogy legyen szigorúbb szabályozása a szakmának.

Korábban úgy tűnt, hogy már idén ősszel új törvényt alkothatnak és ezzel elősegíthetik az egykori devizahitelek mielőbbi rendezését, azonban jelenleg úgy tűnik, hogy az idei törvénykezési rendbe már nem fog beleférni ennek a törvénynek a meghozása. Persze a tervezeten dolgoznak, azonban kicsi az esély arra, hogy már idén jöhet az új törvény. A követeléskezelőkhöz 2015 elejéig átkerült devizahitelek esetén viszont már lezajlott az elszámolás, az ügyfelek megkapták a törvény szerint nekik járó összeget.

Az egykori nemfizető devizahitelek kezelése kisebb csomagokban már működik

 - tette hozzá Thummerer Péter. Ez azt jelenti, hogy a követeléskezelők megvásárolják a banktól a hitelek egy részét (általában egyszerre 500-1000 szerződést), és ezeket kezelik ezután. Ezekben az esetekben több lehetőséget tesznek az ügyfél elé, az eseteket egyedileg kezelik, hiszen az adósság sokszor az ügyfél lakhatását fenyegeti.

A korábban az MNB tárgyalásos ajánlása hamarosan a követeléskezelőknél is kijöhet. Ennek lényege, hogy több lehetőséget tárnak az ügyfél elé, amelyben szerepelhet

  • A Nemzeti Eszközkezelőhöz való belépés,
  • A magáncsőd rendszerébe belépés,
  • A hitel átütemezése, vagy
  • Az ingatlan közös értékesítése.

Az ügyek egyedi formái miatt azonban ezektől eltérő lehetőséget is kínálhatnak az adósoknak. Érdemes egyébként megjegyezni, hogy az ügyfeleknek mindenképpen érdemes felvenni a kapcsolatot a követeléskezelővel, így ugyanis nagyobb az esély arra, hogy megmentsék az ingatlant. Ha nincs kereslet az ingatlanra és az eladhatatlan, akkor az értékesítés nem lehet megoldás a problémákra, egy jó helyen elhelyezkedő lakás eladása viszont az adósság teljes visszafizetésével járhat.

A 130-145 ezer körüli nefizető adós (egykori devizahitelesek) állományhoz valószínűleg a Nemzeti Eszközkezelő segítségét is igénybe kell venni. A magáncsőd szintén jó megoldás lehet, ehhez viszont vonzóbbá kell tenni azt az ügyfelek számára. Az Eos a következő 5 évben nagyjából pár tízezer ügyet tud kezelni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ez egyébként más, nagy követeléskezelőkkel együtt akár 50 ezer adós helyzetét is rendezheti.

Az egykori devizahitelek a következő 5-10-15 évben lehetnek véglegesen lerendezve, de előfordul, hogy az adós csak 30 év alatt tudja visszafizetni a tartozását.

Mi történt a követeléskezelésben az elmúlt egy évben?

A céges követeléskezelés egyre inkább a fedezett hitelek felé mozdul el a közüzemi követelések felől. A lakosság fizetési hajlandósága romlott, a tavalyihoz képest egy kevéssel kevésbé valószínű, hogy valaki pontosan befizeti a számláit.

Magyarországon meghosszabbodtak a fizetési határidők a céges követeléskezelésnél is, 31 napról 38 napra nőtt az átlagos fizetési határidő. Ennek ellenére kevesebben fizetnek időben, 3 százalékról 5 százalékra nőtt a nemfizető ügyfelek száma. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy míg tavaly csupán 17 napot kellett várni a fizetési határidő után a tartozás megfizetéséig, azonban 2016-ra ez már 19 napra nőtt. Valószínűleg ez is hozzájárul ahhoz, hogy már több cég vesz igénybe külsős követeléskezelőt, mint ahányan házon belül oldják meg a problémát.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 18. hétfő
Lukács
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?