1 °C Budapest

20 milliós lakást vennél? 25 millióval számolj

2016. szeptember 23. 05:45

Sokan nem gondolnak rá pedig ház vagy lakás vásárlása estén az ingatlan vételára mellett még számos más költséggel is számolnunk kell. Ha hitelt veszünk fel, az indulóköltségekre akár több százezer forintot is elkölthetünk, arról nem is beszélve, hogy később a lakásfelújítás is jelentős kiadásokkal járhat. Ezekkel a költségekkel pedig mindenképpen számolnunk kell, de érdemes résen lennünk, mert a hitelintézetek ajánlatai között nagy különbségek lehetnek. Mutatjuk, mire érdemes figyelni.


Egyes felmérések szerint a magyarok leginkább lakáshiteleket és ezt követően a személyi kölcsönöket keresik. Lakáshitele a magyarok 14 százalékának van jelenleg is. Míg egy másik kutatás arra is rávilágított, hogy a lakáshitelek átlagos futamideje 16 év, az hitelösszege pedig átlagosan 8 millió forint, bár ez régiónként változó és nagyban függ a jellemző ingatlanáraktól is.

Aki azonban éppen a hitelfelvételen gondolkozik, annak nem csak a havi törlesztőkkel kell számolnia, hiszen a hitelfelvétel rengeteg indulóköltséggel járhat. Ráadásul egyáltalán nem mindegy, hogy melyik banknál vesszük fel a kölcsönt, ugyanis az induló költségeink pár tízezertől akár pár százezer forintra is rúghatnak.

Ezért is elengedhetetlen, hogy hitelfelvétel előtt mindig tájékozódjunk a pénzintézetek által kínált kedvezményekről és díjakról.

Milyen plusz költségekkel kell számolni?

Egy ingatlan vásárláskor körültekintőnek kell lennünk, mert nem csak az ingatlan vételárát kell kifizetnünk, hanem egyéb járulékos költségeket is. A hitelfelvétel előtti indulóköltségek is magasra rúghatnak, de később évek múlva is sokat költhetünk még a lakásra. Nézzük, milyen plusz költségek merülhetnek fel.

Értékbecslés

Bár több hitelintézet is visszatéríti ennek az árát, de értékbecslésre mindig szükség van hitelfelvétel előtt, ugyanis az ingatlan értéke fogja meghatározni azt, hogy mekkora hitelt kaphatunk. A becslés többféle módón is megtörténhet, ilyen többek között a piaci összehasonlító adatok elemzésén alapuló értékelés. Ennek díja 10-40 ezer forint körül mozog.

Tulajdoni lap/térképmásolat lehívása

Ezekre azért van szükség, mert ez alapján tudják ellenőrizni a bankok a fedezetül ajánlott ingatlant. A hiteles tulajdoni lap másolatát a TakarNet rendszerből tudjuk letölteni, amiért 3 600 forintot kell fizetnünk. A hiteles térképmásolat pedig további 3 000 forintba kerül, de ez csak családi házak esetén szükséges. Akadnak olyan bankok is, ahol ennek a díját nem kell külön megfizetni, de az is előfordulhat, hogy a dokumentumok lehívására többször is szükség van.

Földhivatali díj

Ezt azért kell fizetnünk, mert be kell jegyeztetnünk a hitelt folyósító bankunk jelzálogjogát az ingatlanunkra. Ennek a díja jelenleg egységesen 12 600 forint.

Folyósítási díj

A hitel folyósításáért is fizetnünk kell. Akad olyan pénzintézet, ahol ennek a díját teljesen elengedik, de általában a felvett hitelösszeg 1-2 százalékával kell kalkulálnunk.

Közjegyző díja

Amennyiben hitelkérelmünk pozitív elbírálásban részesül és szerződéskötésre kerül a sor, akkor közjegyzői díjat kell fizetnünk. Az aláírt szerződést vagy szerződéseket a közjegyző foglalja okiratba, az ezért fizetett összeg pedig hitelenként változik, általában a felvett hitelösszeg 0,7 - 1 százalékát teszi ki.

Ügyvédi költségek

Az előszerződés és később az adásvételi szerződés megírásához is szükségünk van ügyvédi segítségre. A szerződések elkészítésért cserébe az ügyvédek a szerződésben szerepelő összeg 0,5 - 1 százalékát kérik el, de ez ügyvédenként változik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Illeték

Az ingatlanok vásárlásakor mindig kell illetéket is fizetnünk. Az illeték fizetés alapja azonban nem a szerződésben meghatározott vételár, hanem a forgalmi érték, vagyis, hogy az adott ingatlan átlagosan mennyit ér a piacon. Az illeték mértéke maximum 4 százalék lehet, de néhány esetben mentesülhetünk ennek megfizetése alól. Például nem kell fizetnünk illetéket az első lakás tulajdon megszerzése után, ha még nem töltöttük be a 35. életévünket, és ha a vásárolt ingatlan forgalmi értéke nem több 15 millió forintnál. De akkor is mentesülhetünk az illeték megfizetése alól, ha egyenes ági rokontól vásárolunk. Lakáscsere esetén pedig az elcserélt két ingatlan értéknek különbözete alapján állapítják meg az illetéket.

Biztosítás

A bankoknál a hitelfelvételnél kötelező, hogy a fedezetül szolgáló ingatlan biztosítva legyen, bár a későbbiekben egyébként is jól jön, ha biztosítva van a lakásunk. Ennek díja az ingatlan értékétől és a díjfizetés gyakoriságától függően változik.

Megvettem a lakást, még mindig kell fizetnem?

Hiába vettük meg a lakást, azt karban is kell tartanunk ezért még később is felmerülhetnek például a lakás felújítására vonatkozó költségek. A jegybank adatai szerint jelenleg 5 százalék körüli kamattal vehetünk fel lakáskölcsönt, amit korszerűsítésre, lakásfelújítására is fordíthatunk. Ezeknél a termékeknél érdemes a teljes hiteldíj mutatót is (THM) figyelembe venni, mivel ez tartalmazza a kamaton felüli költségeket is.

Sokan élnek azonban azzal a lehetőséggel, hogy a hitelfelvételkor valamivel kevesebb önerőt vallanak be, annak érdekében, hogy maradjon még pénzük a lakásfelújítására és korszerűsítésére. Persze egy közepes méretű lakás felújítása nem olcsó mulatság, akár több millió forintba is kerülhet, de sok olyan tétel van, amit akár a lakáshitelből is finanszírozhatunk.

A jelenlegi szabályok szerint az igényelt lakáshitel mérte nem haladhatja meg a fedezetként felajánlott ingatlan értékének 80 százalékát. Vagyis az ingatlanfedezet forgalmi értékének legfeljebb a 80 százaléka vehető fel hitelként, tehát minimum 20 százalék saját erő szükséges a hitelfelvételhez.

A konyhai gépeket például nem tudjuk lakáshitelből fizetni, de ha beépítettet választunk belőle, akkor azokat már igen. Illetve ugyan így lehet lakáshitelből fizetni például a beépített szekrényt is, hiszen az is a lakásnak a tartozéka. Ezeket a szempontokat is érdemes figyelembe venni, mielőtt kigondolnánk, hogy mekkora önerőt szeretnénk bevallani, hiszen nagyobb önerő vállalása esetén akár még kedvezőbb feltételek mellett kaphatunk hitelt.

Mielőtt belevágnánk a felújításba...

Minden a lakáskorszerűsítését célzó beruházás előtt érdemes kikérni egy szakember - energetikus épületgépész tanácsát. Mivel minden lakás más tulajdonságokkal bír, így mindenhol az egyedi viszonyoknak a legmegfelelőbb rendszert, energetikai felújítást, illetve ezek kombinációját érdemes választani.

Ahhoz, hogy ezt megtaláljuk, a legjobb módszer, ha egy energetikai tanúsítványt készíttetetünk. Ennek ugyanis az egyik fontos része az ajánlás, ami tartalmazza azokat a beruházási javaslatokat, és számszerűsítve a várható eredményeket, melyekkel a kedvezőbb energiafogyasztást jelölő, jobb energiaosztályba sorolható ingatlanunk. Szerencsés esetben a tanúsítványt a lakás vásárlásakor megkapjuk ingyen (a törvény alapján ez az eladó kötelessége), de hallani olyan esetekről is, hogy ennek költségét szintén a vevőre sózzák.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem