14 °C Budapest
Milliókat kaphatott a bankjától Pataky Attila

Milliókat kaphatott a bankjától Pataky Attila

2016. szeptember 17. 16:30

Közel egy évtizedig tartott Pataky Attila kálváriája a devizahitelével, a zenész nemrég baráti segítséggel rendezte a tartozását. Nagy tüskét hagyhatott azonban az énekesben az eset, ugyanis most további részleteket árult el az egykori banki tartozásával kapcsolatban, amiből kiderült, hogy milliókat kaphatott vissza a bankjától.

Korábban már írtunk a Pénzcentrumon Pataky Attila kálváriájáról. A legendás zenész ugyanis kifejtette, hogy a svájci frank hitelek és az infláció miatt kerülik el Magyarországot az ufók. Ugyan pénzügyi portálként ehhez nem értünk, azonban az tisztán látszik, hogy Pataky ezzel kapcsolatos problémája megoldódhatott, ugyanis a devizahiteleket 2015-ben átváltották forinthitelekre, ráadásul az inflációs mutató már két éve stagnálást mutat.

Nemrég írtunk arról is, hogy az énekes baráti segítséggel vissza tudta fizetni a felvett kölcsönét, így már sokkal felszabadultabb életet tud élni. Most viszont további részleteket árult el az egykori hiteléről.

Miért szállt el a törlesztőrészlet?

A törlesztőrészletek elszállása két okból történhetett:

  • A bank egyoldalúan emelte meg a kamatokat és
  • A deviza árfolyamának változása miatt, az emelkedés nagyobb részét jellemzően ez adta.

Az utóbbi miatt a Kúria jogegységi határozata értelmében csak egyedi esetben járhat el bíróság, vagyis a forintosításkor nem történt elszámolás ezen a jogcímen.

Az egyoldalú kamatemelés miatt viszont visszatérítés járt az ügyfeleknek a hitelek átváltásakor. Lényeges, hogy az árfolyamrés alkalmazása miatt is kaptak vissza pénzt az ügyfelek.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Milliókat kaphatott vissza Pataky

A zenész hitelének kamatai kezdetben 2,99 százalékosak voltak, majd a bank ezt emelte 5,6 százalékra (majd tovább), így a kezdeti 180 ezer forintos törlesztőrészlete jelentősen megemelkedett - mesélte el történetét az énekes a Lokálnak. A teljes tartozása (kamatokkal együtt) kezdetben 45 millió forintra rúgott, ami nagyjából 34-36 millió forintos hitelösszegnek felel meg (futamidőtől függően).

Mi 15 éves futamidővel számoltunk, így jártunk utána, hogy a bank mekkora összeget számíthatott fel tisztességtelenül a zenésznek. A kölcsönt 2008-ban vette fel, a banki kamatemelések jellemzően 2009-ben kezdődtek, így a magasabb kamattal (5,6 százalékkal) nagyjából öt évig számolhatunk.

Ez alatt az idő alatt valószínűleg 2,86 millió forint plusz pénzt kellett Patakynak fizetnie a banknak.

Persze nem ez volt az egyetlen tisztességtelenül felszámolt befizetés. Az árfolyamrés mértéke miatt is plusz összegeket kellett törlesztenie, ennek mértéke viszont bankonként jelentős eltérést mutathat, de az valószínűsíthető, hogy az így befizetett összeg 200 ezer és 700 ezer forint közé esik.

A forintosításnak köszönhetően viszont ezt az összesen 3-3,5 millió forintot a zenész visszakapta a banktól,

pontosabban mivel élő szerződése volt, ezért levonták azt a hiteltartozásból. Ugyan ez elsőre jelentős összegnek mondható, azonban az eredeti tartozásnak ez mindössze 10 százaléka lehetett.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?