Lakásvásárlás vagy bérlés: vajon melyik éri meg jobban?

2016. április 19. 06:05

A lakásbérlőknek sokszor megfordul a fejében, hogy mennyivel jobb lenne a saját lakásunkért kifizetni a törlesztőrészletet, mint egy bérleményért, ami soha nem lesz a miénk. A két összeg összehasonlítása azonban bonyolultabb, mint elsőre gondolnánk, rengeteg költséggel kell kalkulálnunk ilyenkor. Egy példán keresztül mutatjuk be, hogy valójában mennyibe kerül havonta a saját lakás.

Ha bérelt lakásban lakunk, sokszor megfordul a fejünkben, hogy vajon megéri-e saját lakást venni, vagy inkább a bérleti díjat fizessük éveken keresztül. A kérdés azonban bonyolultabb, mint azt elsőre gondolnánk, hiszen a lakáshitel törlesztőrészlete nehezen összehasonlítható a bérleti díjjal.

Mi a különbség a bérelt és a saját lakás között?

A bérelt és a saját lakás között számos különbség van és nemcsak a pénzügyi szempontok számítanak, amikor otthont választunk:

  • Figyelembe kell venni a bérleti lehetőség rugalmasságát.
  • Egy lakás tulajdonosának lenni sokaknak megnyugtató lehet.
  • A felújítási költségekkel is kalkulálnunk kell, bérlemény esetén ez a szerződésen alapul, míg saját tulajdonnál teljes mértékben ránk hárul. A bérleményeknél jellemzően a kisebb felújítási munkák, kisebb hibák javítása hárul ránk.
  • Mekkora a különbözete a törlesztőrészletnek és a bérleti díjnak egy hasonló lakásnál. Ez sokszor nagyon egyedi, így a mérleg nyelve a kivételes esetek miatt az egyik oldal felé billen.

Melyikkel járhatunk jobban pénzügyi szempontból?

Példánkban egy 25 millió forint értékű ingatlant vettünk alapul, mivel az elhelyezkedés határozza meg, hogy mennyiért kaphatunk meg egy ekkora ingatlant, így a méret a kalkulációnknál nem lényeges, hiszen a bérleti díj ebben az esetben többnyire az árral együtt mozog. Az elmúlt években - lakáspiaci sajátosságként - megtapasztalhattuk, hogy a népszerű lakóhelyeken a bérleti díjak emelkedése elvált a lakásárak változásától: az átmeneti árcsökkenés ellenére, azzal sokszor párhuzamosan emelkedett a lakbér.

Az ingatlan bérbeadói jellemzően bruttó 7-8 százalék közötti éves hozamot szeretnének elérni a bérbe adással, így mi hét százalékkal számoltunk. Ez éves szinten 1,75 millió forintnak felel meg, ami azt jelenti, hogy a havi bérleti díjunk 146 ezer forint lehet.

Ezt egy 15 évre felvett hitellel érdemes összehasonlítani, lényeges azonban, hogy a hitelfelvétel szabályai szerint legalább 20 százalék önerőre van szükségünk, ami ebben az esetben minimum 5 millió forintot jelent. Ezzel kalkulálva a havi részletek 158 ezer forintot tesznek ki. A jellemző futamidő azonban 20 éves, így 130-153 ezres a havi törlesztő, míg a szintén gyakran választott módon, 25 évre igényelve a hitelt havi 115-139 ezer közötti törlesztővel számolhatunk.

Az összehasonlításhoz ennél jobb alap, ha egy elméleti törlesztőrészletet számolunk ki, mintha az ingatlan teljes értékét hitelből fizetnénk ki. Valójában ezt csak úgy lehet elérni, ha plusz ingatlanfedezetet, egy másik ingatlant vonunk be a szerződésbe, de a számolást megkönnyíti.

Így 15 évre a havi részleteink 198 ezer forint körül alakulnak, míg a bérlés 146 ezer forint. A jelentős különbség viszont hosszú távon jelentkezik, hiszen 15 év után egy (feltehetően) legalább 25 millió forint értékű lakás tulajdonosai leszünk, vagyis egyfajta vagyonfelhalmozásként is tekinthetünk a hitelre.

Hosszabb futamidő esetén 20 évre 163-184 ezres, 25 évre pedig 144-166 ezres havi törlesztőt lehet összevetni a lakás teljes vételárával és bérletével. Jól kiválasztott ingatlan és kedvező lakáspiaci folyamatok eredményeként 15-25 év alatt ezen felül felmerülhet még ár- és értéknövekedés is, és nem vettük számításba a következő évtizedekben a bérleti díjak további emelkedésének lehetőségét sem.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A leegyszerűsített összehasonlításkor tehát azzal számolhatunk, hogy megéri-e havonta 52 ezer forintot pluszban fizetni azért, hogy 15 év múlva legyen egy 25 milliós ingatlanunk. Lényeges, hogy más értékű ingatlannál is hasonlóan alakulhat a törlesztőrészlet és a bérleti díj aránya.

Mivel számoljunk még?

Egyéb költségeket is figyelembe kell venni a döntés meghozatalakor. Így például saját lakásnál a nagyobb felújítások költségeivel is kalkulálni kell, persze ez nagyban függ a megvásárolt lakás állapotától. Ha azonban a gépesítéssel akad gond (például elromlik a kazán), akkor ezt a több százezres tételt nekünk kell kifizetni, míg bérlemény esetében valószínűleg a tulajdonos állná ezt helyettünk. Ugyanakkor az is megfontolandó, hogy a saját lakást könnyebb a saját elvárásainknak igazán megfelelőre alakítani.

Amikor lakást veszünk, akkor illetéket is kell fizetnünk, ez egy 25 millió forintos árral számolva 1 millió forint lehet. Persze ha fiatalok első lakásáról van szó, akkor ennek felét elengedhetik, mivel 35 év alatt 15 millió forintig az illeték felét kell megfizetni, de ezt a kedvezményt itt nem lehet érvényesíteni, mivel drágább lakásról van szó.

További lényeges pont, hogy a lakásvásárláshoz 20 százalékos önerő előteremtésére van szükség, a bérlésnél ezzel szemben 1-6 havi kaució szokott kezdetben és a kiköltözésnél felmerülni. A fenti példánál ez 5 millió forint. Lakástakarék pénztári megtakarítással nézve, négy éves megtakarítási idővel és négy szerződéssel számolva havi 80 ezer forintot kell félretennünk ahhoz, hogy meglegyen a kellő mértékű önerőnk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem