11 °C Budapest

Hungária és Quaestor: tízezren nem jutnak pénzhez

2016. április 10. 10:00

Február 15-ig összesen közel 33 ezer kérelmet fogadott be a Kárrendezési Alap a Quaestor és a Hungária kötvényeseitől, de közülük 10 ezren már semmit sem kapnak. Nagyjából ennyien kaptak ugyanis nullás értesítőt a postával, sokaknál a korábban kapott kamatok levonása állhat a nullás értesítő mögött. A többiek leghamarabb májusban juthatnak hozzá a pénzükhöz, a buda-cashesek viszont még mindig várnak a márciusban felfüggesztett kártalanítás folytatására.


Február 15-ig nyújthatták be a Quaestor és a Hungária ügyfelei kárrendezési kérelmüket a Kárrendezési Alaphoz. Az alap összesen 32 740 kérelmet vett nyilvántartásba, melyből 32 220 a quaestoros és 520 a hungáriás. A Kárrendezési Alaptól megtudtuk, hogy a beérkezett kérelmek között többségében voltak azok, amelyek 30 millió forint alatti kárigényt jeleztek.

A 30 millió forint alatti összegről benyújtott kérelmek között 31 254 quaestoros és 483 darab a hungáriás, a 30 millió feletti kárigényű kérelmekből számosságukban is kevesebb, összesen csupán 1 003 jött az alaphoz, amelyből 966 volt a quaestoros ügyfeleké.

Az elbírált kárrendezési összeg tekintetében összesen 27,8 milliárd forintot ítéltek meg a Quaestor és 2 milliárd forintot a Hungária ügyfeleinek a 30 millió forint alatti kárigények esetében, míg a 30 millió felettieknél ugyanezek a számok 6,8 és 0,5 milliárdot tesznek ki.

Összesen tehát a quaestoros ügyfeleknek 34,7 milliárdot, a hungáriásoknak 2,5 milliárdot ítélt meg a Kárrendezési Alap, de a tényleges kifizetés attól is függ, hogy időközben a károsultak hány kérelmet vonnak vissza (miután erre is van lehetőségük).

Az új kárrendezési törvény alapján a kárrendezés összegének megállapításakor az alap figyelembe veszi a kötvényvásárláskor megfizetett összeget maximum 30 millió forintig, amelyből levonja

  • a 2008. január 1. óta a cégcsoport kötvényein elért hozamot,
  • a 11 százalékos önrészt, és
  • a Beva által a Quaestor-kötvényeseknek már korábban kifizetett kártalanítást.

Mindezek alapján az alaptól megtudtuk, hogy a 32 740 kérelemből összesen 10 614-en kaptak értesítést arról, hogy a Beva által a hiányzó kötvények után már kifizetett kártalanításon túl nem fizethető újabb ellenérték. Ennyien kaptak tehát nullás értesítőt, ami azt jelenti, hogy három Quaestor és Hungária-károsultból egy már nem kap több pénzt vissza.

Ezek között a károsultak között vannak azok is, akiknek a 2012-ben lejárt Quaestor Ingatlankötvényeik után járó kamatokat is levonták a kárrendezési összegből. A törvény alapján az alap 2008. január 1-ig minden olyan kamatot le kellett, hogy vonjon a kárösszegből, amelyet a Quaestor Értékpapír vagy a Quaestor Hrurira által kibocsátott kötvények után kaptak az ügyfelek, függetlenül attól, hogy egyébként az Ingatlankötvények kötvényprogramja 2012-ben lejárt, az arra vonatkozó tőkét és kamatokat hiánytalanul megkapták az ügyfelek. Most viszont az így kapott kamatok kárrendezési összeget csökkentő tételként merültek fel, a károsultak leveleiből ítélve pedig sokan emiatt kaphattak nullás értesítőt, azt ugyanakkor az alap nem tudta megmondani, hogy ez pontosan hány károsultat és milyen összegben érint.

Miből lesz pénze a Kárrendezési Alapnak?

A Kárrendezési Alap a kifizetésekhez az MNB-től áthidaló kölcsönt vesz majd fel, ennek pontos összegét azonban az alap még nem tudta megmondani, ez függ ugyanis attól, hogy a kipostázott értesítők után hány olyan károsult lesz, aki végül saját maga kívánja érvényesíteni követelését.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az áthidaló kölcsön refinanszírozásának módjáról még nem döntöttek, de valószínű, hogy a Bevánál már kitaposott utat választják, vagyis kötvénykibocsátás lesz. Az alap leghamarabb 2017 márciusában szedhet be először befizetést a Beva-tagoktól, ennek összegét az fogja meghatározni, hogy a kárrendezéshez felvett forrás alapján milyen éves fizetési kötelezettség keletkezik. A károsultak leghamarabb májusban juthatnak a pénzükhöz, az értesítő kiküldését követő 30 napos visszavonási határidő miatt.

Mi a helyzet a Buda-Cash ügyfeleivel?

A Beva idén januárban kezdte meg a Buda-Cash és a Hungária ügyfeleinek kártalanítását, akkor összesen 7 milliárd forintot fizetett ki mintegy 4 ezer ügyfél számára. Később a kifizetéseket felfüggesztették, miután kiderült, hogy a vagyonkiadási arányszámokat újra kell számolni.

A Buda-Cash esetén a kiadási arányszámok változása főként állampapír-sorozatokat érintettek, volt olyan sorozat, ahol végül 22%-kal csökkent a kiadási arány a felülvizsgálatot követően. A Beva Portfolio-nak adott válaszai szerint a március 26-os határidőig összesen közel 11 ezer buda-cashes kártalanítási igény érkezett be, bár a Beva 15 ezer igénnyel kalkulált.

A Beva azt is elárulta, hogy a kártalanítási folyamat márciusi felfüggesztését követően még nem indult újra a kifizetés, egyelőre azt kell megállapítani, hogy az új kiadási arányszámok tükrében hogyan változik a kártalanítási összeg.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm