13 °C Budapest

Ezek a kölcsönök tarolnak: duplázódott a hitelfelvétel

2016. április 2. 14:29

Csütörtökön tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hitelezési statisztikákat, ami alapján látható: megduplázódott a hitelfelvételi kedv az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest.

Csütörtökön tette közzé az MNB a februári hitelezési statisztikákat, ezek közül most a legfontosabb lakossági fejleményeket mutatjuk be. A szabályozási változások hatása a februári adatokon még nem látszódik. Bár egy év alatt több mint duplájára nőtt a kihelyezés, ez a változásadat torzít, a bázis ugyanis épp tavaly februárban volt nagyon alacsony az akkori jogszabályváltozások (nagyobb részben fair a banki törvény, kisebb részben az adósságfék-szabályok) miatt.

Borítékolható viszont, hogy a szabályváltozások változásokat hoznak a lakáshitelezésben:

  • a január 1-jén bevezetett, majd február 11-én módosított CSOK - különösen az év második felétől - jelentős lendületet ad neki,
  • a hitelközvetítői jutalékok március 21-én bekövetkezett, 2%-ban történő korlátozása (az eddigi akár 4% feletti szinttel szemben) számos bank hitelezési volumenét visszaveti,
  • az előtörlesztési díjak szabályozásának szintén március 21-ei változása és az ügyféltájékoztatás újabb szigorítása önmagában nem hagy jelentős nyomot a lakáshitelezés volumenén,

az adósságfék-szabályok május 1-jén várható némi lazítása viszont mérsékelt, de kedvező hatással lehet a lakossági hitelkihelyezésre.

Bár valószínűleg még korai lenne az MNB ezirányú tevékenységének betudni (a jelzáloglevél-finanszírozásra vonatkozó 15 százalékos előírás ráadásul végül csak jövő áprilisban lép életbe), szép lassan a hosszú kamatperiódusú hitelek felé mozdul el a lakosság, védekezve az esetleges kamatemelésekkel szemben (minél alacsonyabb az alapkamat, annál valószínűbb, hogy erre majd sor kerül). Az 5 év feletti kamatperiódusú új lakáshitelek viszonylag magas (közel 30 százalékos) aránya minden bizonnyal elsősorban a lakás-takarékpénztári lakáshiteleknek köszönhető.

A lakáshitelezés mellett a fogyasztási hitelezés is közel duplázott februárban az alacsony bázisnak köszönhetően, egyébként itt kisebb (de jellemzően kétszámjegyű) növekedés látható az utóbbi időben, mint a lakáshiteleknél.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az alábbi ábra tanúsága szerint a lakosság még mindig inkább hiteltörlesztő, mint hitelfelvevő. Az elszámolások végeztével elmondható, hogy havi 20-30 milliárd forinttal törlesztünk többet, mint amennyit új hitelként felveszünk.

A lakosság teljes banki hiteltartozása a devizahitelek elszámolása előtti helyzethez képest 16 százalékkal alacsonyabb, az elszámolás utánihoz (tavaly március végihez) képest pedig 6 százalékos visszaesés következett be. Ami a kamatszintek alakulását illeti, az áruhitelek (valószínűleg akcióknak is köszönhető) beesését leszámítva februárban ebben nem következett be számottevő változás.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. március 30. 11:00
Korábban már írtunk az alapszámla jellemzőiről és díjazásáról szóló 262/2016. (VIII. 31.) Korm. rend...
MEDIA1  |  2023. március 30. 10:47
Egyre egyértelműbb, hogy a republikánusokat támogató hírcsatornánál mindenki pontosan tudta, hogy ne...
Holdblog  |  2023. március 30. 05:00
Mottó: A helyzet az, hogy a nők nem engedhetik meg maguknak, hogy csak olyan jól fektessenek be, min...
MNB Intézet  |  2023. március 28. 10:16
Az alacsony mobilitás konzerválja a társadalmi egyenlőtlenségeket. A jómódúaknak elvileg nem áll köz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?