Kísértenek a devizahitelek: maradtak még adósságok

Kísértenek a devizahitelek: maradtak még adósságok

2016. február 22. 09:35

A devizahitelek forintosítása több körben történt 2015 során, emiatt alig maradtak ilyen kölcsönök - írja a Világgazdaság.

A devizahitelek forintosításával a lakossági hitelek túlnyomó többsége forinthitel lett. Azonban az átváltáskor a jelzáloghiteleknél voltak kivételek és az autóhitelek átváltása sem volt kötelező. Ennek ellenére a legtöbb kölcsönt átváltották és jelenleg csupán 53,5 milliárd forintnyi adóssága van a lakosságnak, míg 2014 végén 3553 milliárd forint volt a teljes kitettség.

A legjelentősebb változás a lakáshiteleknél és a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél volt látható, az előbbinél 1744 milliárdról 6,7 milliárdra, míg utóbbinál 1600 milliárdról 14,8 milliárdra csökkent a tartozás. Ez elsősorban annak volt köszönhető, hogy néhány kivételtől eltekintve kötelező volt átváltani a kölcsönöket.

A nem jelzálog alapú kölcsönöknél viszont nagyobb a megmaradt hitelek aránya, ami a nem kötelező átváltás miatt lehet. Az összes ilyen tartozást 171 milliárdról 7 milliárdra csökkentették az átváltással.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?