20 °C Budapest
Matolcsyék bemondták a tutit: irány hitelt felvenni

Matolcsyék bemondták a tutit: irány hitelt felvenni

Pénzcentrum
2015. október 20. 16:49

Változatlanul 1,35 százalékos marad a jegybanki alapkamat az MNB mai döntése alapján, ráadásul Matolcsy György szerint egészen 2017 végéig nem lesz szükség kamatemelésre. Miért jó hír ez a hiteleseknek, hogyan tudjuk kihasználni a jegybankelnök bejelentését?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai döntése alapján a jegybanki alapkamat 1,35 százalékos maradt. Ez azonban nem volt meglepő húzás, már korábban is jelezték az MNB tisztviselői, hogy hosszabb ideig maradhat a jelenlegi ráta.

Most azonban Matolcsy György jegybankelnök konkrét célt is adott: 2017 végéig maradhat a 1,35 százalék.

Miért jó a stabilan alacsony kamat?

A stabilan alacsony kamatszint igen előnyös lehet a hitelfelvevőknek, ugyanis 2017 végéig kiszámítható kamatokkal számolhatnak. Ez a lakossági hiteleket (lakáshitelek, autólízingek stb.) és a vállalati kölcsönöket egyaránt érinti. Ugyan korábban nem adott ennyire egyértelmű utalást a jegybank arról, hogy az alapkamat mikor emelkedhet meg, így a kockázatkerülő hitelfelvevőknek a drágább, fix kamatozású konstrukciókat érhette meg felvenni, míg a bejelentés után egyre többen gondolhatják úgy, hogy megérheti a változó kamatozású terméket választani. Ez különösen akkor igaz, ha rövid, néhány éves lejáratú kölcsönről van szó.

Mikor és milyen hitelt vegyünk fel?

Mivel a kamatszint tartására 2017 végéig tett ígéretet Matolcsy György jegybankelnök, ezért minél előbb érdemes kölcsönt felvenni, mivel ennél hosszabb futamidő esetén is a kamat jelentős részét még a kamatemelkedés előtt visszafizethetjük.

Most azok a hitelfelvevők járhatnak jól elsősorban, akik rövidebb, pár éves futamidejű kölcsönt vennének fel (pl: személyi kölcsön), de a hosszabb futamidejű termékeket (pl: lakáshitel) választó adósok is jelentős összegeket spórolhatnak a mielőbbi hitelfelvétellel.

Az alábbi infografikán 6 millió forintos piaci kamatozású hitel 15 éves futamidőre, 200 ezer forintos havi jóváírással ekkora törlesztőrészlettel és kamattal számolhatunk:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mi a helyzet a már meglévő kölcsönökkel?

Amennyiben változó kamatozású kölcsönünk van (pl: forintosított devizahitel), akkor nincs teendőnk, hiszen a referenciakamat fordulójakor a hitelünk kamata igazodni fog (vagy már igazodott is) az 1,35 százalékos kamatszinthez.

Akinek viszont fix kamatozású kölcsöne van, azoknak a változó kamatozásra váltással a következő két évben jóval alacsonyabb törlesztőrészlet lehet a jutalmuk. Különösen igaz ez azokra, akiknek a következő két évben lejár a hitelük, igaz, hosszú távú hitelnél már eleve a tőketörlesztés teszi ki a havi részleteik többségét, így nekik mindenképp érdemes előre kalkulálni, hogy mennyit nyerhetnek a kiváltással.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 11:55
A holland újságírók szövetsége (NVJ) több jogvédő szervezettel és internetszolgáltatóval együtt pert...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?