1 °C Budapest
Sosem gondolnád, kik utánozzák Magyarországot

Sosem gondolnád, kik utánozzák Magyarországot

2015. október 17. 17:01

Magyarországon februárban lépett életbe az a szabályozás, miszerint jelzáloghitel felvételekor a hitelezői tájékoztatás és az aláírás között legalább 7 napnak kell eltelnie. Úgy néz ki, hogy a magyar példát most egy másik ország is bevezetheti, de melyik élenjáró nemzet élhet ezzel a hitelezést biztosító eszközzel?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A szerződéskötés előtt legalább három munkanappal be kell mutatniuk a bankoknak a hitelfelvevő számára a jelzáloghitel pontos részleteit - mondja ki egy új szabály az USA-ban. A jogszabálynak nyilvánvalóan az a célja, hogy megalapozott hitelfelvételi döntést hozhassanak az ügyfelek, elkerülve ezzel a válsághoz vezető felelőtlen eladósodást.

Magyarországon ennél szigorúbb a szabályozás a bankokkal szemben:

Jelzáloghitel és ingatlanra vonatkozó pénzügyi lízing igénylése esetén (...) a szerződés tervezetét a fogyasztó kérése nélkül is legalább hét nappal a szerződéskötést megelőzően a fogyasztó rendelkezésére kell bocsátani

- olvasható az idén február 1-jén hatályba lépett magyar fair banki törvényben.

A bankok egyébként Magyarországon sem örültek a szigorításnak, a februárban kötött hitelszerződések volumenén meg is érződött az új rendszerre (amely persze más szabályokat is tartalmazott) való átállás. Azóta azonban úgy tűnik, hozzászoktak a bankok, így folytatódott az elmúlt hónapokban a lakáshitelezés felpörgése Magyarországon.

Nemcsak a banki szabályozásban jár élen hazánk, a hitelfelvétel szabályozása mellett az online megoldásokban is kimagaslóak a hazai pénzintézetek. Az internet és az okostelefonok elterjedésének köszönhetően Magyarországon is egyre több ügyet intézhetünk el online. Biztosítást már évek óta köthetünk online vagy mobilon keresztül, a hiteligénylés viszont eddig csak a kisebb értékű kölcsönöknél volt ilyen módon elérhető. Nemrég viszont megjelent az első lakossági online jelzáloghitel-igénylést támogató rendszer. Ha az online hiteligénylő érdekel, akkor kattints korábbi cikkünkre a tesztért!

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 22. szombat
Vince, Artúr
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?