0 °C Budapest

Sosem gondolnád, kik utánozzák Magyarországot

2015. október 17. 17:01

Magyarországon februárban lépett életbe az a szabályozás, miszerint jelzáloghitel felvételekor a hitelezői tájékoztatás és az aláírás között legalább 7 napnak kell eltelnie. Úgy néz ki, hogy a magyar példát most egy másik ország is bevezetheti, de melyik élenjáró nemzet élhet ezzel a hitelezést biztosító eszközzel?

A szerződéskötés előtt legalább három munkanappal be kell mutatniuk a bankoknak a hitelfelvevő számára a jelzáloghitel pontos részleteit - mondja ki egy új szabály az USA-ban. A jogszabálynak nyilvánvalóan az a célja, hogy megalapozott hitelfelvételi döntést hozhassanak az ügyfelek, elkerülve ezzel a válsághoz vezető felelőtlen eladósodást.

Magyarországon ennél szigorúbb a szabályozás a bankokkal szemben:

Jelzáloghitel és ingatlanra vonatkozó pénzügyi lízing igénylése esetén (...) a szerződés tervezetét a fogyasztó kérése nélkül is legalább hét nappal a szerződéskötést megelőzően a fogyasztó rendelkezésére kell bocsátani

- olvasható az idén február 1-jén hatályba lépett magyar fair banki törvényben.

A bankok egyébként Magyarországon sem örültek a szigorításnak, a februárban kötött hitelszerződések volumenén meg is érződött az új rendszerre (amely persze más szabályokat is tartalmazott) való átállás. Azóta azonban úgy tűnik, hozzászoktak a bankok, így folytatódott az elmúlt hónapokban a lakáshitelezés felpörgése Magyarországon.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nemcsak a banki szabályozásban jár élen hazánk, a hitelfelvétel szabályozása mellett az online megoldásokban is kimagaslóak a hazai pénzintézetek. Az internet és az okostelefonok elterjedésének köszönhetően Magyarországon is egyre több ügyet intézhetünk el online. Biztosítást már évek óta köthetünk online vagy mobilon keresztül, a hiteligénylés viszont eddig csak a kisebb értékű kölcsönöknél volt ilyen módon elérhető. Nemrég viszont megjelent az első lakossági online jelzáloghitel-igénylést támogató rendszer. Ha az online hiteligénylő érdekel, akkor kattints korábbi cikkünkre a tesztért!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
MEDIA1  |  2023. február 5. 12:22
Februártól a TV2 Csoport sportcsatornái közvetítik a Coupe de France mérkőzéseit. A most megkötött h...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 5. 08:00
Február elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket m...
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?