24 °C Budapest
Ezt sokan nem tudják: ezért tart hónapokig a hitelfelvétel

Ezt sokan nem tudják: ezért tart hónapokig a hitelfelvétel

2015. szeptember 16. 14:31

Sokan vágnak bele mostanában lakásvásárlásba, egyrészt a lakásárak várható növekedése, másrészt az alacsony kamatok csábítják vásárlásra a családokat. Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy a hitelfelvétel folyamata hogyan zajlik, hiszen a lakás adás-vételi szerződését is a kölcsönhöz kell igazítanunk.

Lakáshitel felvételekor gyakran szembesülünk azzal, hogy a hitelösszeg folyósításáig minimum heteket kell várnunk a bankra, ráadásul jelzáloghiteleknél a fair bank törvény bevezetése óta hét napos gondolkodási időt is előírnak a szabályok a tájékoztatás és a szerződés aláírása között.

Van olyan bank, ahol a kérelem teljes körű, hiánytalan beadása után 3-5 héten belül folyósításra kerül a pénz, de előfordul most az akár több (2-3) hónapos átfutási idő is. Ez a CSOK miatt megnövekedett számú igénylésnek köszönhető a bankok szerint

 - mondta el Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál hitelszakértője.

Hogyan zajlik a hitelfelvétel?

1. A hitelfelvétel az ügyfél tájékoztatásával kezdődik. Szóbeli tájékoztatást ad az ügyintéző vagy a hitelközvetítő az elérhető hitelkonstrukciókról, a kamatozásról, a THM-ről, a várható törlesztőrészlet összegéről, a hitelfelvétel járulékos költségeiről, a kamat- és díjfeltételek lehetséges változásairól, a hitelfelvevőt terhelő összeg kötelezettségről. Emellett előzetes írásos ajánlatot kapunk a banktól. Az optimális konstrukció kiválasztása után kapunk tájékoztatást a hiteligényléshez szükséges dokumentumokról.

2. A tájékoztatás után történik az előzetes hitelelbírálás, amit a bank végez és ennek végén be kell nyújtanunk a hitelkérelmünket.

3.
A következő lépcső az értékbecslés lesz, ennek során az ingatlanunk értékét állapítják meg. Erre azért van szükség, hogy a bank meg tudja állapítani, hogy meg tudunk-e felelni a jövedelemarányos törlesztőrészlet (JTM) és a hitelfedezeti mutató (HFM) szabályainak. Ezek alapján ugyanis a kérelmünket visszautasíthatják. Ezek egyébként azt is biztosítják, hogy az ingatlan megfelelő hitelfedezetet nyújtson, így ha probléma adódik a kölcsönnel, akkor a bank nem bukja el a kihelyezett pénzét. Egyúttal persze az adóst is védi attól, hogy erőn felül vegyen fel hitelt.

4. Ha a bank zöld utat ad a kölcsön felvételére, akkor elkészíti a szerződést. Ennek átolvasására a jogszabály 7 napot biztosít, ezt mindenképpen meg kell várni, mielőtt aláírjuk a szerződést. Ha viszont ez letelt, akkor a hitelszerződést aláírásra kerül.

5. A bank akkor folyósítja a hitelösszeget, ha az alábbi feltételek teljesülnek:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Jelzálogjog földhivatalnál bejegyzésre kerül
  • Az ingatlanfedezetre vonatkozó lakásbiztosítás hitelnyújtó javára történő engedményeztetése


6. Folyósításra kerül a lakáshitel összege a kért számlára.

Emellett persze érdemes odafigyelni arra is, hogy lakásvásárláskor milyen határidőkben egyezünk meg az eladóval, a hitelfelvétel átfutási ideje miatt érdemes lehet legalább két-három hónapos fizetési határidőt kérnünk. Persze lényeges az is, hogy reális hitelcéllal forduljunk a bankhoz, ezért már a lakás kiválasztása előtt érdemes előzetes felmérést kérni a banktól, vagy egy hitelközvetítő segítségét kérni a megkapható hitelméretről.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 14:56
Minden a Media1 előzetes hírének megfelelően történt a kormányközeli Mediaworks Zala-megyei újságján...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?