3 °C Budapest

Bővül a forintosítandó hitelek köre: ezek az adósok is fellélegezhetnek

MTI
2015. augusztus 27. 12:32

A még meglévő fogyasztási devizahitelek forintosításáról szeptember közepén nyújtja be a Nemzetgazdasági Minisztérium a törvényjavaslatot, a forintosítás pedig - amely valamennyi devizanemre, így például a jenhitelesekre is kiterjed - december elsején lép hatályba, így akkortól csökkenhet az autóhitelesek törlesztőrészlete.

Az NGM ismertette, hogy a forintosítás és a kedvezmény érvényesítése minden deviza alapú hitelre, így a jenhitelekre kiterjed; a jóváírás itt is a deviza-jelzáloghiteleknél alkalmazott árfolyam és az augusztus 19-én érvényes árfolyam közötti különbség lesz. Azt is megjegyezték azonban, hogy a most forintosításra kerülő fogyasztási hitelek több mint 90 százaléka svájci frank alapú, a jenhitelek aránya elenyésző.

A forintosítás a már nem élő hitelekre is vonatkozik, azokra, amelyeket még nem zártak le, de az eredeti hitelező felmondta. A hitelösszegeket a svájci franknál 287,20 forintos, az eurónál pedig 309,20 forintos árfolyamon rögzítik a bankok a 2015. december 1-jei fordulónapon. Az addig fizetendő törlesztőrészleteket tehát a forintosítás nem érinti, az továbbra is a piaci árfolyamon történik - jegyezte meg a minisztérium.

A forintosítás után az ügyfeleknek nyújtott jóváírás - a jelzáloghiteleknél alkalmazott árfolyam és az augusztus 19-i árfolyam különbsége - összességében 31 milliárd forintot tesz ki. A jóváírás 50 százalékát a bankok vállalják, másik felét pedig a pénzintézetek évente levonhatják a fizetendő bankadóból. A jóváírásnak köszönhetően az autóhitelesek fennálló tőketartozását a jelzáloghitelekével megegyező árfolyamon számítják át, ez a svájci franknál 256,47 forint, eurónál pedig 308,97 forint volt.

Az NGM hangsúlyozta, hogy a devizaalapú személyi és autóhitelek 90 százaléka svájci frank alapú, és piaci becslések szerint átlagosan 10 százalékkal járnak jobban az érintett ügyfelek.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter múlt szerdán jelentette be, hogy december elsejével a Magyar Bankszövetséggel kötött megállapodás alapján kedvezményesen forintosítják a nem jelzálogjog fedezete mellett nyújtott devizaalapú autó- és személyi hiteleket is, ideértve a lízinget is.

Az intézkedés célja, hogy tovább csökkentse a családok devizakitettségét. A mostani forintosítás 305 milliárd forintnyi, 229 ezer élő szerződést érint, de kiterjed 260 milliárd forintnyi nem élő személyi és 255 milliárd forintnyi autóhitelre is. Ezzel a februári forintosítás előtt még 54 százalékos súlyt képviselő lakossági devizaalapú hitelek aránya 3 százalék alá csökken.

A forintosítás piaci árfolyamon történik, az átváltáshoz azonban összesen 31 milliárd forintos jóváírást kapnak az ügyfelek, így gyakorlatilag a jelzáloghitelek átváltásához megállapított árfolyamokat alkalmazzák a mostani forintosításnál is, amely a svájci franknál 256,47 forint, az eurónál 308,97, a japán jennél pedig 2,163 forint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bankoknak a nem élő személyi és gépjármű hitelszerződések esetében is kötelező ajánlatot tenniük a forintosításra. Az átváltás az ügyfelek számára önkéntes lesz, 30 nap áll majd rendelkezésükre a döntés mérlegeléséhez. A megállapodásban rögzítették azt is, hogy a forintosított hitelek kamata nem emelkedhet.

A szerződések új tőke- és kamatszámait december elsejei fordulónappal állapítják meg a pénzintézetek, a forintosításról szóló tájékoztatást pedig december 15-től postázzák az ügyfeleknek. A levelek tartalmazni fogják, mi az adósság devizaneme, összege, új kamatlába, továbbá mekkora az új törlesztőrészlet. Az MNB ellenőrizni fogja, hogy a tájékoztatás megfelelő-e.

A konverzióhoz szükséges devizát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bocsátja a bankok rendelkezésére a devizatartalékból. A jegybank az augusztus 24-én megtartott devizaeladási tenderen az MNB 591,9 millió svájci frankot (170 milliárd forint) adott el az érintett pénzügyi intézményeknek. A tenderen alkalmazott árfolyam az MNB tender időpontjában elérhető legutolsó, 2015. augusztus 19-i hivatalos 287,2 forintos svájci frank árfolyam volt. A jegybank azt is vállalta, hogy igény esetén készen áll további devizatenderek tartására.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. január 30. 16:44
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből f...
MEDIA1  |  2023. január 30. 15:33
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata alapján az eMAG webáruház üzemeltetője megszegte egyes k...
Holdblog  |  2023. január 30. 12:21
A 2023-ra vonatkozó globális növekedési prognózisok szerint idén az elmúlt harminc év harmadik leggy...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?