16 °C Budapest
Így fizethetsz kisebb törlesztőt: a szakértő válaszol

Így fizethetsz kisebb törlesztőt: a szakértő válaszol

2015. július 10. 05:47

A személyi kölcsöntől az adósságcsökkentésig: az olvasók kérdeztek, a szakértő válaszol.

Az elmúlt napokban kiemelten foglalkozott a hitelekkel a Pénzcentrum, konkrétan a személyi kölcsönökkel és az adósságcsökkentő hitelekkel, azaz a hitelkiváltással.

Beszéltünk arról, hogy kinek és milyen élethelyzetekben éri meg személyi kölcsönt felvenni; hogy miért lehet hasznos a kisebb összegű személyi kölcsön; megnéztük, hogy kinek és milyen hiteleknél lehet hasznos a hitelkiváltás; és természetesen az aktuális piaci helyzetre, a különféle akciókra, kedvezményekre is felhívtuk a figyelmet.

Természetesen olvasóink kérdéseit is vártuk: sokan érdeklődtek a felvetett témákkal kapcsolatban. A kérdések megválaszolásában a Sberbank szakértői voltak segítségünkre.

Lányunk szeptemberi esküvőjéhez szeretnénk személyi kölcsönt felvenni, nagyjából 1 millió forintot. Ezt mi, szülők is megtehetjük? Nézik ilyenkor, ki, milyen célra veszi fel a hitelt? Milyen gyorsan juthatunk a pénzhez?

Igen, gyakran finanszírozzák szülők az esküvőt személyi kölcsönből. A személyi kölcsönök szabadon, bármilyen célra felhasználhatók. Bár a bankok megkérdezik, hogy milyen célra igényli az ügyfél a hitelt, de ennek inkább statisztikai jelentősége van. Az igénylés és a szükséges dokumentumok hiánytalan beadása után a banknál néhány napon belül folyósításra kerül a kért hitelösszeg.

Kérdésem a következő: Lehet-e más banktól hitelkiváltó kölcsönt felvenni abban az esetben, ha már faktoring cégnek fizetem a hitelt (de már 4 éve rendszeresen)? Van-e lehetőség arra, hogy megszabaduljak ettől a tehertől, mivel már évek óta fizetem és még 2020-ig fizetnem kell? ( kb. 4-szeresen fizetem vissza) Egyébként svájci frankalapú személyi kölcsönről van szó.

Szabadfelhasználású személyi kölcsönöket bármilyen célra, akár fennálló tartozás kiegyenlítésére is lehet fordítani. A kérdés ebben az esetben inkább az, hogy korábbi késedelmes fizetés miatt szerepel-e Ön a KHR (régi nevén BAR) listán negatív információval, ugyanis az a bankoknál általában kizáró ok új hitel igénylésénél. Emellett önmagában az a tény is negatív hitelbírálatot eredményezhet, hogy faktoring cég részére törleszt.

73 éves nyugdíjas vagyok, nyugdíjam 110 ezer ft: kaphatok én is gyorskölcsönt? Mennyit? Mit vizsgálnak ilyenkor?

A legtöbb bank 65-70. életév betöltését követően csak kezes bevonásával nyújt hitelt. A felvehető hitel összegét befolyásolja a fennálló hitelek száma, törlesztőrészlete. Tehát minél kevesebb a meglévő hiteltartozása, Ön annál nagyobb összegű hitel felvételére lehet jogosult.

Olvastam cikküket a hitelkiváltással kapcsolatban, emiatt érdeklődöm Önöknél. Jelenleg az egyik banknál van egy 2011-ben kötött személyi kölcsönszerződésem, a fennálló tartozás 485 ezer Ft, a fix havi törlesztőrészlet 20656 Ft, a kölcsön lejárata 2017 december. A kamat, ha jól emlékszem 19,5 %. Érdemes ezt a kölcsönt más, új szerződéssel kiváltani?

Előzetes kalkulációnk alapján akár a futamidő kitolása nélkül is havi 1,763 forintot tud megtakarítani hitele kiváltásával, jövedelem átutalás vállalásával (kamat, 9,99%, THM: 11,26%), ez a hátralévő futamidő alatt (29 hónap) több, mint 50 ezer forintot jelent az Ön számára. Amennyiben szeretne még alacsonyabb törlesztőrészletet elérni, a futamidő akár 84 hónapos is lehet, ebben az esetben a havi törlesztőrészlet 8.049 forint.

Reprezentatív példa: 3 millió Ft összegű Fair Adósságcsökkentő hitel munkabér jellegű jóváírást vállaló ügyfelei részére nyújtott forint alapú személyi kölcsön és 5 éves futamidő esetén a fogyasztó által fizetendő teljes összeg: 3841582 Ft, ebből a törlesztőrészletek összege: 3823582 Ft havi törlesztő részletek összege: 63726 Ft

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kérem, szíveskedjenek közölni, hol melyik banknál válthatom ki személyi kölcsönömet 10 százalékos kamattal.

Ezzel kapcsolatban érdemes Önnek személyesen tájékozódni a piacon található banki ajánlatokról. Hitelkiváltásra jelenleg találni ennél alacsonyabb kamatozású személyi kölcsönt.

Hitelkiváltással kapcsolatban kérdezem: ki számol el a közműszolgáltatóval, ha kiváltom a tartozásaim, segít ebben a bank?

A szabadfelhasználású személyi kölcsönöket a bankok az Ön számlájára utalják, annak felhasználásában (pl. egy fennálló közmű tartozás kiegyenlítésében) a bankok már nem vesznek részt.

Devizás autóhitelem van, a tartozásom több, mint amennyit az autó ér. A kormány forintosítást ígér, miért váltanám ki most a hitelem?

Az autóhitelek forintosításáról még nem született végleges döntés, ezért nehéz megjósolni, hogy a kiváltással vagy a kivárással járna jobban.

Összesen maximum hány tartozást válthatok ki ezzel a személyi kölcsönnel? Mekkora lehet a maximum összeg a kiváltásnál?

Ezek a szabályok bankonként eltérnek és függnek a hitelbírálattól, de jellemzően több hitel összevonására van lehetőség. A maximális hitelösszegek személyi kölcsön esetén - a bankok mindenkori konkrét ajánlataitól függően - 5-7 millió forint körül vannak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
MEDIA1  |  2022. május 24. 18:23
Korábban a Media1 beszámolt arról, hogy a PestiSrácok anyavállalata, a GerillaPress Lapkiadó Kft. 50...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?