-1 °C Budapest

Így fizethetsz kisebb törlesztőt: a szakértő válaszol

2015. július 10. 05:47

A személyi kölcsöntől az adósságcsökkentésig: az olvasók kérdeztek, a szakértő válaszol.

Az elmúlt napokban kiemelten foglalkozott a hitelekkel a Pénzcentrum, konkrétan a személyi kölcsönökkel és az adósságcsökkentő hitelekkel, azaz a hitelkiváltással.

Beszéltünk arról, hogy kinek és milyen élethelyzetekben éri meg személyi kölcsönt felvenni; hogy miért lehet hasznos a kisebb összegű személyi kölcsön; megnéztük, hogy kinek és milyen hiteleknél lehet hasznos a hitelkiváltás; és természetesen az aktuális piaci helyzetre, a különféle akciókra, kedvezményekre is felhívtuk a figyelmet.

Természetesen olvasóink kérdéseit is vártuk: sokan érdeklődtek a felvetett témákkal kapcsolatban. A kérdések megválaszolásában a Sberbank szakértői voltak segítségünkre.

Lányunk szeptemberi esküvőjéhez szeretnénk személyi kölcsönt felvenni, nagyjából 1 millió forintot. Ezt mi, szülők is megtehetjük? Nézik ilyenkor, ki, milyen célra veszi fel a hitelt? Milyen gyorsan juthatunk a pénzhez?

Igen, gyakran finanszírozzák szülők az esküvőt személyi kölcsönből. A személyi kölcsönök szabadon, bármilyen célra felhasználhatók. Bár a bankok megkérdezik, hogy milyen célra igényli az ügyfél a hitelt, de ennek inkább statisztikai jelentősége van. Az igénylés és a szükséges dokumentumok hiánytalan beadása után a banknál néhány napon belül folyósításra kerül a kért hitelösszeg.

Kérdésem a következő: Lehet-e más banktól hitelkiváltó kölcsönt felvenni abban az esetben, ha már faktoring cégnek fizetem a hitelt (de már 4 éve rendszeresen)? Van-e lehetőség arra, hogy megszabaduljak ettől a tehertől, mivel már évek óta fizetem és még 2020-ig fizetnem kell? ( kb. 4-szeresen fizetem vissza) Egyébként svájci frankalapú személyi kölcsönről van szó.

Szabadfelhasználású személyi kölcsönöket bármilyen célra, akár fennálló tartozás kiegyenlítésére is lehet fordítani. A kérdés ebben az esetben inkább az, hogy korábbi késedelmes fizetés miatt szerepel-e Ön a KHR (régi nevén BAR) listán negatív információval, ugyanis az a bankoknál általában kizáró ok új hitel igénylésénél. Emellett önmagában az a tény is negatív hitelbírálatot eredményezhet, hogy faktoring cég részére törleszt.

73 éves nyugdíjas vagyok, nyugdíjam 110 ezer ft: kaphatok én is gyorskölcsönt? Mennyit? Mit vizsgálnak ilyenkor?

A legtöbb bank 65-70. életév betöltését követően csak kezes bevonásával nyújt hitelt. A felvehető hitel összegét befolyásolja a fennálló hitelek száma, törlesztőrészlete. Tehát minél kevesebb a meglévő hiteltartozása, Ön annál nagyobb összegű hitel felvételére lehet jogosult.

Olvastam cikküket a hitelkiváltással kapcsolatban, emiatt érdeklődöm Önöknél. Jelenleg az egyik banknál van egy 2011-ben kötött személyi kölcsönszerződésem, a fennálló tartozás 485 ezer Ft, a fix havi törlesztőrészlet 20656 Ft, a kölcsön lejárata 2017 december. A kamat, ha jól emlékszem 19,5 %. Érdemes ezt a kölcsönt más, új szerződéssel kiváltani?

Előzetes kalkulációnk alapján akár a futamidő kitolása nélkül is havi 1,763 forintot tud megtakarítani hitele kiváltásával, jövedelem átutalás vállalásával (kamat, 9,99%, THM: 11,26%), ez a hátralévő futamidő alatt (29 hónap) több, mint 50 ezer forintot jelent az Ön számára. Amennyiben szeretne még alacsonyabb törlesztőrészletet elérni, a futamidő akár 84 hónapos is lehet, ebben az esetben a havi törlesztőrészlet 8.049 forint.

Reprezentatív példa: 3 millió Ft összegű Fair Adósságcsökkentő hitel munkabér jellegű jóváírást vállaló ügyfelei részére nyújtott forint alapú személyi kölcsön és 5 éves futamidő esetén a fogyasztó által fizetendő teljes összeg: 3841582 Ft, ebből a törlesztőrészletek összege: 3823582 Ft havi törlesztő részletek összege: 63726 Ft

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kérem, szíveskedjenek közölni, hol melyik banknál válthatom ki személyi kölcsönömet 10 százalékos kamattal.

Ezzel kapcsolatban érdemes Önnek személyesen tájékozódni a piacon található banki ajánlatokról. Hitelkiváltásra jelenleg találni ennél alacsonyabb kamatozású személyi kölcsönt.

Hitelkiváltással kapcsolatban kérdezem: ki számol el a közműszolgáltatóval, ha kiváltom a tartozásaim, segít ebben a bank?

A szabadfelhasználású személyi kölcsönöket a bankok az Ön számlájára utalják, annak felhasználásában (pl. egy fennálló közmű tartozás kiegyenlítésében) a bankok már nem vesznek részt.

Devizás autóhitelem van, a tartozásom több, mint amennyit az autó ér. A kormány forintosítást ígér, miért váltanám ki most a hitelem?

Az autóhitelek forintosításáról még nem született végleges döntés, ezért nehéz megjósolni, hogy a kiváltással vagy a kivárással járna jobban.

Összesen maximum hány tartozást válthatok ki ezzel a személyi kölcsönnel? Mekkora lehet a maximum összeg a kiváltásnál?

Ezek a szabályok bankonként eltérnek és függnek a hitelbírálattól, de jellemzően több hitel összevonására van lehetőség. A maximális hitelösszegek személyi kölcsön esetén - a bankok mindenkori konkrét ajánlataitól függően - 5-7 millió forint körül vannak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. december 4. 06:06
Az év végéhez közeledve mindig érdemes visszatekinteni a professzionális alapkezelők idei évre vonat...
MEDIA1  |  2023. december 3. 22:48
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Etikai Bizottsága az Úgytudjuk.hu főszerkesztőjének beadványa...
Kiszámoló  |  2023. december 3. 15:52
Negyedév alatt impozáns 1,3%-kal nőtt az amerikai gazdaság, jóval nagyobb mértékben, mint azt a legt...
Buxelliott  |  2023. december 3. 12:04
Az első célárról északnak fordult a piac, ami azt jelenti erős még a bull trend. Ahogy a charton is...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm