Tényleg csökkenhet a törlesztőm: meddig vághatnak Matolcsyék?

Tényleg csökkenhet a törlesztőm: meddig vághatnak Matolcsyék?

2015. június 23. 14:58

Újabb kamatcsökkentést jelentett be kedden 14 órakor a jegybank, így holnaptól 1,5 százalékos lesz az alapkamat. Milyen hatása van ennek a hiteleinkre és megtakarításainkra?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ismételten 15 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot, így az új irányadó ráta holnaptól 1,5 százalék. Mutatjuk, hogyan szól bele a hétköznapjainkba az alacsony kamatkörnyezet.

Olcsók a hitelek

Hónapról hónapra csökkennek a hitelek kamatai, és most is igaz, hogy korábban soha nem látott alacsony szinten tudunk hitelt felvenni. A mostani döntés azonban nem feltétlenül van hatással a hitelekre.

Ennek oka, hogy a referencia kamatozású kölcsönöknél már előre beárazta a piac, hogy mekkora kamat várható később, így már korábban is a mostani alacsony kamatszinttel számolhattunk. A fixált kamatozású hiteleknél pedig eleve hosszabb futamidőt vesznek figyelembe, amelyre egy kismértékű (15 bázispontos) kamatcsökkentés önmagában nincs jelentős hatással.

Alig kapunk valamit a betétek után

Az általános bankbetétek kamatai szintén sosem látott alacsony szintre csökkentek, így jelentős esésre itt sem számíthatunk. Előfordulhat az is, hogy rövid futamidő mellett akár csökken a betétben tartott pénzünk, ezért érdemes kihasználni a bankok által nyújtott akciós kamatokat.


A kamatcsökkentés kedvez a fix kamatozású kötvényeseknek, ugyanis magasabb árfolyamon adhatják el az értékpapírjaikat. A változó kötvénykamatok viszont csökkennek a döntésnek köszönhetően.

 Említésre méltóak a lakossági államkötvények (Prémium Magyar Államkötvény és Bónusz Magyar Államkötvény), mivel ezek kamatai az inflációhoz és a 12 hónapos diszkontkincstárjegyek hozamához kötöttek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezt nyilatkozta a jegybank

A júniusi Inflációs jelentés előrejelzésének ismeretében, a középtávú inflációs kilátások átfogó áttekintését követően a Monetáris Tanács úgy ítéli meg, hogy az inflációs cél középtávú elérése további, kismértékű kamatcsökkentés irányába mutat

- olvasható a kamatdöntés indoklásában.

Ugyan kevésbé egyértelmű, hogy további kamatvágások lesznek, viszont nem is zárja ki a lehetőségét. Így, amennyiben kedvező lesz a következő havi inflációs adat, akár további kamatcsökkentés is lehet.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?