5 °C Budapest

2 millió hitellel nagyon el vagyunk maradva

2015. május 29. 11:02

2 millió darabnál is több lakossági hitelszerződés számít nem teljesítőnek - sokkolja a közvéleményt ma közzétett Pénzügyi Stabilitási Jelentésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jegybank javítana a Nemzeti Eszközkezelő és a magáncsőd által csak kis részben orvosolt helyzeten, de tovább szigorítana a bankok működését érintő szabályozáson is.

Közzétette pénteken a félévente megjelenő Pénzügyi Stabilitási Jelentését a Magyar Nemzeti Bank.

A jelentésből kiderül, hogy sikeresen lezajlott az elszámolás és a forintosítás: 500 ezer darab, 3300 milliárd forintnyi lakossági jelzáloghitelt érintett a forintosítás a pénzügyi rendszerben. A háztartások törlesztési terhe a rendelkezésre álló jövedelem arányában a tavaly őszi 8% feletti szintről 7% alá csökkent.

Nagyon magas a nem fizető lakossági hitelek száma: 2,071 millió (!) darab lakossági hitelszerződés nem teljesítőnek számít,

ebből 671 ezer darab van a hitelintézeteknél (a többi nagy része már követeléskezelőknél). A nem teljesítő jelzáloghitelek darabszáma 182 ezer, amiből 133 ezer van a hitelintézeteknél.

Az MNB komplex, széleskörű adósságrendezést javasol azoknak, akiken a Nemzeti Eszközkezelő bővítése (most már csak +10 ezer lakást érintő tervekről tudnak) és a magáncsőd bevezetése (közel 25 ezer szerződés) nem segít.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Azt javasolják, bővüljön a Nemzeti Eszközkezelő 25 ezer darabos ingatlanvásárlási kvótája. Ugyanakkor a magáncsőd intézményének bevezetése és az MNB által javasolt, célzott adósságrendezési csomagok segíthetik a törlesztőképesség visszaállását.

További mintegy 100 ezer szerződés rendezésére az ír példához hasonló program megfontolását javasolja az MNB. Írországban az adósok védelmére és támogatására állami kamattámogatást és tanácsadást tartalmazó programot állítottak össze, 3-féle magáncsődöt vezetettek be adósságtípustól függően.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 3. 20:40
Az RTL péntek este a Fókusz című műsorában, majd nem sokkal később sajtóközleményben is megerősített...
Holdblog  |  2023. február 3. 14:41
Nem ritkán fordul elő, hogy egy baráti társaság vagy egy család külön városban vagy éppen országban...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 3. 11:53
Minden Top 10 lista összeállítása után végigpörgetem a teljes táblázatot pár szempont szerint: kik e...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?