20 °C Budapest
Tényleg adózniuk kell a devizahiteleseknek az elszámolás után?

Tényleg adózniuk kell a devizahiteleseknek az elszámolás után?

Pénzcentrum
2015. május 19. 06:02

A devizahiteles elszámolásban eddig 744 milliárd forintot kaptak vissza az ügyfelek, és a végösszeg várhatóan 1000 milliárd forintot fog kitenni. Az adósokban felmerül a kérdés, hogyan kell adózni a visszatérített összeg után, illetve, hogyan kell feltüntetni az elszámolt összeget az adóbevallásban.

Egyre közeledik az adóbevallás határideje, május 20. Az idei bevallásban semmiképp nem kellene törődni a devizahiteles elszámolás után visszakapott összegekkel, hiszen ebben az évben a tavalyi jövedelmünkről számolunk be. Ennek ellenére kíváncsiak voltunk, mi a szabály erre vonatkozóan. Kell-e egyáltalán adózni a visszakapott pénz után?

A lezárt elszámolásban érintett devizahiteles ügyfeleknek visszatérített összeg után személyijövedelemadó-fizetési kötelezettség nem merül fel, és a visszatérítést az adóbevallásban sem kell feltüntetni az szja törvény rendelkezéseiből következően

- tájékoztatta a Pénzcentrumot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Nem kell tehát adózni a visszakapott pénz után. De vajon miért?

Azért nincs szükség bevallásra és adózásra, mert ez adóügyileg nem bevétel hanem csak egy korábban megfizetett költség visszatérítése, ami utólag túl magasnak, jogosulatlannak minősült

- mondta el a Pénzcentrumnak Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető adótanácsadója.

A kérdést egyébként a Kúria ítéletéből is le lehet vezetni, hiszen az így visszatérített összegeket az adósoknak be sem kellett volna fizetnie. Emiatt ezt az összeget adózási szempontból úgy kell kezelni, mintha a befizetés és a visszatérítés nem történt volna meg.

Kik kapnak vissza pénzt?

A devizahiteles elszámolás során nagyjából 2,1 millió levelet küldtek ki a bankok, ebből nagyjából 700 ezer szerződésnél a tartozásból vonták le a visszajáró összeget, mivel még élő szerződésekről van szó. A többi hitelnél, nagyjából 1,4 millió lezárt szerződésnél viszont az ügyfelek készpénzt kaphatnak vissza a bankjuktól.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezek között a kölcsönök között találunk lakáshiteleket és szabad felhasználású jelzáloghiteleket, ezek általában olyan szerződések voltak, amelyeket végtörlesztettek, vagy másik hitellel kiváltottak. A lezárt szerződések között viszont jellemzőbbek voltak az autóhitelek és a személyi kölcsönök, mivel ezek között sok olyat találunk, aminek lejárt a futamideje.

A devizahiteles elszámolások egyébként 2015 tavaszán (jelenleg is) folynak, míg a forinthitelek elszámolásai a nyár folyamán kezdődnek, és ősz során zárulhatnak le.

A fent ismertetett adószabályok egyébként mind a két elszámolási időszak hiteleire vonatkoznak.

Lényeges kiemelni, hogy a még élő szerződések esetén a tartozásból vonják le a visszatérített összeget. Esetükben sem kell feltüntetni az adóbevallásban a visszajáró pénzt.

Kinek nem jár az elszámolás?

  • A hitelkártya adósoknak
  • A folyószámla adósoknak
  • A vállalati és céges ügyfeleknek
  • Akik 2004. május 1. előtt kötötték a szerződést
  • Akiknek 2009. július 26. előtt szűnt meg a szerződésük (kivéve a követeléskezelőhöz átkerült hitelek)

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 11:55
A holland újságírók szövetsége (NVJ) több jogvédő szervezettel és internetszolgáltatóval együtt pert...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?