24 °C Budapest
7 nap gondolkodási időt kapnak a hitelesek

7 nap gondolkodási időt kapnak a hitelesek

2015. május 14. 14:29

A lakáshitelek az alacsony kamatok miatt egyre népszerűbbek a magyar családok körében. Sokan tanácstalanul állnak azonban, amikor a hitelüket és a bankjukat kellene kiválasztani. A fair bank törvény átírta a hitelnyújtás szabályait, ezért az igénylés előtt át kell gondolnunk néhány alapvető dolgot. Hogyan választunk a hitelek közül és hogyan véd meg minket a törvény attól, hogy erőn felül vállaljunk magunkra hitelt?

A fair bank törvény februári hatályba lépése

  • átlátható kamatozást és
  • részletes ügyféltájékoztatást írt elő.

Ugyan a kamatozás már korábban is a referenciához kötött volt, az új szabályozásnak köszönhetően viszont egyértelmű lett, hogyan változtathatnak kamatot a bankok. A hitelfelvétel előtti tájékoztatást is átírta a törvény, ugyanis február óta a tájékoztatás és a hitel aláírása között legalább 7 napnak kell eltelnie, hogy az ügyfél részletesen átgondolhassa az ajánlatot.

Hogyan néz ki a kamatozás?

A 3 évnél rövidebb futamidejű hitelek a teljes futamidő alatt fix kamattal vagy referencia kamattal plusz fix kamatfelárral igényelhetőek. A 3 évnél hosszabb futamidejű hitelt

  • a teljes tartam alatt fix kamattal vagy
  • legalább 3 éves kamatperiódusonként fix kamattal vagy
  • referencia kamat plusz kamatfelárral igényelhetőek.
A bankok a fair bank törvénynek megfelelően alakították ki hitelkonstrukcióikat. Az összes hitelintézet élt a referencia kamat plusz legalább 3 éves kamatperiódusonként módosítható kamatfelár alkalmazásának lehetőségével. Emellett egyre több banknál érhetők el a viszonylag hosszabb időre (3, 5 vagy 10 év) fixált kamatok is

 - mondta Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál hitelszakértője.

A kamatváltoztatási és a kamatfelár-változtatási mutatónak köszönhetően átláthatóbbak az egyes hitelkonstrukciók. Ezek a mutatók elérhetőek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján, így bármikor megtekinthető, hogy a bank mikor változtathat a hitelünk kamatán.

Hogyan választanak hitelt a magyar családok?

A kamatozás kiválasztásakor azt kell eldönteni, hogy fixálni szeretnénk a törlesztőrészletet, vagy inkább alacsonyabb kamatozású hitelt választunk, változó törlesztőrészletek mellett.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az ügyfeleknek szóban és írásban egyaránt, reprezentatív példán keresztül mutatjuk be a kamat mértékének lehetséges módosulását és annak törlesztő részletre gyakorolt hatását. Ezáltal jobban átlátható, hogy mikor fordulhat elő kamatváltozás, mikor következhet be törlesztő részlet emelkedés, így előre tervezhető, kiszámítható a hiteltörténet

 - tette hozzá Fitos Szilárd.

Minél kevesebb kezdeti költsége van egy hitelnek, annál vonzóbb lehet. Az induló díjak a különböző akciók keretében minden pénzintézetnél jelentősen minimalizálhatók, így elsősorban nem ez alapján, hanem a kamat és a havi törlesztő részlet összege alapján választanak bankot ügyfelek a szakember szerint.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 14:56
Minden a Media1 előzetes hírének megfelelően történt a kormányközeli Mediaworks Zala-megyei újságján...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?