24 °C Budapest
Kezdhetnek örülni az autóhitelesek: mégis kapnak vissza pénzt

Kezdhetnek örülni az autóhitelesek: mégis kapnak vissza pénzt

2015. április 22. 14:24

A Lombard Lízing az ügyfelek beszámolója szerint nem akart elszámolni a devizahitelesivel, a jegybank azonban szoros felügyelet alá vonta a hitelező céget. Olvasónk beszámolója szerint ez meghátrálásra késztette a lízingcéget és az ügyfelek hamarosan megkaphatják az elszámolást.

Rengeteg olvasói levelet kaptunk arról, hogy a lízingcégük nem akar elszámolni a deviza alapú kölcsönükkel. A hitelező cégek kivétel nélkül arra hivatkoztak, hogy haszongépjármű vásárlása esetén nem jár az elszámolás.

Miért nem jár elszámolás a Lombard szerint?

A Lombard korábban arra hivatkozott, hogy ezeket az autókat haszonszerzésre lehet felhasználni, ezért az adósok (a hitelintézeti törvény szerint) nem számítanak fogyasztónak. Szerintük annak ellenére nem jár az elszámolás, hogy a kölcsönt nem vállalkozásként vagy egyéni vállalkozóként vették fel az ügyfelek, hanem magánszemélyként. Ezen azonban változtatott a lízingcég, ugyanis az alábbi levelet kapta egy olvasónk a Lombardtól:

Köszönjük Nyilatkozatát a finanszírozott eszköz használatára vonatkozóan. Tájékoztatjuk, hogy a megtett nyilatkozata alapján panaszát kivizsgáltuk melynek helyt adunk, így szerződése a törvényi elszámolás hatálya alá tartozó szerződésnek minősül. Társaságunk a jogszabályoknak megfelelően eleget fog tenni az Önnel szembeni törvényi elszámolási kötelezettségének és elszámoló levelet küld az Ön részére.

Az ügyfél panaszt tett és a hitelező felülvizsgálta, hogy jár-e az elszámolás neki. A vizsgált során végül igazat adott a Lombard az ügyfélnek, vagyis hamarosan megkapja az elszámolási értesítőt és a visszajáró összeget is az ügyfél. Ebben azonban nem csak a panasztétel játszott szerepet, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megvizsgálta ugyanis, hogyan jár el a Lombard a magánszemélyként haszngépjárművet vásároló ügyfelekkel. Valószínűleg ennek is jelentős szerepe volt abban, hogy a hitelező megváltoztatta az elszámolással kapcsolatos hozzáállását.

A Lombard eredeti levele

A lízingszövetség szerint sem jól jártak el

Nem attól függ, hogy valakinek jár-e az elszámolás, hogy haszongépjárművet lízingelt-e vagy személyautót, hanem attól, hogy egyéni vállalkozóként lízingelte-e vagy fogyasztóként

 - szólalt meg a Lízingszövetség a témában. Nem attól függ, hogy valakinek jár-e az elszámolás, hogy haszongépjárművet lízingelt-e vagy személyautót, hanem attól, hogy egyéni vállalkozóként lízingelte-e vagy fogyasztóként. Az elszámolás ugyanis csak ez utóbbiakra terjed ki.

Lehet például, hogy valaki azért vásárol haszongépjárművet, mert olyan hobbija van, amihez nagy rakodó térrel van szüksége.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ebben az esetben nincs akadálya annak, hogy fogyasztóként kössön lízingszerződést, és amennyiben fogyasztóként került aláírásra a dokumentum, akkor ezt a későbbiekben már nem lehet megváltoztatni.

A fogyasztói hitel körébe ennek alapján a magánszemélyek nem üzleti célú hitelei tartoznak. Nem tartoznak viszont a törvény tárgyi hatálya alá azok a szerződések, amelyeket pénzügyi intézmény magánszeméllyel kötött ugyan, de a kölcsön (lízingtárgy) felhasználására üzleti céllal került sor.

A fogyasztói jogviszony minden esetben feltételezi ugyanis, hogy az ügylet személyes (családi, háztartási) szükségletek kielégítését szolgálja. Azt kell tehát megvizsgálni első sorban, hogy milyen minőségben kötötte meg az ügyfél a szerződést.

 - tette hozzá a Lízingszövetség.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 25. 08:29
A jövőben a Webshippy látja el a Lumenet világítástechnikai webáruház teljes logisztikai tevékenység...
Holdblog  |  2022. május 25. 06:45
Nem először és sejthetően nem utoljára, manapság a geopolitika alakulása határozza meg a dollár „biv...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?