23 °C Budapest
Miért csak ennyi pénz jár a devizahitelem után?

Miért csak ennyi pénz jár a devizahitelem után?

2015. március 16. 15:02

Sokan elégedetlenek a devizahiteles értesítőjükben található számokkal és nem értik, hogyan lehet, hogy csak ennyit kapnak vissza a bankjuktól. A Pénzcentrum összeszedte, hogy mi alapján kapunk visszatérítést a bankunktól és miért lehet kisebb a ténylegesen megkapott összeg, mint amire számítottunk. Megkaptad a levelet? Szavazz, te mennyit kapsz vissza!

A devizahiteles elszámoló levelek egy része már az ügyfelek kezében van, mivel a kiküldés kezdete óta már két hét eltelt. A kiküldések utolsó határideje egyébként május 5-e lesz, vagyis két hónap múlva már mindenki tisztában lesz azzal, hogy mennyit kap vissza a bankjától.

Elégedetlenek az eddig megérkezett értesítőkkel az ügyfelek

A Délmagyar.hu cikke szerint az olvasók elégedetlenek a nekik küldött levelek tartalmával, pedig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) figyelmeztetett arra, hogy az átlagos hitelektől nagy mértékben eltérhet az elszámolás után vissza járó pénzösszeg. Alapvetően az alábbi öt tényező befolyásolja, hogy mennyi jár vissza:

 • A hitel felvételének időpontja
 • A hitel futamideje
 • A felvett összeg
 • Az árfolyamrés mértéke
 • Az egyoldalú kamatemelés mértéke és időpontja (amennyiben volt ilyen)

De miért lehetnek csalódottak az adósok?

Sokan az átlagos devizahiteles visszatérítés összegéből indulnak ki, vagy esetleg kalkulátorokat használnak, amelyek nem pontosak, ez utóbbira maga az MNB is felhívta a figyelmet a közelmúltban. Az átlagos devizahitelekhez egyébként a jegybank nyújt támpontot, mivel korábban kiadtak olyan számításokat, amelyek az átlagos devizahitelesre vonatkoznak. Az átlagos devizahiteles azonban nem létezik, mivel minden szerződés egyedi, és a fent felsorolt öt tényező alapján számolható ki az elszámolás összege.

Az MNB kiszámolta azt is, hogy a visszajáró összegek eloszlása hogyan néz ki a forintosításra kerülő kölcsönök esetében.

Ugyan az átlag valahol 20 százalék körül lehet, mégis hatalmas eltérések lesznek a visszakapott összegben. A még élő szerződések 40 százalékánál több mint 25 százalékban csökkenhet a tőketartozás, viszont 47 százalékuknál a csökkenés kevesebb lesz, mint 20 százalék.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezért lehetnek elégedetlenek a devizahitelesek

Lesznek olyan szerződések, amelyek után alig jár visszatérítés, vagy alig csökken a tartozás és a törlesztőrészlet. Az átlagnál kisebb visszatérítés ezeknél az ügyfeleknél elképzelhető:

 • Akiknél az egyoldalú kamatemelés mértéke 2 százalékpontnál kisebb volt
 • Akik a válság után vették fel a hitelt
 • Akiknél az árfolyamrés mértéke kicsi volt
 • Akik a banktól jelentős kedvezmény(eket) kaptak

Az összeget az alábbi feltételek szintén lefelé módosíthatják:

 • A késedelmes ügyfeleknél az elszámolást először a hátralékból és kamataiból vonják le és csak ezután csökkenti a tőketartozást.
 • Az árfolyamgátas ügyfeleknél először a gyűjtőszámla-tartozás csökken, majd a banktól kapott kedvezményeket vonják le és csak ezek után csökken a tőketartozás.
 • A kedvezményes végtörlesztőknek március végéig igényelni kell az elszámolást és ezután sem biztos, hogy kapnak vissza pénzt, sőt a 10 ezer forintos eljárási díjat is bukhatják. Erről részletesen korábbi cikkünkben olvashatsz.
Te mennyit kapsz vissza a bankodtól?

Az elszámolás témájában az elszamolas@penzcentrum.hu e-mail címre várjuk az olvasói leveleket. Írd meg te is, hogy mennyit kaptál vissza, erre számítottál-e és, mennyire vagy elégedett a visszatérítés mértékével.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Holdblog  |  2022. május 20. 18:36
Nagy hibák. A nyilvánosság előtt aratott nagy sikerek hihetetlenül kifizetődők. Túl a meglévő ügyfel...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?